Ministrul ucrainean al energiei: România ia în calcul posibilitatea de a transfera Ucrainei o parte din profitul companiilor energetice

0
176

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, potrivit agenției ucrainene RBC.

Potrivit oficialului ucrainean, care s-a întâlnit cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, aceste companii au încasat mulți bani ca urmare a creșterii prețurilor după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

Halușcenko și Odobescu s-au întâlnit în marja Conferinței privind reconstrucția Ucrainei, găzduită de Londra, între 21 și 22 iunie. Cei doi oficiali au discutat despre asistența acordată domeniului energetic ucrainean pentru refacerea infrastructurii distruse de atacurile rusești.

”În timpul întâlnirii, miniștrii au acordat o atenție deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărți veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obținut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina și care a dus la majorări semnificative de preț pe piețele de energie și, apoi, la venituri neplanificate pentru cei de pe piața respectivă” – se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev.

Ca răspuns la acest apel, notează instituția, ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a informat partea ucraineană despre disponibilitatea României de a examina această inițiativă. În cadrul întâlnirii de la Londra, Herman Halușcenko și Luminița Odobescu au analizat modalități și direcții de implementare a intențiilor respective.

Agenția ucraineană RBC notează că, anterior, ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că societățile energetice internaționale care au realizat profituri ”incredibile” din cauza creșterilor prețurilor în timpul războiului ar trebui să folosească o parte din acești bani pentru a reface infrastructura energetică distrusă a Ucrainei.

Primele cinci companii – BP, Chevron, ExxonMobil, Total și Shell – au obținut anul trecut un profit record de 200 de miliarde de dolari, față de câștigul din anul anterior – potrivit ministrului ucrainean al energiei.

Prima decizie de a aloca 10% (12 milioane de euro) din profiturile excedentare pentru refacerea Ucrainei a fost luată de compania internațională Ignitis Group, cu sediul la Vilnius (Lituania).

Potrivit Băncii Mondiale și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, sistemul energetic al Ucrainei rămâne extrem de vulnerabil, funcționând cu o marjă limitată de siguranță. Daunele aduse sistemului energetic al Ucrainei – cu excepția distrugerii hidrocentralei Kahovka – se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *