Giorgio Napolitano a murit la vârsta de 98 de ani

0
136

Fostul președinte italian Giorgio Napolitano, un fost comunist care a ajutat țara sa să treacă prin criza datoriilor din 2011, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunțat vineri biroul premierului, scrie Reuters.

Napolitano a creat, de asemenea, o relație strânsă cu regretatul Papă Benedict al XVI-lea și a fost unul dintre puținii oameni care au fost avertizați în avans de demisia surprinzătoare a lui Benedict în februarie 2013.

Biroul premierului Giorgia Meloni a transmis condoleanțe din partea guvernului italian familiei lui Napolitano.

Președinția italiană este, de obicei, în mare parte ceremonială, dar Napolitano și-a folosit puterile la sfârșitul anului 2011 pentru a evita o criză, numindu-l pe fostul tehnocrat al Comisiei Europene Mario Monti în fruntea unui guvern, după demisia premierului Silvio Berlusconi, în urma unei dispute legate de reducerea cheltuielilor.

Doi ani mai târziu, a ieșit dintr-un alt impas când a instalat o mare coaliție sub conducerea politicianului de centru-stânga Enrico Letta, după alegeri parlamentare neconcludente.

Napolitano a devenit președinte în 2006 și a fost ales pentru un al doilea mandat fără precedent de șapte ani în 2013. El a demisionat în 2015, invocând vârsta sa.

În timpul unei cariere politice care a început la începutul anilor 1950, a fost ales în Parlamentul italian și în Parlamentul European și a ocupat funcțiile de ministru de interne și de președinte al camerei inferioare a parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *