Statele Unite le-au cerut duminică viitorilor noi lideri din Sri Lanka să acţioneze rapid pentru a reface stabilitatea economică şi a potoli nemulţumirea populară, după anunţarea demisiei preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, care a fugit sâmbătă din palatul prezidenţial asaltat de protestatari, informează AFP.
Vezi și: Presa germană: Lansatoarele de rachete americane fac ravagii în rândul trupelor lui Putin
Noul guvern din Sri Lanka va trebui să „lucreze rapid pentru a identifica şi a implementa soluţii care vor aduce stabilitate economică pe termen lung şi vor calma nemulţumirea populaţiei din Sri Lanka faţă de deteriorarea condiţiilor economice, inclusiv penuria de electricitate, alimente şi combustibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat la Bangkok, unde se află în vizită secretarul de stat american Antony Blinken.
Washingtonul face apel, de asemenea, la „parlamentul din Sri Lanka să abordeze această etapă cu voinţa de a îmbunătăţi situaţia naţiunii şi nu pe cea a unui anumit partid politic”, a continuat purtătorul de cuvânt.
SUA i-au avertizat pe susţinătorii guvernului să nu atace protestatarii sau jurnaliştii, dar au criticat, de asemenea, violenţa care a izbucnit sâmbătă, când mulţimile au luat cu asalt reşedinţa preşedintelui Rajapaksa.
„Poporul srilankez are dreptul să îşi ridice vocea în mod paşnic şi solicităm o anchetă completă, arestarea şi urmărire penală a oricărui incident violent care are legătură cu manifestaţia”, a spus purtătorul de cuvânt american.
Gotabaya Rajapaksa a avut o relaţie dificilă cu SUA din cauza respingerii acuzaţiilor de crime de război din timpul sângerosului război civil din Sri Lanka, care a durat câteva decenii, precum şi a parteneriatului său economic strâns cu China.
În ultimele săptămâni, SUA şi China s-au oferit să sprijine insula, care se confruntă cu o penurie fără precedent de combustibil şi alimente.
Sursă G4Media