Sedință în parlament din cauza drogurilor

0
158

​Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru joi o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea pe ordinea de zi și tema consumul de droguri de către tineri, ca risc major la adresa siguranței individuale și naționale. Intenția privind convocarea unei astfel de ședințe fusese anunțată de Iohannis încă din urmă cu peste trei săptămâni, în prima zi a noului an școlar.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc joi, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat miercuri Administrația Prezidențială.

Pe ordinea de zi a Ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Consumul de droguri/alte substanțe stupefiante de către tineri/elevi – risc major la adresa siguranței individuale și naționale;
  • Evoluțiile privind situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicații pentru România;
  • Planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033.

Intenția privind convocarea unei astfel de ședințe fusese anunțată de Klaus Iohannis încă din urmă cu peste trei săptămâni, în prima zi a noului an școlar, când a mers, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, la o școală din sectorul 1 al Capitalei.

Iohannis a spus atunci că consumul de droguri în rândul tinerilor este un fenomen alarmant, astfel că pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării va fi inclus acest subiect:

  • Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel.
  • Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.
  • În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.
  • Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.

Declarațiile lui Klaus Iohannis în privința consumului de droguri au fost făcute și în contextul în care atunci s-a vehiculat inclusiv varianta testării elevilor în școli pentru consumul de droguri. Ideea a fost lansată în spațiul public de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, în urma tragediei de la 2 Mai, unde un tânăr de 19 ani care conducea sub influența drogurilor a omorât doi studenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *