Iohannis, Ponta şi şeful SIE în e-mailurile lui Erdogan

0
195

image

WikiLeaks a dat publicităţii cele 294.548 de emailuri de pe serverul intern al partidului aflat la guvernare în Turcia, România fiind menţionată în 99 dintre acestea.

Fostul prim-ministru Victor Ponta, cunoscut pentru legăturile strânse cu actualul regim de la Ankara, apare în trei mesaje electronice.

Într-unul dintre acestea mai sunt menţionaţi preşedintele Klaus Iohannis şi actualul director al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, informează digi24.ro.

Email-urile sunt utilizate în principal pentru „gestionarea afacerilor externe” şi nu pentru chestiuni interne sensibile, a anunţat WikiLeaks, iar cele privind România nu fac excepţie.

Victor Ponta, de exemplu, este menţionat într-un raport Goldman Sachs Global Investment Research trimis pe mail în octombrie 2015, înaintea alegerilor generale din Turcia. Documentul menţionat face o trecere în revistă a situaţiei din regiune, insistând asupra politicii fiscale.

Despre România se spune că este de aşteptat ca Banca Naţională să menţină dobânda de politică monetară din acea perioadă.

Economia era pe creştere, dar analiştii Goldman Sachs Global Investment atrăgeau atenţia asupra unei posibile schimbări de ton a BNR. „În opinia noastră, aceste dinamici de creştere, ca şi incertitudinea privind proporţiile expansiunii fiscale pentru anul următor – având în vedere discuţiile despre mărirea salariilor în sectorul public şi propunerile premierului Ponta pentru noi tăieri de taxe – ar putea cauza, în cele din urmă, înăsprirea tonului BNR”, se spune în documentul respectiv.

Într-un alt mail se menţionează numirea ca director al SIE a lui Răzvan Ungureanu, fost premier şi ministru de externe.

În context, Victor Ponta menţiona faptul că nu a fost consultat de şeful statului, Klaus Iohannis, pe această temă, potrivit sursei citate, care reaminteşte de boicotul PSD de la votul din Parlament.

Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit, pe 30 iunie 2015, director al SIE de plenul Parlamentului cu 278 de voturi ”pentru” şi şase ”împotrivă”, din total de 284 de voturi valabil exprimate.

Numele lui Victor Ponta apare şi într-un email din toamna lui 2014, în care sunt menţionate o serie de întrevederi ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la ONU.

Printre interlocutori se numărau Victor Ponta, omologul său italian, Matteo Renzi, şi preşedintele Iranului, Hassan Rouhani.

Autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul ţării la site-ul WikiLeaks, după ce acesta a publica documentele identificate ca emailuri provenite de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare.

Comisia de telecomunicaţii din Turcia a informat miercuri că a fost luată o „măsură administrativă” împotriva WikiLeaks, termen ce desemnează în mod uzual blocarea accesului la site-uri.

sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *