Mama, luati-va cheia si vedeti ca mancare-i in frigider. Mi-ati taiat pensia!

0
271
bunica si nepotica
bunica si nepotica
bunica si nepotica

Daca tot era vorba de doua Romanii, atunci am aflat ca asa este. Nu doua Romanii asa cum vedea Nastase cu 10 ani in urma, adica o Romanie incolonata in spatele lui si o alta Romanie alineata in spatele lui Basescu. Poate ca asa era, dar ne-am cam saturat de „tatuci”, de presedinti mefistotelici, de lideri de nivelul 4 cum ar zice Jim Colins. Vorbesc de oameni care cred in steaua lor mai presus de orice principiu, fie el de drept, traditional politic sau traditional pur si simplu. Acestia, adica tandemul Nastase-Basescu – acum realizez cat de dramatica era soarta Romaniilor astea doua daca cei doi jucau in aceeasi tabara – lucreaza cu numere mari, cu mase. Dar iata ca masele au devenit, cel putin in parte, publicuri si publicurile s-au destarmat nu in indivizi, ci in persoane odata cu alegerile astea. Sau cel putin o parte a maselor proaste, credule si manipulabile de tip Le Bon.

Partea asta nemanipulabila „nevermore” din fosta masa, segregarea de total, face ca a doua Romanie, aceasta, sa apara cu legaturi stranse de o traditie democratica a altei natii, parca a altei lumi. D-aia acum sunt doua Romanii, cu adevarat doua, scindate prin doua principii clare, reale, existentiale. Exista o Romanie manipulata, care nu-si doreste mai mult decat are, nu vrea mai mult, si-i place legata cu un cordon ombilical de cineva, un stat, un tatuca, un primar si o alta Romanie, mai mica, mai activa si mai informata, una care refuza cordonul ombilical, se informeaza, este superioara din multe puncte de vedere „elitei” care ne conduce la propriu, acelora care sunt acum cu fraiele statului in mana. Aceasta Romanie are mai multa experienta democratica decat liderii si nu este localizata intre granitele fizice neaparat.

Superioara? Pai, da! Fiecare dintre acesti noi veniti in lumea oamenilor neapartinand din punct de vedere politic vreunei mase, sau vreunui pubic manipulat este superioara cultural, informational si educational liderilor. Nu este clar daca acum au gasit bresa de desprindere din letargia ratiunii de masa, poate ca sunt desprinsi de ceva vreme, dar acum abia s-au decis sa actioneze. Poate ca aparteneta la masa, pe ei, ii obliga sa nu considere votul o optinue. Oricand un Dragnea sau un Ponta este inferior tanarului care s-a informat de pe facebook sau de la birou si a mers la vot poate pentru prima oara de cand se stie. De data asta nu a refuzat dreptul la vor pentru ca i s-a facut lehamite de manipularea antideluviana, de ramasitele comportamentale ale unor oameni obisnuiti sa vorbeasca cu masele. Liderii nu stiu neaparat sa faca asa ceva, ei au nevoie de Mirei care fac modelari, misca publicuri in pet-uri ale caror continuturi le credeau amortite de o pasteurizare politica definitiva.

Doua Romanii?

cum s-a votat in Romania
cum s-a votat in Romania

Dincolo de vot, strada, apartamentele construite cu sarg in comunism ascund dupa vot o realitate comica, dar si tragica. Nu insa tragi-comica. Sintetizata, problema actuala se poate expune printr-un monolog care se intampla de doua zile tot mai des: ”Mama, luati-va cheia si vedeti ca mancare-i in frigider. Mi-ati taiat pensia!”.

De asta au avut parte niste tineri care, intorcandu-se acasa de la munci, de la birourile lor corporatiste mai exact, au dat cu ochii de o bunica furioasa. Bunica stie una si buna. Daca scapa Iohanis in presedinte, atunci neamtul asta „ne taie pensia”. Pensia? „Mama, dar presedintele nu poate sa faca asta. Presedintele nu are astfel de atributii. Mai mult, daca Ponta n-a ajuns presedinte, atunci este clar ca ramane sef de guvern si face ce ti-a promis el” ii raspunde tanarul tata.

„Vedeti ca asta micu a adormit. Pa!” Si s-a dus. Ei, d-asta sunt doua Romanii, poate mai multe: Oricum, cat raman doua, sau mai multe, este foarte clar ca Ciuvicismul nu moare, ci traieste bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *