Ucraina a lovit cu o rachetă Comandamentul Flotei ruse din Crimeea

0
264

Ucraina a lovit cu o rachetă Comandamentul Flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea, a anunțat guvernatorul Sevastopolului, instalat de Moscova, relatează BBC.

UPDATE 22:46 O fotografia a unei rachete care zboară spre cartierul general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol a fost publicată în mediul online, scrie publicația ucraineană Pravda.


UPDATE 22:05 Rachete Storm Shadow au fost folosite de Ucraina pentru a ataca sediul flotei de la Marea Neagră, au declarat forțele aeriene ale țării pentru Sky News. Detalii aici

UPDATE 21:05 Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a promis vineri o sumă suplimentară de 650 de milioane de dolari canadieni (482 de milioane de dolari americani) pentru Ucraina, în timpul unei vizite a președintelui Zelenski la Ottawa, potrivit agenției AFP.

Sprijinul „previzibil și constant pentru Ucraina” pe trei ani va include aproximativ 50 de vehicule blindate, precum și pregătirea piloților de F-16, a declarat el în fața parlamentului.

UPDATE 20:16 Ministerul Apărării de la Moscova afirmă că apărarea aeriană a doborât două drone deasupra teritoriului rusesc în ultimele ore, potrivit Sky News.

La ora locală 15.30, o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Kursk, a precizat Ministerul Apărării.

Într-o a doua actualizare, acesta a afirmat că o altă dronă a fost doborâtă deasupra Belgorodului în jurul orei locale 17.00, guvernatorul regiunii adăugând pe canalul său Telegram că nu au fost raportate victime sau pagube.

UPDATE 19:40 Un atac cu rachete rusești asupra infrastructurii civile din Kremenciuk, în regiunea centrală ucraineană Poltava, a ucis o persoană și a rănit alte 15, a declarat vineri guvernatorul Dmitro Lunin, pe Telegram.

El a precizat că printre răniți se află și un copil și că apărarea aeriană ucraineană a doborât una dintre rachetele lansate.

UPDATE 17:18 Forța loviturii cu rachete asupra sediului flotei rusești din Marea Neagră a spart geamurile a zece clădiri rezidențiale din apropiere, a declarat guvernatorul Sevastopolului pe Telegram.

Mihail Razvozhayev a făcut apel la răbdare, deoarece electricitatea și gazul au fost întrerupte în centrul orașului, iar rezervele de apă au fost reduse în timp ce pompierii lucrau la stingerea incendiului de la locul loviturii.

Razvozhayev a declarat că nimeni nu a fost rănit, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că o persoană a fost dată dispărută în urma loviturii.

UPDATE 16:34 Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru atacul cu rachete asupra Comandamentului Flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea, mai notează BBC.

Armata ucraineană afirmă că a lovit „cu succes” baza navală din Sevastopol, dar nu a oferit alte detalii despre atac.

UPDATE 15:22 Ministerul rus al Apărării a emis o „actualizare” potrivit căreia un militar este dispărut, nu mort, după atacul ucrainean asupra cartierului general al marinei din Sevastopol.

UPDATE 14:58 Un militar a fost ucis în atacul asupra sediului marinei din Marea Neagră, a confirmat Ministerul rus al Apărării.

Cum s-a aflat

Într-o postare pe Telegram, Mihail Razvozhayev spune că un fragment a căzut lângă Teatrul Lunacharsky din cel mai mare oraș din peninsula Crimeea, ocupată de Rusia.

El spune că serviciile de urgență se află la fața locului și că informațiile despre victime sunt în curs de clarificare. Acesta spune că alerta aeriană s-a încheiat, dar continuă să îndemne oamenii să evite centrul orașului.

Potrivit departamentului militar rus, sistemele de apărare aeriană au doborât cinci rachete deasupra Sevastopolului anexat. „Ca urmare a atacului, clădirea istorică a sediului central al Flotei Mării Negre a fost avariată”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

 

Pe rețelele de socializare au circulat videoclipuri care arată coloane de fum care ies din sediul central al flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol. BBC a confirmat că imaginile sunt autentice.

Relatările privind o nouă lovitură asupra flotei rusești din Marea Neagră vin în urma atacurilor recente ale Ucrainei asupra infrastructurii și obiectivelor militare din Crimeea ocupată.

Mai multe ținte au fost lovite pe coasta de vest a peninsulei, inclusiv un atac asupra bazei militare din orașul-port Sevastopol – care a distrus un submarin și o navă de război.

 

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în Canada într-o vizită neanunțată – prima sa vizită în această țară de când a început invazia Rusiei în Ucraina.

Joi, SUA au aprobat o finanțare suplimentară de 325 milioane de dolari pentru Kiev – dar nu și rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS pe care le dorește Zelenski.

Pe de altă parte, tensiunile diplomatice sunt în creștere după ce Zelenski a criticat Polonia, Slovacia și Ungaria pentru interzicerea importurilor de cereale ucrainene.

Polonia a anunțat că nu va mai trimite arme și muniții Ucrainei, deși va continua livrările convenite anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *