Scandalul azilelor groazei: Ciolacu cere demiterea a opt șefi de agenții pentru plăți și inspecție socială: „Să începem să desfiinţăm instituţii cu totul”

0
253

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, joi, la începutul ședinței de guvern, suspendarea din funcție a șefilor agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din șapte județe. El a spus că în urma controalelor în centrele sociale, declanșate după scandalul privind azilele groazei, au fost descoperite „situații de netolerat”.

Ciolacu a susținut că verificările făcute la nivel național în centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități arată „date și fapte clare” care obligă la „decizii ferme”.

„Există o situație de netolerat – centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin sub ochii funcționarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave grave închise sau cu activitatea suspendată. Este inadmisibil”, a declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au fost descoperite în centre din București, mai ales în sectorul 1, și din județele Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman și Vrancea.

El a cerut noului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, ca toți șefii agențiilor județene pentru plăți si inspectii sociale din aceste judete, plus șeful agenției municipale București să fie „urgent” suspendați din funcție până la finalizarea anchetelor disciplinare.

„Să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul”

Ciolacu a cerut aceleași măsuri și în cazul conducerii Inspecției Muncii, spunând că au fost descoperite condiții de muncă de Evul Mediu:

  • „Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru în aceste centre.
  • Câteodată erau condiţii de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce priveşte condiţiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria.
  • Doamna ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură şi în cazul şefului acestui instituţii.
  • Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment”.

De asemenea, premierul le-a cerut președinților consiliilor judeţene, în subordinea cărora se află direcţiile generale de asistenţă Socială din judeţele amintite, să înceapă să schimbe toţi aceşti directori din funcţie: „Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânşii vor răspunde în faţa românilor care i-au votat”.

Controale și la inspectoratele de poliție

Ciolacu a mai afirmat că secretarul de stat Bogdan Despescu l-a anunţat că a dispus controale și la inspectoratele judeţene de poliţie din Arad, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi la Poliția Capitalei.

„Sunt ferm convins că demiterile şi demisiile sunt necesare dar nu rezolvă decât o parte a problemei. De aceea, urmează cealaltă parte esenţială, modificarea legislaţiei privind acreditarea, licenţierea, monitorizarea şi controlul acestor centre”, a mai spus premierul, susținând că ministrul Muncii „va veni rapid cu noile modificări legislative”, iar săptămâna viitoare vor fi consultări pe această temă cu organizaţiile civice şi cu asociaţiile de pacienți.

Controalele în centrele pentru bătrâni și pentru persoane cu dizabilități au fost declanșate la nivel național după scandalul privind cele trei azile din voluntari și Afumați unde aveau loc abuzuri de neimaginat – oamenii erau bătuți, înfometați, puși la diverse munci, ținuți cu răni până la os și lipsiți de medicație.

Scandalul azilelor groazei

În acest scandal au avut loc două demisii la vârful statului – au plecat ministrul Muncii, Marius Budăi, și ministrul Familiei, Gabriela Firea. Gabriela Firea a demisionat în 14 iulie, la zece zile de la perchezițiile făcute de anchetatori la azilele groazei și în urma numeroaselor dezvăluiri privind legăturile Gabrielei Firea cu Ștefan Godei, patronul a două dintre căminele de bătrâni.

Centrul de Investigații Media și Buletin de București, cele două publicații de la care a pornit ancheta DIICOT vizând cele trei azile ale groazei, au dezvăluit legăturile Gabrielei Firea cu oameni implicați în schema abuzurilor din azile.

Ștefan Godei, patronul Asociației Gabriel cel Viteaz, care deține două dintre azilele groazei, a fost angajat în Primăria Capitalei în 2016, de la debutul primului mandat al Gabrielei Firea la PMB și a lucrat acolo timp de aproape cinci ani.

Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz condusă de Ștefan Godei a avut-o în conducere, la înființare, și pe Ligia Gheorghe, consiliera și prietena Gabrielei Firea.

În urma anchetei declanșate de DIICOT în scandalul azilelor groazei, Ștefan Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Conform referatului DIICOT cu propunerea de arestare, Ștefan Godei, omul care controla asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” vizată de anchetă, a câștigat 3,7 milioane de lei din azilele groazei, unde bătrânii și oamenii cu dizabilități au fost bătuți, lăsați flămânzi, cu bube care au făcut viermi, într-o mizerie inimaginabilă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *