Incident armat la aeroportul Chișinău: Un cetățean din Tadjikistan, căruia i s-a interzis intrarea în țară, a ucis două persoane

0
147

Luptătorii din cadrul Brigăzii de poliție cu destinație specială FULGER au reușit să anihileze agresorul care a ucis două persoane în urmă cu puțin timp la Aeroportului Internațional Chișinău. Victimele sunt un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportului. Atacatorul este un cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate.

23:30 Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că instituțiile statului au crescut nivelul de alertă, iar în următoarele zile va fi „urmărită dinamica”.

„Este important să consolidăm și mai mult securitatea, inclusiv la Aeroport. Instituțiile statului s-au mobilizat și au crescut nivelul de alertă. Vom urmări în următoarele zile dinamica.

Vreau să mulțumesc polițiștilor care au intervenit și au imobilizat agresorul. Acum instituțiile vor lucra ca să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat. Fac apel la toate lumea să se informeze corect și din surse oficiale”, a afirmat Receanpotrivit TV8.md.

22:33 Cea de-a doua persoană care a murit în urma focurilor de armă de pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) este Igor Ciofu, angajat din securitatea aeroportuară. Acesta avea 40 de ani și tată a trei copii.

Potrivit AIC, Igor Ciofu activa în serviciul securitate al aeroportului din 2022, fiind ofițer pensionat din cadrul SPPS, potrivit tv8.md.

22:15 Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, afirmă după atacul de la Aeroportul Internațional Chișinău că „nu sunt motive care să ducă la perturbarea în rândul societății”. Totodată, oficialul a menționat că nu există confirmări că atacatorul ar avea legături cu structuri paramilitare din afara R. Moldova.

„Nu existau confirmări că persoana ar avea legături cu structuri paramilitare din afara R. Moldova. Nu era în vizorul unor instituții de securitate. Preliminar, nu putem spune ca a fost o breșă de securitate. Este o situație care se poate întâmpla în orice țară”, a spus șeful IGP.

21:55 Briefing de presă susținut de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu

21:50 Procurorul general interimar menționează că se investighează și versiunea de implicare a altor persoane.

Mai mult, acesta susține că la etapa actuală nu se cunoaște dacă bărbatul ar fi afiliat vreo unei structuri militare, potrivit NewsMaker.

21:23 Bărbatul, care a deschis focul pe Aeroportul Chișinău și a ucis două persoane, se află în stare gravă la spital.

Informația a fost confirmată, pentru TV8, de către procurorul general interimar, Ion Munteanu. Potrivit acestuia, agresorul este reținut pentru omor intenționat, iar oamenii legii investighează inclusiv versiunea unui atac terorist.

„Este internat spital, în stare gravă, sub pază, fiind reținut conform articolului 166 din codul de procedură penală. Se investighează și versiunea de comitere a unui atac terorist”, a declarat Munteanu.

20:42 Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe pentru polițistul ucis vineri pe aerportul din Chișinău:

„Cu profundă tristețe anunțăm despre decesul, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, a colegului nostru Serghei Muntean. Polițistul de frontieră este victima agresorului care astăzi, pe Aeroportul Internațional Chișinău, a folosit arma de foc și a făcut două victime. Agent-șef adjunct Muntean Serghei era în vârstă de 31 de ani și activa în Poliția de Frontieră din anul 2011.”

19:28 Premierul moldovean Dorin Recean spune că atacatorul este un cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate

„În timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. O altă persoană – pasager – a fost rănită și se află în îngrijirea medicilor”, a scris Recean pe Facebook.

19:02 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat pe Facebook transmițând condoleanțe rudele celor două victime.

„Azi la Aeroport a avut loc un incident grav în care un cetățean străin, ce a primit refuz de intrare în țară de la autoritățile Republicii Moldova, a împușcat mortal două persoane – un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și rudelor îndoliate”, a scris Maia Sandu.

„În acest moment pericolul a fost înlăturat. Agresorul a fost rănit și primește îngrijiri medicale. Confirmăm existența a 2 victime. Acestea și-au pierdut viața în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, la datorie. Activitatea comercială și regimul zborurilor la acest moment continuă să fie întrerupte.”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Știrea inițială

La Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc un incident în care s-a folosit arma de foc de către un cetățean străin căruia nu i-a fost admisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile confirmă 2 victime.

Potrivit primelor informații, atacatorul ar fi reușite să ia pistolul unui polițist de frontieră și a tras în direcția polițiștilor de frontieră. Acesta s-a baricadat ulterior într-o încăpere din aeroport.

„La Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc un incident armat în care unui cetățean străin i s-a interzis intrarea în Republica Moldova.

În timpul însoțirii sale în zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a luat arma unui polițist de frontieră și a rănit mortal două persoane.

La această oră, individul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale care au intervenit. Toate zborurile au fost amânate, iar pasagerii au fost evacuați din aeroport. Au fost asigurate toate măsurile pentru aducere a situației la normalitate. Oamenii legii vor continua să asigure securitatea și ordinea publică la aeroport”, susțin autoritățile.

Potrivit Ziarul de Gardă, atacatorul a sosit la Chișinău cu o cursă din Turcia.

Conform altor informații, neverificate însă, e posibil ca atacatorul să fie un membru al grupului Wagner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *