Război în Ucraina. Ucrainenii acuză un atac cu fosfor la Azovstal și spun că Rusia a suferit „pierderi importante”

Ofensiva rusă continuă în estul Ucrainei, în ciuda pierderilor suferite, anunță Statul General al armatei ucrainene în a 81-a zi a războiului. Unitățile rusești se regrupează în anumite zone, pentru refacerea forțelor și realimentare, iar la Liov s-a înregistrat un atac cu rachetă. Ucrainenii susțin că au respins 12 atacuri în regiunile Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore. Potrivit evaluărilor serviciului britanic de informații militare, Rusia a pierdut până acum o treime din forțele combatante pe care le-a desfășurat în februarie și este puţin probabil să-şi accelereze ritmul de avansare în următoarea lună.

Vezi și: Președintele Finlandei povestește cum s-a desfășurat discuția cu Putin despre NATO: „Am rămas surprins că a fost atât de calm”

Severodonțek. Rușii au bombardat spitalul, o școală și case ale civililor, susține un oficial ucrainean

ACTUALIZARE 23.59 Forțele ruse au tras duminică asupra spitalului din Severodonețk, spune Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, pe contul său oficial de Telegram.

Nouă civili au fost răniți și au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcționeze și în timpul bombardamentelor, a precizat oficialul.

„În cursul zilei trecute, orcii (termen peiorativ pe care ucrainenii îl folosesc pentru trupele rusești – n.r.) au efectuat 11 atacuri de artilerie asupra Severodonețk”, a spus Haidai. Rușii au bombardat case, o uzină chimică, o școală și un spital, a susține șeful administrației militare regionale.

Podoliak: Pentru victorie e nevoie de embargo asupra petrolului, tancuri, avioane și artilerie

ACTUALIZARE 22.55 Ucraina are nevoie de armament greu din Occident și de un „embargo real asupra petrolului” rusesc pentru a învinge Rusia până la sfârșitul anului, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

„Ucraina nu este interesată de un război prelungit cu Rusia, la fel cum întreaga lume nu e interesată. Nu putem învinge luna în această lună, dar o putem face anul acesta”, a spus Podoliak, potrivit BBC.

„Rețeta victoriei este simplă: embargo real asupra petrolului + tancuri, avioane și artilerie. Să punem capăt războiului împreună”, a scris el pe Twitter.

Ucraina spune că Rusia a suferit „pierderi importante”

ACTUALIZARE 22.23 Armata ucraineană spune că trupele ruse „au suferit pierderi semnificative de oameni și echipamente” în timp ce încearcă să avanseze spre vest, până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate.

„În unele zone, personalul unităților ruse este mai mic de 20%”, a spus acesta, potrivit CNN.

„În direcția Popasna, din cauza pierderilor mari și a incapacității de a acționa independent, trupele aeriene ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanții companiilor militare private ruse pentru acțiuni ulterioare”, a mai spus Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major.

Înregistrare a comunicațiilor rușilor, după ce crucișătorul Moskva a fost lovit de ucraineni

ACTUALIZARE 21.08 O primă înregistrare a comunicațiilor radio între pozițiile ruse, după ce nava amiral a rușilor de pe Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost lovit de rachete ucrainene, a fost făcută publică. Înregistrarea confirmă că două rachete ucrainene Neptun au lovit nava de război.

Premierul Suediei: Aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 21.06 Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este împotriva Rusiei”, relatează BBC.

Magdalena Andersson a anunțat că partidul său, aflat la guvernare, speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei.

Premierul a declarat că va merge în Parlament cu scopul de a obține sprijin pentru o cerere de aderare la NATO.

Mircea Geoană: Ofensiva Rusiei stagnează în sudul și estul Ucrainei

ACTUALIZARE 21.05 Federația Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul și estul Ucrainei, a spus duminică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a adăugat că Ucraina poate câștiga războiul declanșat de Moscova.

În această etapă a războiului putem constata că Federaţia Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul şi din estul Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar, financiar şi umanitar. Ucraina poate câştiga acest război, iar acest lucru este datorat atât bravurii, eroismului şi capacităţii de luptă şi rezilienţei poporului ucrainean, dar şi a sprijinului constant de ani de zile pe care NATO şi ţări din NATO l-au acordat acestui partener foarte important”, a spus Mircea Geoană.

Ea condus reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, desfășurată la Berlin.

Oficial din Harkov: Civili răniţi de militarii ruşi, duşi împotriva voinţei lor în Rusia

ACTUALIZARE 19.48 PMai mulţi cetăţeni ucraineni care au fost răniţi de armata rusă după ocuparea unor raioane din regiunea Harkov au fost preluaţi de militarii ruşi şi duşi pe teritoriul Federaţiei Ruse, a spus şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.

Oficialul Poliţiei din Harkov spune că există informaţii potrivit cărora persoanele rănite ar fi încercat să plece din localitatea Vilkhivka spre spitale din Harkov, însă nu au putut trece de posturile de control ale militarilor ruşi, potrivit Agerpres.

Doi oameni au fost răniţi. Au încercat să îi ducă la spitalul din Harkov pentru a primi îngrijiri medicale, însă la un punct de control rusesc nu li s-a permis să plece şi martorii ne-au comunicat că momentan se află în Federaţia Rusă, fără acte, pentru că buletinele lor au fost reţinute la punctul de control rusesc”, a spus Baranik.

Aceasta susţine că, în Vilkhivka, alte trei persoane au fost împuşcate de soldaţii aflaţi pe un tanc al armatei ruse. Ulterior, aceste persoane au fost îngropate în curţile caselor.

Referindu-se la atrocităţile comise de militarii ruşi, reprezentanta Poliţiei din Harkov susţine că în localitatea Husarivka trei persoane, dintre care un copil, au fost arse de vii şi aruncate în beci.

Cu spaimă ne gândim la numărul victimelor pe care le-am putea găsit după eliberarea localităţilor Izium, Kupeansk şi alte raioane. Nu dispunem de informaţii despre ce se întâmplă acolo. În localitatea Husarivka am avut un caz. Acolo în beci au găsit corpurile a trei persoane, dintre care un copil de 14 ani. Aceşti oameni au fost arşi. Expertiza a demonstrat că au fost arşi de vii”, a spus Baranik.

Președintele Finlandei povestește cum s-a desfășurat discuția cu Putin despre NATO

ACTUALIZARE 19.31 Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a povestit la CNN cum s-a desfășurat discuția telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în care l-a anunțat că țara sa va trimite o cerere de aderare la NATO. El a spus că liderul de la Kremlin a fost „calm”.

Adevărul e că am fost surprins că a primit vestea atât de calm. Dar în politica de securitate, în special când e vorba despre Rusia, trebuie să fim tot timpul atenți, indiferent ce a spus Putin”, a povestit Niinisto.

Dar deocamdată se pare că nu vor apărea probleme imediate”, a adăugat el.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus sâmbătă lui Niinisto că renunțarea la neutralitate și aderarea la NATO ar fi „o greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări.

Sursă Digi24

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *