În Portugalia imunizarea împotriva Covid-19 în rândul profesorilor este “practic completă”

1
229
vaccin portugalia profesori

În Portugalia, țara cu cea mai avansată rată de vaccinare din Europa, imunizarea împotriva Covid-19 în rândul profesorilor este “practic completă”, iar 9 din 10 elevi cu vârste de 12-17 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză, arată, în răspunsuri transmise Edupedu.ro, Ministerul Educației de la Lisabona.

Cum au reușit portughezii să aibă astfel de rezultate-record? În societate există în mod tradițional o înclinație foarte puternică în favoarea vaccinării, dar autoritățile au acționat îndeaproape în relația cu populația, inclusiv la nivelul comunităților școlare, pentru a promova importanța prevenției împotriva bolilor, afirmă ministerul citat. Instituția precizează că acest lucru care s-a manifestat și în cazul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, inclusiv în context școlar.

Similitudinile dintre Portugalia și România, țări aflate la poli opuși în privința vaccinării anti-Covid, nu sunt puține, de la faptul că ambele au implicat militarii în coordonarea campaniei la faptul că ambele au prioritizat accesul profesorilor la vaccin. Diferențele în rezultate se văd, însă, în statisticile privind cazurile și decesele de Covid-19 și în cele referitoare la imunizarea populației.

Context: Portugalia s-a aflat în momentul în care România e acum – anume, cu număr maxim de cazuri și decese cauzate de Covid-19 – la începutul anului, când, potrivit datelor agregate de Johns Hopkins University, înregistra pe 28 ianuarie peste 16.000 de cazuri, iar pe 31 ianuarie, peste 300 de decese. Tot din prima parte a anului, campania de vaccinare, care a început cu dificultate, a fost trecută sub coordonare militară, iar rata de vaccinare atinsă în prezent a depășit considerabil valorile și așa foarte mari înregistrate pe parcurs la capitolul dorință a populației de a se vaccina (circa 80% în mai a.c.).

Vezi și Rafila nu se opune certificatului verde COVID-19

Portugalia este acum liderul european în privința vaccinării împotriva Covid-19, potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Acestea indică, la data de 27 octombrie, că 98,6% din populația adultă a țării s-a vaccinat cu cel puțin o doză.

Pe lângă interesul general al populației pentru vaccinare, autorități precum Ministerul Educației au luat la rândul lor măsuri pentru a promova acest proces în rândul unor categorii precum profesorii și elevii. Cum s-au îmbinat acțiunile generale ale autorităților medicale și cele specifice mediului educațional?

“Portugalia are, de decenii, o aderență solidă la vaccinare. Autoritățile din sănătate dezvoltă o rețea de lucru foarte strâns cu populația, inclusiv la nivelul comunităților școlare, promovând conștientizarea nevoi de vaccinare și importanța prevenirii bolilor prin Planul Național de Vaccinare. Aceasta poate să explice cifrele aderării la vaccinarea împotriva Covid-19”, arată Ministerul Educației în răspunsurile sale la întrebările Edupedu.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *