Film sau fotbal, întrebarea din sufrageria românului

0
300

Parcă lucrurile au început să se aşaze într-un fel în bine pentru buni şi într-un fel în rău pentru răi. Aşa se întâmplă că TVR şi-a pus problema şi a luat decizia să nu transmită meciul de fotbal România-Albania, în schimb vor difuza o reluare cu Gray’s Anatomy (detalii pe EVZ.ro).

Iată că după ani buni de furt murdar, de decădere în fotbalul românesc a intrat justiţia. Aici se adunaseră tot mai mulţi pseudoameni de afaceri, care-şi facuseră „te miri cum” averi colosale, ca patroni de cluburi. Fenomenul întărise coloratura macabră de la conducerea diferitelor foruri din forbal, nivel de şefi, nicidecum manageri, proveniţi din rândul foştilor fotbalişti – şi ştim noi cât de des au pus aceştia mâna pe vreun fel de carte! – educaţi pe maidane sau prin săli de mese şi restaurante, dar şi din foşti activişti zeloşi, oameni fără onoare, iar de valoare personală, nici vorbă!

Justiţia a început să digere un sistem ticăloşit, aflându-se ea însăşi într-un proces amplu de transformare, iar din această luptă poate-şi sparg capetele răii poveştii noastre. Poate că acum se vor cerne lucrurile, poate că vor fi câte unii care să ajungă acolo unde le e locul, după gratii.

Televiziunea publică, pe de altă parte, renunţă la echipa naţională şi bine face. O echipă naţională creată din speranţe frînte şi din forbalişti tineri neconcludenţi, o echipă naţională despre care unii spun că ar fi însăilată mai degrabă de interesele ţesute de impresari, decât de manageri activi, ascuţiţi şi cu simţul succesului activ. Acesta este tabloul care generează o situţie inimaginabilă acum 15 ani: TVR nu vrea România-Albania!

TVR este un post de televiziune pentru care plătim cu totii, deci, în principiu, ar trebui să respectăm voinţa majorităţii. TVR este un post de televiziune care trebuie să promoveze valoarea, care trebuie să educe, chiar cu forţa, până la urmă. Atunci întrebarea pe care ar trebui să o enunţăm – dacă ajungem să ne întrebăm ceva pe tema asta – este simpla: ce educa mai tare: un meci de fobal fără miză în care pe teren intră nişte sportivi români care nu mai sunt, din păcate, nişte exemple pozitive pentru nimeni sau un film inteligent, e adevărat, nici el extrem de educativ, dar un film fără violenţă, droguri sau abuzuri? Violenţa, drogurile sau abuzurile sunt prezente pe stadioanele de pretutindeni, atâta timp cât fotbalul magnetizează tot felul de personaje graţie rulajului de ordinul miliardelor de euro. Rulaj anual!

Aşadar, poate e de interes naţional un meci de calificare ce care îl joacă echipa reprezentativă, dar ştim cu toţii că meciul cu pricina nu mai este de interes nici măcar pentru baieţii din teren. Sau poate e de interes doar pentru cei care speră un contract în afara graniţelor României. Pe când Gray’s poate o să nască în anii care vin nişte doctori, poate chiar chirurgi şi asta doar prin puterea exemplului.

Eu merg pe mâna chirurgilor. Deci, film!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *