Se schimbă legea privind stingerea creditelor prin cedarea bunului ipotecat

0
224

Proiectul de lege care permite celui care a luat un credit ipotecar, dar nu mai poate plăti ratele, cedeze băncii proprietatea imobilului cu care a garantat, iar banca nu mai are voie să ia în calcul și alte bunuri sau venituri. Proiectul, iniţiat de Daniel Zamfir, deputat PNL, a fost susținut de circa 140 de parlamentari.

Ce prevede proiectul de lege? Debitorul va ceda creditorului bunurile ipotecate, dacă executarea obligaţiilor din contractul de credit a fost garantată cu mai multe bunuri.

Astfel, debitorul trebuie să transmită creditorului o notificare prin care îl anunță de decizia sa de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului (sau bunurilor) ipotecat. Această notificare se face fie printr-un executor judecătoresc, un notar public, fie printr-un avocat. Debitorul va suporta costurile notariale, ale executorului judecătoresc sau avocatului (după caz).

Odată ce a fost informat de către debitor, creditorul nu mai poate urmări coplătitorii sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că orice datorie a debitorului faţă de creditor va fi stinsă, când este încheiat contractul pentru transferul de proprietate, respectiv când este pronunţată hotărârea judecătorescă definitiva, iar creditorul, adică banca, nu mai poate să ceară sume suplimentare.

Votul final urmează să fie dat de Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat în plen proiectul de lege al deputatului PNL Daniel Zamfir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *