Kremlinul a ordonat serviciilor speciale să se pregătească pentru amenințarea unei noi rebeliuni militare

0
121

Kremlinul a ordonat serviciilor speciale să se pregătească pentru amenințarea unei noi rebeliuni militare (surse)

 

În timp ce în Federația Rusă are loc înmormântarea liderilor Wagner care au murit în accidentul aviatic, Kremlinul consideră că există amenințarea unei noi rebeliuni militare. Cel puțin asta susțin două surse apropiate de Kremlin și un oficial guvernamental, care a lucrat anterior în agențiile de aplicare a legii, informează publicația The Moscow Times.

 

Potrivit unor surse, serviciile de securitate ruse lucrează deja pentru a controla și preveni „spectacole” precum cel organizat de Wagner la sfârșitul lunii iunie. Tancurile, care s-au apropiat la o distanță mai mică de 200 km de Moscova, au făcut o impresie de neșters asupra lui Vladimir Putin, care a condus Rusia mai mult de două decenii. Prigojin nu numai că a sfidat comanda armatei, dar nu a respectat ordinul personal al președintelui, așa că a fost recunoscut ca o amenințare la adresa regimului, au declarat patru surse apropiate guvernului pentru The Moscow Times.

Moștenirea lui Prigozhin sunt unități militare cu experiență de luptă în Ucraina, Africa și Orientul Mijlociu, susținute de un imperiu media de canale Telegram și strategi politici. Și în forma sa actuală, Kremlinul nu va putea salva Wagner, au declarat surse pentru The Moscow Times: grupările paramilitare înarmate până în dinți urmează să fie desființate.

Ultimul gest făcut de Putin

La două zile după moarte lui Prigojin, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere „wagnerienilor” să jure credință Rusiei. Toți reprezentanții grupurilor paramilitare, inclusiv batalioanele de voluntari și apărarea teritorială, sunt obligați să depună un jurământ în fața drapelului național și să jure să apere „ordinea constituțională”.

Părerea experților

„Putin vrea să controleze Wagner mai strict pentru a se asigura că nu se va confrunta cu o repetare a crizei în viitor”, a declarat Natia Seskuria, cercetător la Royal United Services Institute din Londra. Cel mai probabil, printre susținătorii lui Prigojin vor exista și cei care nu vor depune jurământul, crede Seskuria: „Acest lucru ar putea crea probleme pentru Putin pe termen lung”.

Aparent, Putin consideră că amenințarea unei noi rebeliuni sau conspirații este destul de realistă, scrie politologul Abbas Gallyamov.

„Problema lui Putin este că imaginea sa s-a estompat și a încetat să mai răspundă cererii Rusiei pentru un lider puternic și decisiv, care să-și atingă obiectivele rapid și cu costuri și sacrificii minime. Acest lucru s-a întâmplat după o operațiune nereușită de capturare a Ucrainei și trecerea războiului la o etapă prelungită „, spune Ignatov de la Grupul Internațional de Criză.

„A devenit clar că Putin pierde în fața unor personaje carismatice precum Prigojin, care sunt gata să spună adevărul și să accepte lucrurile așa cum sunt”, spune expertul.

Sursă stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *