Miza militară a Rusiei în Transnistria: Realimentarea trupelor din Ucraina, repararea echipamentelor, nodurile feroviare

0
431
Putin

serie de atacuri au vizat în ultimele zile obiective din Transnistria, regiunea separatistă din Moldova, susținută de Rusia.

Ministerul ucrainean al Apărării a calificat evenimentele drept o „provocare planificată de către serviciile speciale rusești„. Președinta Republicii Moldova a avertizat că acestea au fost o încercare de escaladare a tensiunilor, dând vina pe „facțiunile pro-război” din cadrul teritoriului separatist.

Rusia și speratiștii acuză Ucraina susținând că loviturile au plecat de pe eritoriul ei.

Al Jazeera încearcă să afle de ce este importantă Transnistria în contextul conflictului continuu dintre Rusia și Ucraina.

Ce este Transnistria?

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina.

Dintr-o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane, etnicii ruși și ucraineni sunt împreună mai numeroși decât etnicii moldoveni.

Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist susținut de Rusia se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict între noua Republică Moldova independentă și separatiștii care doreau să mențină legăturile sovietice.

Nicio țară, inclusiv Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.

Ce legătură are Transnistria cu conflictul ruso-ucrainean?

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care Moscova îi numește forță de „menținere a păcii”. Kievul este îngrijorat de faptul că aceste forțe ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dinspre vest.

Rusia a efectuat exerciții militare în regiune recent, pe 2 februarie, și a declarat că prezența rusă este esențială pentru a-și proteja cetățenii din zonă și pentru a menține pacea între moldoveni și transnistreni.

În cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să implice Transnistria în război într-o anumită măsură, aceasta are puține pârghii pentru a refuza, deoarece rămâne dependentă din punct de vedere economic de Rusia, inclusiv pentru gazul gratuit.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *