O coloană uriașă de vehicule militare rusești se îndreaptă către Zaporojie. Rușii ar lansa rachete chiar de la centrala nucleară

0
136
bombardament

orașelor ucrainene. Dnipro a fost lovit în timpul nopții de vineri spre sâmbătă iar cel puțin 3 oameni au murit. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că sirenele de raiduri aeriene răsună în țară și îndeamnă oamenii să se adăpostească. Sirenele s-au auzit și în capitala Kiev. Totodată, operatorul ucrainean Energoatom spune că forțele Moscovei au instalat sisteme de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikopol. Cel mai probabil, au recurs la această stratagemă pentru că știu că locul este mult prea sensibil pentru a putea fi ținta unui atac ucrainean care să le distrugă lansatoarele de rachete.

Vezi și: Biden a plecat din Arabia Saudită cu promisiunea țării de creştere a capacităţii de extragere a petrolului cu un milion de barili pe zi

Donetsk Battle Map Draft July 15,2022

Controlul evaluat al teritoriului în regiunea Donețk la data de 15 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

O coloană uriașă de vehicule militare rusești se îndreaptă către Zaporojie

ACTUALIZARE 23:59 O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol sâmbătă, în ziua când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

”Observăm în continuare mişcări de echipamente militare (ruseşti) dincolo de Mariupol. Ieri, un mare convoi de circa o sută de unităţi de echipament militar a trecut prin oraş în direcţia regiunii Zaporojie”, a anunțat, într-un mesaj pe Telegram, Petro Andriușcenko.

Acesta a precizat că în respectiva coloană au fost observare vehicule de luptă ale infanteriei BMD-4 şi numeroase vehicule blindate pentru transportul trupelor.

De asemenea, mai notează acelaşi responsabil, un mare număr de soldaţi ruşi s-au instalat în sate limitrofe regiunii Zaporojie. ”Se instalează mai ales în şcoli. Localnicii informează că marea majoritate a ocupanţilor sunt foarte tineri. În discuţiile cu ei unii spun că îndeplinesc serviciul militar obligatoriu”, afirmă sursa citată.

Administrația prorusă din Zaporojie anunță că exportă masiv cereale din regiune

În acest timp, administraţia pro-rusă din Zaporojie, regiune ocupată parţial de trupele ruse, a anunţat că exportă masiv cereale din această regiune.

”Peste o sută de vagoane au fost deja expediate, un alt contract pentru 150.000 de tone a fost semnat cu un trader de cereale”, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare din Zaporojie, Evgheni Baliţki. Acesta nu a precizat încotro se îndreaptă transporturile pe care le-a menţionat, dar acestea pot fi direcţionate pe cale feroviară către Rusia sau peninsula Crimeea.

Tot potrivit lui Baliţki, alte 100.000 de tone de cereale ar putea fi expediate prin portul sudic Berdiansk, ocupat de trupele ruse la scurt timp după declanşarea agresiunii împotriva Ucrainei pe 24 februarie.

Armata ucraineană a lansat în ultimele săptămâni operaţiuni contraofensive în sud, în timp ce mare parte din trupele ruse sunt masate în est pentru a cuceri regiunea Doneţk, după ce armata rusă a încheiat ocuparea regiunii Lugansk, deşi oficiali ucraineni afirmă că trupele ruse nu au ajuns încă la graniţele administrative ale acesteia din urmă.

Potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), după ce a cucerit ultimele oraşe majore din Lugansk, respectiv Severodoneţk şi Lisiceansk, trupele ruse au intrat într-un fel de „pauză operaţională” înaintea continuării ofensivei în provincia Doneţk. Dar ordinul dat de Şoigu ar putea semnala încheierea acestei pauze.

Bilanț la Vinița: 23 de morți, un dispărut, 202 răniți

ACTUALIZARE 21:00. S-au încheiat operațiunile de salvare după atacul cu rachete care a avut loc joi la Vinița, oraș din centrul țării.

Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, 23 de persoane au fost ucise, 202 au fost rănite, o persoană este dispărută, iar trei persoane au fost salvate, anunță Kyiv Independent.

Saudiții îi promit lui Biden că își vor crește capacitatea de extracție cu un milion de barili de țiței pe zi

ACTUALIZARE 20:50 Arabia Saudită şi-a manifestat disponibilitatea de a-şi creşte capacitatea de extracţie a petrolului cu un milion de barili pe zi, dar atrage atenţia că aceasta nu va însemna în mod necesar o creştere similară a producţiei.

Preşedintele american Joe Biden şi-a încheiat, sâmbătă după-amiază, vizita în Arabia Saudită. Liderul de la Casa Albă a petrecut mai puţin de 24 de ore în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu mai mulţi şefi de stat şi responsabili din regiune, dar și cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, zis şi MBS, o întâlnire controversată, în condițiile în care CIA consideră că el este principalul responsabil pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Promisiunea saudită de creştere a capacităţii de extracție a petrolului, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi, a fost făcută de prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Dar el a avertizat totodată că Arabia Saudită nu-şi va putea spori capacitatea de extracţie a petrolului dincolo de acest prag, relatează agenţia dpa, preluată de Agerpres.

La rândul său, ministrul de externe saudit, Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat la o conferinţă de presă ulterioară întâlnirii lui Biden cu liderii statelor arabe din regiune că la această reuniune nu s-a discutat despre petrol, adăugând că statele OPEC+ (grup din care face parte şi Rusia) vor continua să evalueze condiţiile pieţei şi să ia deciziile necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *