Ce se întâmplă în Israel

0
118

Atacul asupra Israelului este rezultatul operațiunilor coordonate minuțioase și susceptibile să dureze, iar în Occident să participe la această apariție a unei astfel de acuzații Iranului, care neagă însă orice implicare, comentează AFP, care citează mai mulți experți.

Organizația teroristă a desfășurat o campanie de ani de zile pentru a păcăli Israelul să creadă că grupul nu dorește un conflict armat și ar putea fi calmat cu stimulente economice pentru a menține un calm relativ, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată Hamas.

Ofensiva a fost lansată sâmbătă în zori în plin Sabat. Atacul a avut loc la 50 de ani și o zi după ce forțele egiptene și siriene au lansat un asalt în timpul sărbătorii evreiești Yom Kippur, în încercarea de a recupera teritoriile pe care Israelul le luase în timpul unui scurt conflict în 1967.

  • „Cetățeni, aceasta nu este o operațiune, ci un război. Atacul criminal al Hamas ne-a impus să intrăm în război.
  • Intrăm într-un război lung și dificil”, a spus duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un discurs adresat națiunii.

„Un eșec enorm pentru Israel”

  • „Este un eşec enorm pentru Israel şi o reuşită imensă pentru Hamas. Eram nepregătiţi şi încă suntem, ca să rămân politic corect”, spune Kobi Michael, expert în cadrul grupului de reflecţie INSS din Tel Aviv, citat de AFP.

Amploarea atacului nu lasă loc de dubii.

  • „Pentru a lansa o asemenea operaţiune, este nevoie de multă pregătire, planificare, coordonare şi trebuie să ai perspective sau obiective semnificative”, explică expertul.

În opinia sa, Hamas „ştie foarte bine că preţul plătit pentru astfel de operaţiuni va fi foarte mare”.

În mai 2021, Hamas surprinsese deja Israelul cu lansarea a mii de rachete, vizând să satureze sistemul de apărare antirachetă israelian Iron Dome.

La acea vreme, 4.360 de rachete au fost utilizate într-o perioadă de 15 zile, în timp ce acum în Israel au căzut aproximativ 3.000 de rachete în numai două zile, potrivit lui Elliot Chapman, expert în problemele Orientului Mijlociu pentru compania de informaţii britanică Janes.

„Cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului de până acum”

Dacă Hamas păstrează acest ritm, „ar fi cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului de până în prezent”, a adăugat Chapman.

  • „Hamas ar trebui să dispună în continuare de un arsenal substanţial de rachete şi pare probabil să poată menţine focul pentru o bună perioadă”, estimează Fabian Hinz, specialist în cadrul Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS).

Hamas dispune de un arsenal dificil de evaluat din punct de vedere numeric, dar cu siguranţă foarte variat. El provine din Iran, Siria, Libia post-Ghadafi, dar şi din ţări din Orientul Mijlociu, explică un expert occidental în armament care publică pe platforma X sub pseudonimul Calibre Obscura.

Armele de mici dimensiuni vin din China sau din fostul bloc sovietic, iar importante cantităţi au fost furate sau capturate în timpul luptelor cu armata israeliană, precizează el, evocând, de asemenea, drone şi lansatoare de rachete.

Cea mai mare parte a rachetelor Hamas sunt însă fabricate pe plan local, „sisteme de rachete neghidate care nu necesită tehnologie avansată” şi sunt puţin precise, explică Elliot Chapman.

„Există în mod clar o ramificaţie iraniană ce permite o producţie locală de rachete”

Mişcarea palestiniană ar putea, printre altele, să imite Hezbollahul libanez, care îşi disimulează forţele până în momentul declanşării unei operaţiuni majore, remarcă Fabian Hinz. „S-ar putea vedea că apar capacităţi cu totul noi în cazul invadării terestre a Fâşiei Gaza” de către Israel.

Oficialii americani spun însă că nu au văzut dovezi ale implicării Teheranului. Într-un interviu la CNN, difuzat duminică, secretarul de stat Antony Blinken a declarat: „Nu am văzut încă dovezi că Iranul a dirijat sau a fost în spatele acestui atac anume, dar cu siguranţă există o relaţie îndelungată”. De partea sa, Iranul a declarat că „susţine legitima apărare a naţiunii palestiniene”.

În opinia lui Kobi Michael, „Hamas nu s-ar fi încumetat să lanseze o asemenea operaţiune fără a dispune de o poliţă de asigurare serioasă şi a obţinut-o de la Hezbollah şi Iran”.

De ce se teme Israelul

Israelul se teme de câteva luni de un atac pe mai multe fronturi, temere întărită după ce Hezbollah a anunţat că a tras „obuze de artilerie şi rachete ghidate” la frontiera dintre Liban şi Israel.

Un atac la sol al armatei israeliene în Fâşia Gaza ar fi promisiunea unei lupte urbane mortale. „Există motive serioase să credem că israelienii au încercat să evite asta de mulţi ani”, consideră Fabian Hinz, în contextul în care Hamas „a avut timp pentru a se pregăti pentru acest tip de scenariu”.

Şi alte grupări ar putea fi tentate să intervină contra Israelului. Planează o ameninţare privind o implicare mai importantă a Hezbollah, care a declarat că lucrează „în coordonare totală cu combatanţii palestinieni”, subliniază Elliot Chapman. Potrivit lui, gruparea a afirmat că va interveni dacă Israelul lansează un asalt asupra Fâşiei Gaza, ceea ce pare probabil în acest stadiu. (Sursa: AFP/Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *