Ucraina a început să recupereze cadavrele soldaților morți la Azovstal. Rudele așteaptă identificarea rămășițelor

0
151
Azovstal

Rusia a început să predea cadavrele luptătorilor ucraineni uciși la oțelăria Azovstal, uzina din orașul Mariupol care a devenit un simbol al rezistenței împotriva invaziei Moscovei, relatează Associated Press.

Zeci de cadavre recuperate dintre ruinele oțelăriei bombardate, acum ocupată de ruși, au fost transferate în capitala Ucrainei, Kiev, unde se efectuează teste ADN pentru identificarea rămășițelor, a declarat Maksym Zhorin, comandant militar și fost lider al Regimentului Azov.

Regimentul Azov a fost printre unitățile ucrainene care au apărat fabrica timp de aproape trei luni înainte de a se preda.

Nu este clar câte cadavre ar mai fi sub dărâmăturile fabricii, care a fost lovită necruțător de forțele ruse din aer și de pe mare.

Apărarea tenace a luptătorilor oțelăriei a frustrat Kremlinul care a vrut capturarea rapidă a Mariupolului.

Ultimii combatanți de la Azovstal, peste 2.400 de luptători în total, s-au predat în cele din urmă la fabrica în luna mai. Soarta supraviețuitorilor, care acum e în mâinile Rusiei, este învăluită în incertitudine.

Camioane de cadavre de la Azovstal așteaptă identificarea

Recuperarea rămășițelor luptătorilor din ruinele Azovstal nu a fost anunțată de guvernul ucrainean. Dar rudele soldaților uciși la fabrică au discutat despre predarea rămășițelor cu The Associated Press.

Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate al guvernului ucrainean a anunțat sâmbătă primul schimb confirmat oficial de rămășițe ale soldaților de la începutul războiului. Se spune că cele două părți au făcut un schimb total 320 de cadavre, fiecare primind înapoi 160 de cadavre.

Schimbul a avut loc joi în prima linie din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. Părți din acea regiune sunt sub control rusesc.

Regimentul Avoz este o unitate a Gărzii Naționale a Ucrainei care a apărut dintr-un grup numit Batalionul Azov, format în 2014 ca una dintre numeroasele brigăzi de voluntari care au apărut pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de Rusia în estul Ucrainei. Batalionul Azov a atras primii luptători din cercurile de extremă dreaptă.

Zhorin, fostul lider al Regimentului Azov, care este unul dintre comandanții unei unități militare din Kiev, a confirmat că rămășițele recuperate de la Azovstal se numără printre cele care au făcut obiectul schimbului.

Fratele unui luptător Azov dispărut și despre care se crede că a murit în oțelărie a declarat pentru AP că cel puțin două camioane cu cadavre de la Azovstal au transferat rămășițe la un spital militar din Kiev pentru identificare.

Viacheslav Drofa a spus că rămășițele fratelui său mai mare, Dmitri Lisen, nu par să fie printre cele recuperate până acum.

Cadavre au fost recuperate săptămâna trecută de la uzină, iar unele erau grav arse, a spus el.

Mama unui soldat ucis într-un atac aerian rusesc asupra fabricii a spus că regimentul Azov a telefonat-o și a spus că trupul fiului ei ar putea fi printre cele care au fost transferate la Kiev.

Mama nu a dorit ca ea sau fiul ei să fie identificați după nume, spunând că se teme că discuția ar putea perturba procesul de recuperare al cadavrului.

Ea s-a referit în lacrimi la fiul ei ca la un erou și a spus că vrea să poată să-î îngroape rămășițele.

„Aștept doar cadavrul fiului meu”, a spus ea. „Este important pentru mine să-l îngrop pe pământul nostru ucrainean.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *