Politico: Războiul din Ucraina redeschide centralele pe cărbune, inclusiv în România. Tanczos Barna: Europa e într-o criză energetică

0
253
Razboi

S-a găsit primul câștigător al războiului sângeros declanșat de Putin în Ucraina: cărbunele, scrie Politico. Uniunea Europeană se străduiește să își diversifice sursele de energie pentru a diminua dependența față de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina, iar cea mai simplă soluție la îndemâna statelor europene, inclusiv a României, este redeschiderea termocentralelor pe bază de cărbune.

Vezi și: Ucrainenii spun că au lovit nava amiral a Rusiei de la Marea Neagă a Rusiei. Crucișătorul Moskva este grav avariat și echipajul este evacuat, spun rușii

Primul combustibil care a fost luat la țintă a fost cărbunele: statele membre UE au decis vineri să oprească livrările de cărbune rusesc începând cu luna august a acestui an. UE a importat 49 de milioane de tone de cărbune rusesc în 2020, iar comerțul cu această resursă se ridică la valoarea de 8 miliarde de euro pe an.

Astfel, blocul comunitar trebuie să se bazeze pe propriile resurse de cărbune pentru a înlocui importurile din Rusia. Mai multe țări europene se pregătesc să extindă „viața” centralelor termice care funcționează cu cărbuni de teamă că vor rămâne fără gaze naturale, pe care până acum le importau din Rusia.

Cărbunii, care păreau că vor fi primele victime ale campaniei globale de a înlocui resursele poluante cu cele regenerabile și sustenabile pentru a combate schimbările climatice, au primit acum un impuls neașteptat.

„Pe termen scurt, vom avea nevoie de o combinație de soluții care să îmbine atât carburanți convenționali, cât și resurse sustenabile”, a spus Simone Tagliapietra, cercetător la Bruegel, un think tank de la Bruxelles. „Dacă redeschidem centralele termice pe bază de cărbuni, chiar și pentru unul sau doi ani, cred că nu va fi o problemă uriașă, dacă în același timp, extindem soluțiile verzi”.

Statele europene care își redeschid termocentralele pe bază de cărbune

Exemple de acest gen se regăsesc acum în mai multe locuri din Europa.

Guvernul grec a spus miercuri că va spori exploatarea minieră și va extinde viața termocentralelor pe bază de cărbune până în 2028, renunțând la planul inițial de a închide centralele până la finalul anului. Grecia generează în jur de 10% din electricitate din lignit, cel mai poluant tip de cărbune, potrivit Politico.

„Este o măsură temporară”, a declarat prim-ministrul grec Kiriakos Mițotakis. Argumentul Greciei este folosit acum în toată Europa.

„S-ar putea să fie necesar să redeschidem centralele pe bază de cărbune pentru a acoperi eventualele deficite din perioada imediat următoare”, a spus prim-ministrul italian Mario Draghi după declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Sursă Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *