“Nu mai simt nimic…” Nymphomaniac

nymphomaniacNov13Mouthposterbig2

Sunt cuvintele cu care se incheie prima parte a ultimului film semnat de Lars von Trier, Nymphomaniac: Volume 1. Ca de obicei, m-am dus la film fara nicio asteptare, mai ales in cazul lui von Trier. Si bine am facut! Cu toate acestea, afisele si trailer-ele lasau sa se inteleaga ca aveai sa vezi un film porno. Ei bine nu a fost deloc asa!  Sexul este doar o modalitate de comunicare prin care eroina principala, Joe (interpretata de Charlotte Gainsbourg), isi exprima angoasele si trairile si din cauza caruia pleaca de la premisa ca este un om rau.

Pe scurt, Joe a fost batuta si gasita de un barbat in vasta, Seligman (interperat de Stellan Skarsgard) in apropierea casei lui. Acesta o duce inautru unde Joe incepe sa-i povesteasca experientele erotice prin care a trecut din copilarie pana in prezent (la 50 de ani).  Filmul este alcatuit din mai multe capitole care incep sa se deruleze plecand de la cate un obiect pe care Joe il vede in camera minimalist mobilata in care o primise Seligman: o musca (momeala pentru  pentru pescuit), o furculita  alaturi de un croissant, un colt de tablou sau o caseta cu muzica de Bach. Plecand de la aceste obiecte, se dezvolta paralele intre experientele erotice ale lui Joe si pescuit sau muzica. Comparatiile sunt geniale si explica, de fapt, actele sexuale ale lui Joe, care merg  dincolo de simplul act sau gest sexual. Pe langa asta, Seligman, un personaj singuratic si un bun ascultator (nu o judeca pe Joe si pune intrebarile potrivite), este un adevarat talmaci al povestilor lui Joe si un bun psiholog.

Ce nu am inteles pana acum este de ce filmul se numeste Nimfonama. Spre deosebire de o persoana nimfomana, care nu-si poate reprima nicio pornire sexuala, Joe a fost in situatia in care a putut sa aleaga daca sa faca sau nu sex cu Jerome (interpretat de Shia LaBoeuf) si a decis sa nu faca. Ceilalti doi parteneri, pe care Joe ii aminteste (“F” si “Jaguarul”), ii ofera exact de isi doreste – rasfat si dominare. Nu pare a fi un comportament de nimfomana. Dar, cum la von Trier nimic nu este definitiv, povestea nu se termina aici. Mai exista si partea a doua, Nymphomaniac: Vol. 2 asa ca sa nu ne grabim cu judecata!

Ne vedem la partea a doua!

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *