Kaliningrad: Bruxelles-ul cere Lituaniei să permită tranzitul mărfurilor rusești pe calea ferată

0
137
harta

Comisia Europeană a declarat miercuri că nu ar trebui să existe „nicio interdicție” privind tranzitul feroviar între enclava Kaliningrad și restul Rusiei, cu excepția echipamentelor militare, dar a cerut controale „țintite și proporționale”, în condițiile în care Lituania este acuzată de Moscova că blochează mărfurile rusești, potrivit AFP.

Vezi și:Rușii au intrat în Siversk, anunță un oficial al autoproclamatei Republici Lugansk – TASS

Bruxelles-ul a precizat regulile pe care statele membre trebuie să le aplice în cadrul sancțiunilor legate de războiul din Ucraina, la două zile după ce Kremlinul a anunțat că lucrează cu Belarus la măsuri comune de represalii împotriva Vilnius.

Blocat între Polonia și Lituania, Kaliningrad este în mare parte aprovizionat pe calea ferată din Rusia continentală.

În aplicarea sancțiunilor UE decise ca răspuns la ofensiva rusă împotriva Ucrainei, Vilnius nu a permis tranzitul anumitor mărfuri pe teritoriul lituanian din a doua jumătate a lunii iunie.

Moscova ceruse UE să ridice aceste restricții, în baza unui acord care datează din 2002, când statele baltice – Lituania, Letonia și Estonia – trei foste republici sovietice, au aderat la Uniunea Europeană.

Controale specifice”

„Nu am negociat nimic cu Rusia”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei de la Bruxelles, după ce au fost publicate detaliile.

Orientările UE „confirmă faptul că tranzitul rutier de către operatorii ruși al mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor nu este permis”.

Cu toate acestea, „nu există o interdicție similară pentru transportul feroviar, fără a aduce atingere obligației statelor membre de a efectua controale eficiente”, a explicat executivul UE într-un comunicat.

„Statele membre au obligația legală de a preveni toate formele posibile de eludare a măsurilor restrictive ale UE”, a declarat Comisia. „Autoritățile statelor membre trebuie să efectueze controale specifice, proporționale și eficiente și să ia alte măsuri adecvate pentru a preveni încălcarea reglementărilor UE”, a adăugat acesta.

În special, țările UE trebuie să verifice dacă „volumele de tranzit rămân în limitele mediilor istorice din ultimii trei ani, reflectând în special cererea reală de bunuri esențiale la destinație, și dacă există fluxuri sau modele comerciale neobișnuite care ar putea indica o eludare” a sancțiunilor.

În astfel de cazuri, statele membre trebuie să ia „toate măsurile necesare prevăzute de legislația UE, inclusiv, dacă este cazul, refuzul de tranzit și reținerea mărfurilor în cauză”.

„Tranzitul de bunuri și tehnologii militare sancționate sau cu dublă utilizare (…) este interzis în orice caz”, se arată în documentul adresat celor 27.

O „demonstrație de realism”, potrivit Moscovei

Moscova a promis recent consecințe „grave” pentru Lituania dacă nu se restabilește tranzitul.

Reacționând la anunțurile de la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, a declarat că Moscova va „monitoriza îndeaproape modul în care vor fi puse în aplicare aceste măsuri”, dar a afirmat că clarificarea Comisiei Europene privind transportul feroviar este „o manifestare de realism și bun simț”.

La Vilnius, Ministerul lituanian de Externe a declarat într-un comunicat că a salutat „restricțiile privind volumul de tranzit prin UE (…) pe baza mediilor istorice din ultimii trei ani”.

Aceasta a declarat că va rămâne angajată față de „parteneriatul transatlantic și va adera la politica unitară și coordonată de sancțiuni a UE”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *