Rușii țin prizonieri 8.000 de ucraineni în Donbas. Luptele din estul Ucrainei au ajuns la „intensitate maximă”

Ziua 92 a războiului din Ucraina este în desfășurare. Armata ucraineană spune că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele continue ale rușilor. Armata rusă vrea să cucerească un obiectiv militar cheie, Sievierodonețk și lansează mortare de la margine orașului. Armata ucraineană spune că a respins 10 atacuri și a distrus tancuri și drone rusești. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme. Rusia spune că va debloca porturile ucrainene pentru a permite exporturile de cereale, dar cere în schimb să fie ridicate sancțiuni.

Vezi și: Zelenski îl critică pe Kissinger după ce fostul diplomat american a sugerat că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei o parte din teritoriu

Luptele din Donbas au ajuns la „intensitate maximă”

ACTUALIZARE 17.50 Ministrul adjunct ucrainean al Apărării a declarat, joi, că luptele din Donbas, în estul Ucrainei, au atins „intensitatea maximă”, rușii luând cu asalt forțele ucrainene în mai multe zone simultan, relatează BBC.

„Începând de astăzi, agresorul desfășoară focuri intensificate de-a lungul întregii linii de contact și a pozițiilor forțelor noastre din regiunea operațională Donețk. Inamicul folosește sisteme de rachete tactice, aviație și artilerie”, afirmă Hanna Maliar.

„Situația este dificilă și sunt semne de escaladare. Inamicul a folosit toate resursele pentru a ne captura teritoriul și a ne înconjura forțele. Luptele au atins intensitatea maximă. Inamicul ne atacă pozițiile în diferite puncte simultan. Ne așteaptă o etapă lungă și extrem de dificilă”, a declarat spus ministrul adjunct, în cadrul unei conferințe de presă.

Anterior, autoritățile din Donbas au declarat că rușii au atacat peste 40 de așezări în încercarea lor de a cuceri orașele strategice Severodonețk și Lisichiansk, relatează agenția de presă AFP.

Peste 150 de copii au fost uciși până acum în regiunea Donețk

ACTUALIZARE 17.17 Peste 150 de copii au fost uciși în regiunea Donețk de când Rusia a început invazia, afirmă procurorul general ucrainean, citat de BBC.

Cifra este semnificativ mai mare decât în orice altă regiune a țării. Bilanțul la nivel național este de cel puțin 240.

Maria Zaharova ameninţă că va expulza ziariştii americani din Rusia dacă YouTube îi blochează conferinţele de presă

ACTUALIZARE 17.15 Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a ameninţat joi că va expulza corespondenţi de presă americani dacă platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile sale de presă, informează agenţiile Reuters şi EFE.

„(Youtube) a blocat încă o conferinţă de presă. Ce vom face noi? Pot spune că, dacă o vor face din nou, atunci un ziarist sau o mass-media din SUA pleacă acasă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus într-o intervenţie în cadrul Consiliului Federaţiei Ruse (Senatul rus).

Zaharova a insistat că, dacă Youtube persistă cu această conduită, „vom anunţa un nume precis sau o mass-media precisă” ce va trebui să părăsească Rusia.

Maria Zaharova a adăugat că este posibil ca o astfel de măsură a Rusiei să nu se limiteze la presa americană, menţionând în acest sens poziţia „antirusească” a Poloniei.

Presa germană: La nivelul NATO există o înţelegere tacită de a nu furniza tancuri Ucrainei

ACTUALIZARE 17.12 Între ţările membre NATO ar exista o „înţelegere tacită” de a nu furniza tancuri moderne de fabricaţie occidentală Ucrainei, pentru a evita ca Rusia să considere aceasta drept o „provocare” sau o intervenţie activă într-un război care se duce în afara alianței nord-atlantice, a transmis postul public de televiziune german ARD.

Ţările membre NATO au convenit într-o manieră informală să nu furnizeze anumite tipuri de armament Ucrainei, pentru a reduce pe cât posibil riscul unei confruntări între blocul nord-atlantic şi Moscova, au confirmat miercuri seara surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice pentru DPA, potrivit Agerpres.

ARD, care citează surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, menţionează, la rândul său, că ar fi vorba de un acord informal, care nu este transpus în vreo rezoluţie.

Lavrov roagă „prietenii africani” să solicite Occidentului anularea sancțiunilor împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 17.10 Șeful diplomației de la Moscova a rugat „prietenii africani” să ceară Occidentului anularea imediată a sancțiunilor impuse Rusiei, motivând că acestea dau peste cap liniile internaționale de transport și logistică, conform publicației de opoziție rbc.

Ministrul afacerilor externe de la Kremlin a lăudat țările din Africa pentru „poziția obiectivă” în legătură cu „situația” din Ucraina: „Rugăm prietenii noștri, Uniunea Africană, să ceară și să ceară insistent de la Occident, anularea sancțiunilor ilegale și unilaterale care aruncă în aer comerțul internațional, atât de necesar, afectând iremediabil infrastructura logistică de transport”, a declarat ministrul. De asemenea, acesta a mai declarat: „ Rusia își îndeplinește cu bun simț obligațiile internaționale care privesc contractele și, mai ales, cele legate de exportul bunurilor de consum și alte produse extrem de necesare Africii”.

Lavrov a promis că Federația Rusă va susține în continuare țările din Africa și va milita pentru dezvoltarea colaborării „fructuoase” și speră că în viitorul apropiat vor reuși să contureze un format pentru summit-ul Africa-Rusia.

Olaf Scholz se declară convins că Putin nu va câștiga războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 17.05 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se declară “convins” că Rusia nu va câştiga războiul în Ucraina, iar Vladimir Putin, care “şi-a ratat deja obiectivele strategice”, trebuie făcut să înţeleagă că el nu va putea dicta pacea. “Putin nu trebuie să câştige războiul. Şi eu sunt convins, el nu îl va câştiga”, a spus cancelarul federal, joi, în timpul unui discurs susţinut la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Preşedintele rus, care a lansat invazia asupra Ucrainei în urmă cu trei luni, “şi-a ratat deja obiectivele strategice”, a spus Olaf Scholz, apreciind că “o invadare a întregii Ucraine” pare astăzi “mai îndepărtată decât la începutul ofensivei”, relatează AFP.

Aceasta se explică, potrivit lui Scholz, atât prin rezistenţa “impresionantă” a forţelor ucrainene, cât şi prin reacţia aliaţilor occidentali, care au impus sancţiuni fără precedent împotriva Moscovei şi au susţinut Kievul, inclusiv militar.

“Nu facem nimic ce ar putea implica NATO în război. Pentru că aceasta ar însemna o confruntare directă între puteri nucleare”, a reiterat cancelarul federal al Germaniei. Însă “Putin trebuie făcut să înţeleagă că el nu va putea dicta pacea. Ucraina nu o va accepta şi nici noi”, a insistat el.

“Pentru mine este clar că Putin nu va negocia serios asupra păcii decât dacă va înţelege că nu poate sparge rezistenţa Ucrainei”, a adăugat Scholz.

Rusia așteaptă Ucraina să-i accepte cererile

ACTUALIZARE 17.00 Rusia așteaptă ca Ucraina să-i accepte solicitările și să înțeleagă situația reală, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției TASS.

„Moscova așteaptă Kievul să accepte cererile Moscovei și să înțeleagă situația de facto, situația reală care există”, a spus Dmitri Peskov.

Agația TASS a făcut trimitere și la remarcile fostului secretar de stat american Kenry Kissinger, care au fost criticate la Kiev. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că propunerea unor parteneri occidentali de a face concesii teritoriale este un „cuțit înfipt în spate” pentru Kiev.

Vorbind despre acest lucru, Peskov a declarat: „Acestea nu sunt concesii teritoriale”. „Kievul trebuie să recunoască situația de facto și să o evalueze cumpătat”, a mai spus Peskov.

Povestea tinerei din Ucraina care a fugit de război și a ajuns make-up artist pentru invitații Festivalului de Film de la Cannes

ACTUALIZARE 14.10 Aliona Antonova s-a născut în Ucraina, este make-up artist, iar în prezent se află la Cannes, unde machiază cele mai mari vedete de cinema. În urmă cu trei luni, atunci când a fugit din țara sa, chiar a doua zi după declanșarea războiului, nu ştia ce o aşteaptă. Acum, tânăra în vârstă de 31 de ani machiază invitaţii care păşesc pe covorul roşu de la prestigiosul Festival de Film. “Când m-am hotărât să vin aici, nu ştiam dacă voi găsi clienţi sau cursanţi, dar am ştiut că trebuie să vin”, a povestit ea, pentru AFP.

Povestea ei a început pe 24 februarie, după primele bombardamente din oraşul său, Odesa, foarte aproape de salonul de înfrumuseţare la care lucra şi de şcoala sa de estetică. Trei luni mai târziu, această mamă singură, în vârstă de 31 de ani, machiază invitaţii de la Festival de Film de la Cannes.

Sursă Digi24

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *