Pe 9 iunie vom avea un nou campion național la tăiat lemne

0
363

Pe 9 iunie va avea loc la Cluj Napoca Campionatul Naţional al Tăietorilor de lemne, STIHL Timbersports. În competiţie vor intra în acest an opt atleți antrenați la cluburile din Bihor, Cluj și Arad. Pe arena amenajată la standardele internaționale de securitate, își vor mânui topoarele Nagy Botond, Dan Petrescu, Ionel Mariniţă, Cristian Marina, Costel Ples, Csongor Nagy, Ioan Nyamcsuk și Carol Palfi.

În urma Campionatului Național va fi desemnat „cel mai puternic” tăietor de lemne care va reprezenta România la individual, la mondialele din octombrie de la Stuttgart, Germania. De asemenea, cei mai în formă atleți vor alcătui lotul național care va reprezenta țara noastră la probele pe echipe de la Campionatul Mondial STIHL Timbersports. Anul trecut competiția națională fost câștigată de arădeanul Nicolae Nyamcsuk.

Antrenamentele pentru Campionatul Național au început de la sfârșitul anului trecut, până acum atleții participând la mai multe tabere de pregătire colectivă. Pentru a fi în formă sportivii se pregătesc intens, ajung chiar și la 8 ore de antrenament zilnic. “Având în vedere că acest sport a început să fie practicat în țara noastră doar de câțiva ani, performanțele atleților noștri sunt bune, în comparație cu ale sportivilor consacrați din afară. Pentru a crește nivelul de performanță este necesar să creștem și baza de selecție pentru acest sport, cluburile de antrenament fiind deschise pentru noi atelți care vor să-și demonstreze forța și precizia în mânuirea toporului și a motoferăstrăului. Tocmai de aceea investim an de an în promovarea STIHL Timbersports. Anul acesta ne vom implica și mai mult în identificarea de noi talente, având în vedere dezvoltarea unei baze de antrenament mai aproape de București”, declară Ioan Mezei, director general STIHL România.

Ediția din acest an a Campionatului Național al Tăietorilor de Lemne, STIHL Timbersports va fi susținută de Romsilva, Farmtech și Primăria Cluj.

Probele de concurs la care se vor întrece participanţii duminică, dar și la mondialele din octombrie sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS660, Tăierea verticală şi Tăierea la înălţime. În afara concursului va avea loc un show demonstrativ de tăiere cu aşa-numitul “Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde.

Mondialele de la Stuttgart se vor desfășura în perioada 24-26 octombrie, țara noastră fiind reprezentată în competiția atât la probele pe echipe cât și la cele individuale, de patru atleți plus o rezervă.

Competiția națională va avea loc pe 9 iunie, în parcarea supermarketului Cora din Cluj, în intervalul orar 15.00-18.00 și va fi transmisă live pe sport.ro.

România are de patru  ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne, STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Oradea.

Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.

Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *