Guvernul ucrainean va continua să evacueze oamenii din Mariupol începând de luni dimineață. Evacuările au fost întrerupte duminică seara din „motive de securitate”, după ce combinatul Azovstal a fost din nou atacat duminică seară. Duminică, aproximativ 100 de oameni au putut ieși din uzină, unde se adăpostiseră de bombardamentele rușilor. În bombardamentele din Harkov, de duminică, au fost uciși trei oameni, iar opt au fost răniți. După vizita la Kiev, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, merge luni în Polonia, pentru a transmite lunii mesajul că America este ferm alături de aliații NATO în sprijinirea Ucrainei.
Vezi și: Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa, sau chiar în lume. „Exploziile din Ucraina reverberează în inima Europei şi riscul ca acest război să escaladeze într-unul paneuropean şi chiar mondial este real”, a spus liderul bulgar, duminică, în mesajul său de 1 mai.
SUA confirmă că Valeri Gherasimov, șeful Statului Major rus, s-a aflat în Ucraina săptămâna trecută
ACTUALIZARE 19:30 Generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, a fost recent în Ucraina, potrivit unui oficial american cu rang înalt din domeniul apărării.
„Știm că a fost în Donbas timp de mai multe zile, începând de săptămâna trecută. Nu știm dacă se află încă acolo”, a declarat oficialul, citat de CNN.
Oficialul a refuzat să ofere informații despre datele care au permis SUA să ajungă la această concluzie.
În presa ucraineană au apărut unele informații – contradictorii – potrivit cărora Gherasimov ar fi fost rănit în timp ce se afla în Ucraina, dar SUA nu au niciun indiciu că acesta ar fi fost rănit, a precizat oficialul american.
Americanii nu și-au dat seama de ce Gherasimov însuși a mers pe frontul din Ucraina și dacă acest lucru semnalează o lipsă de încredere a Kremlinului în generalul Aleksandr Dvornikov, care a fost numit la comanda tuturor operațiunilor rusești din Ucraina în urmă cu doar câteva săptămâni, a mai spus oficialul american. Deplasarea lui Gherasimov în Ucraina semnalează însă că acesta a vrut să vadă direct operațiunile, punctează oficialul de la Pentagon.
ONU: Peste 3.000 de civili au fost uciși în Ucraina
ACTUALIZARE 16:50 Oficiul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat luni că numărul civililor uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie a depășit 3.000 de persoane, potrivit Reuters.
Bilanțul de 3.153 de morți până acum reprezintă o creștere cu 254 față de vineri. OHCHR a spus că numărul real ar putea fi considerabil mai mare.
Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie largă de impact, cum ar fi lovituri cu rachete și lovituri aeriene.
Rușii au distrus un liceu din Lugansk. Clădirea, din secolul al XIX-lea, a rezistat celor două războaie mondiale
ACTUALIZARE 15.04 Autoritățile ucrainene din regiunea de est a Ucrainei, Lugansk, au transmis că forțele ruse au distrus clădirea liceului Lisichansk din secolul al XIX-lea, care a fost construită de arhitecți belgieni.
Clădirea era una dintre cele mai frumoase școli din Ucraina. De altfel, liceul era în topul cele mai bune 100 de școli din Ucraina și a supraviețuit celor două războaie mondiale.
Unitatea școlară era localizată în localitatea Lisichansk, care se află pe linia frontului de luptă dintre ucraineni și ruși din Donbas.
În ciuda promisiunilor Rusiei că ân atacul său împotriva Ucrainei vizează doar așezări militare, ucrainenii sunt uciși în atacuri asupra școlilor, spitalelor, magazinelor și fabricilor. Doar în prima lună de război, potrvit biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, rușii au distrus 202 de școli ucrainene.
Polonia se oferă să ajute Germania să nu mai folosească petrolul rusesc
ACTUALIZARE 14.44 Polonia este pregătită să ajute Germania să nu mai folosească petrol din Rusia, a declarat luni ministrul climei de la Varşovia, Anna Moskwa, care şi-a exprimat speranţa că până la finalul anului va putea intra în vigoare un embargou al Uniunii Europene, relatează Reuters.
Polonia vrea măsuri mai dure împotriva Rusiei, însă multe ţări din UE se bazează într-o mare măsură pe Moscova pentru acoperirea nevoilor energetice, astfel că blocul comunitar este divizat în legătură cu modul în care ar trebui întărite sancţiunile.
„Noi, Polonia, suntem pregătiţi să sprijinim ambiţiile Germaniei de de-rusificare prin rafinăria noastră de la Gdansk”, a declarat Anna Moskwa, care şi-a exprimat speranţa că sancţiunile împotriva petrolului rusesc nu vor mai fi astfel blocate.
Rusia a oprit săptămâna trecută livrările de gaz spre Bulgaria şi Polonia, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti în ruble.
Rușii sunt bombardați la TV cu știri despre războiul nuclear. Propagandistul lui Putin amenință Marea Britanie: Putem scufunda Insulele
ACTUALIZARE 14.02 Rușii sunt bombardați zilnic cu informații despre un eventual război nuclear. Programele televiziunilor de stat ruse s-au transformat în instrumente de propagandă ale Kremlinului care vorbesc despre cum rușii trebuie să accepte un eventual război nuclear pornit de Vladimir Putin.
În ultimele săptămâni, presa de stat din Rusia a început să promoveze constant ideea că Al Treilea Război Mondial este iminent și că urmează „o inevitabilă și nemaivăzută” escaladare a războiului din Ucraina, înfățișat de propagandă ca o „agresiune a Occidentului colectiv împotriva Rusiei”.
Rușii sunt convinși de propagandă că până și moartea în urma unui război nuclear ar fi ceva de dorit pentru că „cei ce mor pentru patrie ajung direct in Rai”.
Sursă Digi24