Specialistului în apărare Roger Housen: „Timpul joacă în favoarea lui Vladimir Putin”.

0
136

La aproape cinci luni de la începutul invaziei ruse, confruntările continuă în Ucraina. „Nu trece o zi fără bombardamente ruseşti”, deplângea situaţia preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, 12 iulie. Unii văd totuşi semne de oboseală din partea armatei lui Putin, scrie La Libre, citat de Rador.

Într-adevăr, aflam săptămâna trecută că, pentru a completa rândurile ei, deţinuţi ruşi sunt înrolaţi şi trimişi pe front în Ucraina. „E vorba de un număr relativ mic”, nuanţează fostul colonel Roger Housen, pentru „De Morgen”. „Ruşii sunt conştienţi că utilitatea acestor deţinuţi este limitată. Nu poţi scoate un criminal din celula lui şi să te aştepţi ca el să se comporte ca un soldat experimentat”.

Timpul, aliatul ruşilor?

În opinia specialistului în apărare, Rusia este departe de a-şi fi spus ultimul cuvânt. Mai mult, Housen se teme că Ucraina va avea mai multe dificultăţi în lunile următoare.

„Există o chestiune cheie în acest conflict”, continuă el. „Ea se referă la solidaritatea occidentală. Cât este ea de puternică? Alegerile de la jumătatea mandatului din Statele Unite, de la începutul lui noiembrie, vor fi un test. Dacă democraţii pierd controlul Camerei Reprezentanţilor, sprijinul economic şi militar pentru Ucraina va seca repede. (…) Şi în Europa, va trebui să vedem ce se va întâmpla dacă ne va lipsi gazul rusesc iarna viitoare. Ucraina ar putea să se trezească într-o situaţie foarte complicată. Putin o ştie prea bine”, spune specialistul.

Potrivit lui Roger Housen, preşedintele rus este foarte conştient că timpul joacă în favoarea lui. „Se pare că a citit Război şi pace de Tolstoi, în care scrie că cei mai puternici doi războinici sunt timpul şi răbdarea”, detaliază el într-un interviu pentru „De Morgen”.

„Putin ar deţine întrerupătorul economic”

Cat despre ultimele ecouri de pe front, ele sunt mai curând îngrijorătoare, potrivit specialistului în apărare. El se teme să-i vadă pe ruşi avansând spre portul Mikolaiv. „Ei ar controla atunci aproape toate căile de acces la Marea Neagră şi totalitatea exportului ucrainean pe calea apei. Putin ar deţine întrerupătorul economic al ţării în mâinile sale”, conchide el.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *