Noi măsuri fiscale anunță Guvernul

0
110

​​Guvernul adoptă, într-o ședință luni, măsurile fiscale pe care vrea să și le asume în parlament, potrivit unor surse oficiale. Săptămâna trecută, proiectul de lege a fost discutat în primă lectură.

12:20Guvernul a anunțat că ședința va începe la ora 15:00, după ce anterior era anunțată ora 13:00.

12:14Potrivit surselor HotNews.ro, proiectul de lege cu măsurile fiscale a suferit câteva modificări, respectiv:

  • Se scot accizele din calculul cifrei de afaceri
  • TVA la concerte/spectacole va fi de 9%
  • Bonurile de masă rămân pe tichete, se scoate opțiunea de numerar, dar se vine săptămâna viitoare cu ordonanță de limitare a comisioanelor operatorilor

În cursul dimineții premierul a avut o întâlnire cu ministrul Finanțelor, pentru a discuta ultimele modificări.

Planul lui Marcel Ciolacu este să treacă repede, în această săptămână, noile modificări prin Parlament, unde PSD și PNL au o majoritate confortabilă.

Potrivit procedurii, proiectul de lege este trimis în Parlament, unde senatorii și deputații pot depune amendamente care pot fi preluate sau nu de Guvren. După asumare, parlamentarii pot depune moțiune de cenzură. Dacă această nu este aprobată, proiectul de lege se consideră aprobat.

Potrivit surselor HotNews.ro, ședința de asumare ar urma să aibă loc miercuri.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercurea trecută, referitor la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, că iniţiativa legislativă îşi propune să stimuleze munca cinstită şi să descurajeze „portiţele de optimizare fiscală şi evaziune”.

Ce a spus Ciolacu

De asemenea, „reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de Supraimpozitarea luxului, viciului şi profitului excesiv şi, extrem de important, de asigurarea echităţii fiscale între contribuabili”, a mai precizat liderul PSD.

Şeful Guvernului a mai spus că un instrument nou în reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale va fi E-sigiliu, prin care va putea fi urmărită trasabilitatea mărfurilor şi o altă măsură va fi impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate de persoanele fizice.

Prim-ministrul a amintit că salariul minim pe economie va creşte de la 3.000 la 3.300 lei şi în construcţii, de la 4.000 lei la 4.500 lei.

„Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a mai precizat Ciolacu. Şeful Executivului a oferit asigurări că nu va fi mărită cota generală de TVA de 19% şi va fi păstrată o cotă redusă de 5% la lemne, energie termică, cărţi, manuale şi evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente şi medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *