Putin dorește să eviă riscurile

0
276

Institutul american pentru studiul războiului se concentrează, în ultima sa actualizare, asupra abordării prudente a lui Vladimir Putin de a lua o decizie în războiul Rusiei împotriva Ucrainei după ce a început invazia, potrivit BBC.

Indecizia lui Putin demonstrează dorința sa de a evita pașii riscanți care i-ar putea amenința domnia sau ar putea duce la o escaladare internațională, chiar dacă obiectivul său maximalist și nerealist – cucerirea completă a Ucrainei – necesită decizii riscante pentru a avea vreo șansă de reușită, spun experții ISW.

Putin a ignorat în mod constant, a întârziat sau a implementat doar parțial soluțiile practice necesare pentru invazie.

Posibil ca Putin să se fi bazat pe presupunerea eronată că forțele rusești ar putea forța Kievul să capituleze fără pierderi militare semnificative și a considerat o invazie rusă ca fiind un risc limitat și acceptabil.

 

Ce anume văd experții ISW ca fiind manifestări ale indeciziei președintelui rus?

  • Putin a fost reticent în a ordona mobilizarea completă după capturarea costisitoare a Severodonețk și Lisiceansk în iunie-iulie 2022 și mai multe ofensive eșuate care au epuizat o mare parte din forțele militare convenționale ale Rusiei.
  • Putin a ignorat apelurile repetate ale naționaliștilor ruși din mai 2022 de a mobiliza rezerviștii, de a declara război Ucrainei, de a impune legea marțială în Rusia și de a moderniza sistemul de recrutare.
  • Putin s-a temut probabil de o reacție publică și, în schimb, a folosit miliții neregulate relativ ineficiente în Ucraina.
  • Putin a încercat să păstreze aparența unui război limitat, astfel încât o mare parte a societății rusești să rămână neinformați cu privire la amploarea și costul războiului Rusiei în Ucraina.
  • De la începutul invaziei și până la jumătatea lunii decembrie, Putin a apărut rareori public pentru a comenta ostilitățile.
  • Putin nu a încercat să reducă la tăcere marele grup de militari ruși și bloggeri ultranaționaliști și personalități publice care îi susțineau obiectivele militare, dar a început să critice acțiunile militare indecise ale Rusiei.
  • Putin ar fi putut anunța o mobilizare mai mare decât cele 300.000 de trupe anunțate, dar probabil că s-a temut că acest lucru i-ar fi subminat și mai mult popularitatea în societatea rusă.
  • Putin nu a declarat în mod oficial legea marțială în afara regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, dar în schimb a instruit aceste regiuni să creeze cadrul legal necesar pentru a sprijini mobilizarea rusă.

  • Putin se bazează pe țapi ispășitori care își asumă public riscurile în locul său și care își asumă vina pentru eșecurile militare și politicile nepopulare ale Rusiei. În special, propagandiștii ruși au transferat responsabilitatea pentru retragerea trupelor din Herson și de pe malul drept al regiunii Herson către fostul comandant al forțelor armate ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *