Război în Ucraina, ziua 93: Harkovul rămâne sub bombardamente, numărându-și morții, printre care și copii

0
176
razboi

​​În cea de-a 93-a zi a invaziei ruse în Ucraina, bătăliile cele mai grele sunt pe frontul din estul țării, unde invadatorii par să înainteze tot mai mult, după cum admit și oficialii ucraineni. Liderii diferitelor state poartă discuții cu China și Rusia, dar speranțele unei păci în viitorul apropiat sunt aproape nule.

Sinteza evenimentelor din ultimele 24 de ore:

  • Harkovul a fost iar bombardat, iar cel puțin nouă civili au fost uciși, inclusiv un copil. Alți 19 ucraineni au fost răniți, potrivit autorităților. Locuitorii au fost îndemnați să meargă sau să rămână în adăposturi.
  • Oficialii din Ucraina au recunoscut că Rusia controlează tot mai multe teritorii din Estul țării. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a spus că doar 5% din zonă a mai rămas în mâinile ucrainenilor – în scădere față de aproximativ 10% în urmă cu circa o săptămână – și că forțele ucrainene se retrag în anumite zone. „Armata rusă își aruncă toate forțele în luptă pentru a cuceri regiunea Luhansk”, a spus el
  • Kremlinul a respins afirmațiile conform cărora Rusia a blocat exporturile de cereale din Ucraina, dând vina pe Occident pentru crearea acestei situații, consecință a impunerii de sancțiuni Rusiei.
  • Doi soldați ruși capturați au pledat vinovați pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, în al doilea proces pentru crime de război de când trupele ruse au invadat țara. Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ținte din regiunea Harkov din regiunea Belgorod din Rusia.
  • Există aproximativ 8.000 de prizonieri de război ucraineni în autoproclamatele republici Luhansk și Donețk, spun oficialii ucraineni.
  • Viceprim-ministrul guvernului din Crimeea numit de Rusia, Georgy Muradov, a spus că Marea Azov este „pierdută pentru totdeauna pentru Ucraina”. Agenția de presă rusă Ria a citat, de asemenea, un oficial din regiunea Zaporijijia spunând că Zaporijijia și Herson nu vor fi niciodată readuse sub controlul Kievului.
  • Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că cooperarea Chinei cu Vladimir Putin după invazia sa în Ucraina „trage semnale de alarmă”. Blinken l-a criticat pe președintele chinez, Xi Jinping, pentru că a apărat „războiul lui Putin care anulează suveranitatea Ucrainei” și a spus că este „un moment tensionat pentru întreaga lume”.

  • Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a spus că tot ce are nevoie Ucraina sunt „arme, arme și din nou arme” . SUA se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, după primirea unei solicitări de urgență din partea oficialilor ucraineni, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns de diviziunile în interiorul Uniunii Europene din cauza mai multor sancțiuni împotriva Rusiei și a întrebat de ce unor națiuni li se permite să blocheze planul. „În câte săptămâni va mai încerca Uniunea Europeană să convină asupra unui al șaselea pachet?” a întrebat Zelenski în cea mai recentă adresă națională. „Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de salvare de vieți”, a adăugat el.
  • Președintele rus Vladimir Putin și premierul italian Mario Draghi au avut joi o dicuție telefonică despre situația din Ucraina și problema securității alimentare globale. Adresându-se jurnaliştilor după apel, Draghi a spus că va continua să vorbească atât cu Moscova, cât şi cu Kievul pentru a rezolva criza alimentară, dar a adăugat că nu e deloc optimist. Întrebat dacă există vreo speranță în favoarea păcii, răspunsul lui Draghi a fost ”Nu”

Cele mai importante evenimente din ziua 93 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:03 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă, scrie news.ro. „Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia – pentru războiul absurd împotriva noastră”, adaugă el. Zelenski susţine că „desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa”. „Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul”, subliniază el.

06:45 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie, transmite dpa.

06:30 Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz de lipsă de lidership şi nesocotirea intereselor ucrainene ca reacţie la discursul ţinut joi la Davos de cancelarul german

01:30 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat joi Rusia că practică „genocidul” în regiunea estică Donbass. Rusia practică „deportarea” și „uciderea în masă a civililor” în Donbass, a declarat Zelenski în discursul său zilnic la televiziune, potrivit AFP.

„Toate acestea (…) reprezintă o politică clară de genocid din partea Rusiei”, a acuzat el.

01:10 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat pentru BBC că Rusia nu va câștiga războiul pornit în Ucraina, iar președintelui Vladimir Putin nu ar trebui să i se permită să dicteze termenii de pace

00:22 Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, susține că luptători ucraineni s-ar ascunde în continuare în oţelăria Azovstal

23:39 Vladimir Putin vrea dezvoltarea unei „mari asocieri eurasiatice”

23:06 Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunţa la petrolul rusesc, spune şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban

Surs[ HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *