0
159

A​lți 11 ostatici israelieni, inclusiv doi gemeni de numai trei ani au fost eliberați de Hamas în noaptea de luni spre marți, potrivit presei din Israel. În schimbul lor, 33 de palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene – 30 de copii și trei femei. Cu doar câteva ore înainte ca armistițiul de patru zile să expire, Qatarul a declarat că s-a convenit asupra unei prelungiri de două zile a armistițiului.

În următoarele două zile, Hamas va elibera 20 de femei și copii, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale americane, John Kirby.

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 53-a pe HotNews.ro:

13:05Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că unitatea de dializă de la Spitalul Shifa a fost redeschisă și primește pacienți, chemându-i pe oameni să meargă pentru a-și continua tratamentul, scrie The Times of Israel.

Amintim că la începutul acestei luni, trupele israeliene au luat cu asalt Shifa, cel mai mare spital din Gaza, operațiunea ducând la evacuarea a sute de pacienți și a mii de persoane strămutate care se adăpostiseră acolo. Spitalul nu mai avea alimente, apă și electricitate și nu mai putea primi pacienți, susțineau medicii.

Israelul a motivat că Hamas a folosit spitalul în scopuri militare, Armata israeliană spunând că a descoperit sub complexul medical un tunel secret care duce la mai multe camere în care au fost găsite inclusiv arme ale grupării teroriste.

Qatar spune că face eforturi pentru extinderea armistițiului Israel – Hamas

12:54Qatarul se concentrează pe extinderea armistițiului Hamas – Israel după ziua de miercuri, timp în care Hamas să elibereze, pentru fiecare zi, câte zece ostatici, scrie Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Majed Al-Ansari, care a precizat, marți, că „acesta este scopul”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului israelian a declarat luni că numărul total de ostatici încă ținuți în Gaza este acum de 184.

12:50Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că, de la începutul armistițiului temporar, a reușit să livreze în zona de nord a Gazei 200 de camioane cu ajutoare umanitare, conform The Guardian.

10:47Președintele iranian Ebrahim Raisi a renunțat la vizita anunțată pentru marți la Ankara, a declarat pentru AFP președinția turcă, fără a oferi un motiv.

Vizita a fost anunțată la începutul acestei luni de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că cei doi lideri se vor concentra pe elaborarea unui răspuns comun la războiul Israel-Hamas.

„Președintele iranian Ebrahim Raisi vine la noi în data de 28 a lunii”, le-a spus Erdogan reporterilor la întoarcerea de la un summit regional din 11 noiembrie din Riad.

Vizita a fost anunțată de presa oficială de stat din Turcia și s-a discutat intens despre asta la televiziunea turcă, chiar luni. Erdogan a vorbit la telefon cu Raisi duminică, potrivit președinției turce.

10:07Ministrul francez de externe Catherine Colonna a salutat marți vestea că trei copii francezi se numără printre ostaticii eliberați de Hamas , spunând că sunt sănătoși. „Trei copii francezi au fost în sfârșit eliberați, acum trebuie să muncim fără încetare pentru eliberarea tuturor celorlalți ostatici”, a spus ea, adăugând că cinci cetățeni francezi sunt încă dispăruți sau se crede că ar fi ținuți ostatici. Copiii eliberați sunt Eitan Yahalomi, în vârstă de 12 ani, și frații Sahar, în vârstă de 16 ani, și Erez Calderon, în vârstă de 12 ani. Se crede că părinții Ofer Calderon și Ohad Yahalomi sunt încă deținuți în Gaza .

Mărturia unei ostatice eliberate de Hamas

09:26Viceprim-ministrul Thailandei Parnpree Bahiddha-Nukara se îndreaptă spre Israel pentru a-i aduce acasă pe cei 17 ostatici thailandezi eliberați de la începutul armistițiului. Parnpree, care este și ministrul de externe al Thailandei, va ajunge spre prânz în Israel și se va întoarce joi după prânz.

Cincisprezece cetățeni thailandezi sunt încă deținuți de Hamas, conform cifrelor furnizate de oficialii thailandezi.

09:00Un ostatic israelian eliberat de Hamas a declarat într-un interviu că inițial a fost hrănită bine în captivitate până când condițiile s-au înrăutățit iar foamea a început să facă ravagii. Ruti Munder , în vârstă de 78 de ani, a spus televiziunii israeliene Channel 13 că și-a petrecut întregul timp cu fiica ei, Keren, și cu nepotul, Ohad Munder-Zichri, care și-a sărbătorit a noua aniversare în captivitate.

Munder a fost răpită pe 7 octombrie din casa ei din Nir Oz, un kibbutz din sudul Israelului. Soțul ei, Avraham, în vârstă de 78 de ani, a fost și el luat ostatic și rămâne în Gaza. Fiul ei a fost ucis în atac.

Inițial, au mâncat „pui cu orez, tot felul de conserve și brânză”, a spus Munder pentru Channel 13. „Am fost în regulă”. Li s-a dat ceai dimineața și seara, iar copiilor li s-au dat dulciuri. Dar meniul s-a schimbat când „situația economică nu era bună și oamenii le era foame”. Israelul a menținut un asediu asupra Gazei de când a izbucnit războiul, ceea ce a dus la penurie de alimente, combustibil și alte articole de bază.

Munder, care a fost eliberată, s-a întors în stare fizică bună, ca majoritatea celorlalți prizonieri. Munder, confirmând relatările rudelor altor prizonieri eliberați, a spus că au dormit pe scaune de plastic. Ea a spus că s-a acoperit cu un cearșaf, dar că nu toți captivii au avut unul.

Băieții care erau acolo stăteau până până târziu să vorbească, în timp ce unele dintre fete plângeau, a spus ea. Unii băieți dormeau pe podea.

08:22Un chirurg londonez spune că a asistat la un „masacru” în timpul celor 43 de zile petrecute sub bombardament în Gaza și că distrugerea sistemului de sănătate palestinian a fost un obiectiv militar al Israelului.

Vorbind la o conferință de presă la Londra, profesorul Ghassan Abu-Sittah, un chirurg plastician a povestit scene oribile de la spitalele al-Ahli Arab și Dar al-Shifa, când au încetat să mai funcționeze și a spus că a fost martor la utilizarea munițiilor cu fosfor alb.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au negat folosirea unor astfel de arme .

„După ce am văzut desfășurarea acestui masacru, e clar că crearea unei Fâșii Gaza nelocuibile a fost scopul, iar distrugerea sistemului de sănătate a fost principalul obiectiv militar”, a spus Abu-Sittah, care practică medicina în vestul Londrei și a lucrat în Gaza din 2009, dar a participat și în războaiele din Yemen, Irak, Siria și Liban.

Raziile israeliene au continuat în Cisiordania

08:07Pe măsură ce armistițiul extins pare să se mențină în Gaza, raziile israeliene au continuat în Cisiordania. Iată un rezumat a ceea ce s-a întâmplat peste noapte și în această dimineață:

  • Un tânăr palestinian a fost ucis de forțele israeliene într-o razie în satul Kafar’in, la nord-vest de Ramallah.
  • Un alt palestinian a fost ucis de forțele israeliene în orașul Beitunia, la vest de Ramallah, în timpul unei razii care a coincis cu pregătirile pentru eliberarea prizonierilor palestinieni.
  • Forțele israeliene au aruncat în aer casa lui Daoud Abdel Razzaq Daras, un palestinian care a fost împușcat de ei în august, în tabăra Deir Ammar, la nord-vest de Ramallah. Doi palestinieni au fost, de asemenea, răniți în raid.
  • Au fost raportate mai multe razii israeliene în tabăra Marah Rabah, Beit Furik și Dheisheh

07:46Poliția din orașul canadian Montreal investighează atacul cu bombă asupra unui centru comunitar evreiesc. Autoritățile au primit un raport conform căruia un cocktail Molotov a fost aruncat prin fereastra ușii din față a Consiliului Comunității Evreiești din Montreal. Șeful poliției din Montreal, Fady Dagher, a declarat luni că orașul a cunoscut un număr foarrte ridicat de incidente care vizează comunitățile musulmane și evreiești . În ultimele 6 săptămâni au fost raportate 324 de incidente care vizează musulmani și evrei, mai mult decât numărul de incidenteraportate pentru tot anul 2022, scrie Montreal Gazette.

07:27Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din Qatar, Majed Al Ansari, a vorbit mai devreme cu BBC News despre acordul de prelungire a armistițiului umanitar pentru încă două zile. Qatar a mediat discuțiile pentru eliberarea ostaticilor dintre Israel și Hamas. El a confirmat că Hamas s-a angajat să elibereze încă 20 de ostatici ca parte a încetării focului temporar extins.

Întrebat dacă crede că înțelegerea ar putea fi prelungită peste cele două zile, el a spus: „Suntem plini de speranță, deși nu a fost o ispravă ușoară. Am petrecut foarte mult timp negociind pentru acordul acestei pauze umanitare.

„Acum, că avem prelungirea pentru două zile, suntem optimişti că putem lucra la o pauză și mai lungă pentru ambele părţi”.

06:55Potrivit presei israeliene mai multe numere de telefoane de urgență din Israel au fost întrerupte noaptea trecută, inclusiv cele aparținând serviciilor de paramedici și pompieri.

Poliția a spus că întreruperea s-a datorat unei „erori temporare” nespecificate, probabil un atac cibernetic, potrivit presei citate.

67% dintre palestinienii din Gaza aveau puțină sau deloc încredere în Hamas

06:30Forțele armate israeliene au aruncat în aer o clădire în Cisiordania, aparținând unui palestinian care a fost ucis în august de Israel. Armata a înconjurat reședința lui Daoud Abdel Razzaq Daras și au ordonat vecinilor să evacueze pentru a o putea demola.

Daras a fost împușcat de forțele israeliene pe 31 august, după ce ar fi efectuat un atac cu mașina în orașul Ramallah, unde a ucis un soldat israelian și a rănit trei coloniști.

Surse locale au declarat pentru Wafa că în urma raidului și demolării au izbucnit confruntări cu forțele israeliene, soldându-se cu cel puțin doi răniți.

05:48Circa 67% dintre palestinienii din Gaza aveau puțină sau deloc încredere în Hamas înainte de 7 octombrie, potrivit unui sondaj.

În loc să susțină Hamas, „marea majoritate a locuitorilor din Gaza au fost frustrați de guvernarea ineficientă a grupului armat, deoarece suferă dificultăți economice extreme”, a declarat Barometrul Arab, o rețea de cercetare care efectuează sondaje în Orientul Mijlociu. „Majoritatea locuitorilor din Gaza nu se aliniază nici ideologiei Hamas. Spre deosebire de Hamas, al cărui scop este distrugerea statului israelian, majoritatea respondenților la sondaj au fost în favoarea unei soluții cu două state- Palestina independentă și Israel.

05:45Israelul și Hamas și-au îndeplinit angajamentele privind schimburile de prizonieri în primele patru zile ale acordului de armistițiu.

După schimbul de luni noapte:

Hamas a eliberat 50 de prizonieri israelieni – 13 israelieni eliberați în fiecare dintre primele trei zile și 11 în a patra zi.

Israelul a eliberat 150 de prizonieri palestinieni – 39 în fiecare din primele trei zile și 33 în noaptea trecută.

Hamas a mai eliberat, de asemenea, 17 thailandezi, un filipinez și un israeliano-rus în primele trei zile, acești prizonieri făcând parte din acordurile încheiate separat cu Hamas.

Blinken, o nouă vizită în Orientul Mijlociu, în încercarea de a prelungi și mai mult armistițiul Israel-Hamas

05:30Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se va întoarce săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu, sperând să găsească o modalitate de a prelungi și mai mult armistițiul și insistând pentru a obține eliberarea unui număr mai mare de ostatici.

Va fi a treia sa călătorie în regiune de când Hamas a pornit războiul cu Israelul pe 7 octombrie. Blinken va călători în Israel și Cisiordania după ce va participa marți și miercuri la întâlniri la Bruxelles și Skopje (Macedonia de Nord), unde se reunesc miniștri de externe din NATO și Organizația pentru Pace și Securitate în Europa.

05:25Secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III l-a sunat pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant pentru a discuta despre cele mai recente evoluții din Gaza, inclusiv eliberarea mai multor prizonieri și prelungirea armistițiului.

Potrivit Pentagonului, Austin a reiterat Israelului „că ajutorul umanitar în Gaza trebuie să crească în volum” și a cerut „actorilor statali și nestatali să evite extinderea conflictului actual”.

02:10Palestinienii sunt eliberați din închisorile israeliene – presa afiliată Hamas.

Palestinienii sunt în prezent eliberați din închisorile israeliene în conformitate cu termenii acordului de armistițiu, potrivit presei afiliate Hamas.

33 de palestinieni vor fi returnați la casele lor după eliberare. Acest lucru are loc după ce 11 ostatici deținuți de Hamas au fost eliberați de către grup în această seară, citează Times of Israel.

01:37Israelul aprobă modificarea bugetului pentru a prioritiza obiectivele de apărare, deblocând totodată fonduri pentru interesele Haredi și ale coloniștilor.

Guvernul aprobă o modificare de 30 de miliarde de NIS pentru a prioritiza nevoile în timp de război în partea rămasă din bugetul de stat al Israelului pentru 2023, pe fondul unor obiecții puternice că planul va trimite, de asemenea, sute de milioane de shekeli către prioritățile ultraortodocșilor și ale coloniștilor din Cisiordania, potrivit Times of Israel.

Fondurile destinate ambelor cauze au fost deja aprobate de coaliție ca parte a promisiunilor sale politice față de parteneri, dar au fost înghețate în urma izbucnirii războiului la 7 octombrie.

Cei cinci miniștri ai cabinetului de război din partea Unității Naționale, inclusiv liderul partidului Benny Gantz, Chili Trooper, Gadi Eisenkot și Gideon Sa’ar, au votat împotriva modificării bugetului și au părăsit imediat plenul în această seară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *