Ucrainenii anunță că au eliberat 46 de localități în regiunea Herson. Primele sisteme MARS din Germania și 4 HIMARS au ajuns în Ucraina

0
119
rachete

Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni din portul Odesa, conform acordului semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării. Bombardamentele rusești au continuat în Nikolaev și Harkov. Cel puțin doi oameni au murit. Între timp, rușii își repoziționează trupele, mutând o parte dintre acestea în sudul Ucrainei pentru a-și întări pozițiile, anunță ministerul britanic al apărării.

Macron îl asigură pe Zelenski că rușii vor plăti pentru crimele de război comise în Ucraina

ACTUALIZARE 20.25 Crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, reconfirmând că Parisul va dona un laborator mobil de analize ADN autorităţilor de la Kiev, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

După o convorbire telefonică, luni, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Macron a salutat plecarea primei nave cu un transport de cereale din Odesa şi a spus că Europa va continua să contribuie la facilitarea exporturilor de cereale ucrainene atât pe mare, cât şi pe uscat.

În cursul acestei convorbiri telefonice, care a durat o oră şi jumătate, preşedintele francez şi-a ‘reafirmat sprijinul pentru poporul ucrainean şi rezistenţa acestuia’, reiterându-şi ‘hotărârea de a asigura’ că ‘crimele de război’ care ‘s-au înmulţit’ nu vor ‘rămâne nepedepsite’, a indicat Palatul Elysee, citat de AFP.

El l-a întrebat pe Volodimir Zelenski cu privire la ‘necesităţile militare, umanitare şi economice’ ale Kievului, confirmând ‘dorinţa Franţei de a continua să susţină forţele armate ucrainene pentru a le permite să reziste în faţa agresiunii Rusiei’, a mai subliniat preşedinţia franceză.

Anatoli Ciubais s-ar putea să fi fost otrăvit, crede opoziția rusă

ACTUALIZARE 20.15 Anatoli Ciubais, fost vicepremier rus și fost consilier special al lui Vladimir Putin, care a părăsit Rusia în circumstanţe obscure în luna martie, la scurt timp după invazia declanşată de Kremlin în Ucraina, s-ar fi îmbolnăvit subit şi a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la reanimare, iar opozanții ruși nu exclud posibilitatea ca el să fi fost otrăvit, pentru că știe multe secrete despre liderul rus.

Deşi presa rusă afirmă că Anatoli Ciubais ar suferi de o boală autoimună rară, unii dintre opozanţii ruşi, precum Mark Feighin, cred că fostul oficial s-ar putea să fi fost otrăvit, având în vedere cantitatea imensă de informaţii secrete pe care o deţinea despre Vladimir Putin, în a cărui instalare la putere, în urmă cu mai bine de două decenii, a fost implicat nemijlocit, relatează agenţia de presă ucraineană Unian, preluată de Agerpres.

Rusia fostului agent KGB Vladimir Putin are o istorie bogată în ceea ce privește eliminarea opozanților, principala metodă folosită în ultimii ani fiind otrăvirea, începând cu Alesksandr Litvinenko în 2006, în cazul căruia a folosit poloniu, și, mai recent, cu Serghei Skripal (2018) și Aleksei Navalnîi (2020), în cazul cărora a fost folosit noviciok.

După ce a amenințat repetat cu bomba atomică, Putin spune că „nimeni nu poate câștiga un război nuclear”

ACTUALIZARE 20.10 Vladimir Putin a deschis din nou subiectul războiului nuclear, luni, spunând despre acesta „că nu poate fi câștigat de nimeni” și că un astfel de conflict nu ar trebui să înceapă niciodată, relatează Reuters.

Putin a făcut comentariul într-o scrisoare adresată participanților la o conferință pe non-proliferarea nucleară, la peste cinci luni de când a pornit războiul sângeros din Ucraina.

„Spunem că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că el nu ar trebui să fie niciodată dezlănțuit. Suntem pentru o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității internaționale”, a spus Putin.

Îngrijorările la nivel internațional cu privire la riscurile crescând ale unui război nuclear s-au accentuat după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie. Într-un discurs la acel moment, Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei și a amenințat lumea să nu se implice în războiul sângeros pe care-l duce împotriva Ucrainei.

„Oricine încearcă să ne pună bețe-n roate ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe pe care nu le-ați mai văzut până acum în istorie”, spunea, atunci, dictatorul rus.

Câteva zile mai târziu, forțele nucleare ale Rusiei au fost puse în alertă ridicată.

Mariupolul, comparat cu Varşovia din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

ACTUALIZARE 20.00 Încercările prin care a trecut Ucraina în urma invaziei ruse sunt comparabile cu ceea ce a îndurat Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, vizitând luni o expoziţie de fotografii cu Mariupol şi Varşovia, informează DPA.

„Ceea ce s-a întâmplat aici, în Varşovia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când naziştii au ucis cu brutalitate populaţia civilă a capitalei, este asemănător cu cruzimea agresiunii ruse în Ucraina”, a afirmat şeful statului polonez.

„Cât de asemănătoare sunt imaginile, cât de identică este bestialitatea celor care ucid, care distrug!”, a exclamat Duda, subliniind că cei responsabili de crime de război nu trebuie să rămână nepedepsiţi.

„Aceasta este astăzi obligaţia lumii civilizate. Trebuie instituite tribunale corespunzătoare, trebuie să se ţină seama de toate crimele” comise, a afirmat Andrzej Duda, adăugând că unii dintre autorii acestora sunt uşor de identificat.

Grâul şi porumbul s-au ieftinit după plecarea primei nave încărcată cu cereale din Ucraina

ACTUALIZARE 16:44 Cotaţiile futures la grâu şi porumb au scăzut luni la bursa de la Chicago, după ce prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a plecat din portul Odesa, în conformitate cu termenii acordului semnat cu Rusia, ceea ce a dat naştere la speranţe că Ucraina va putea relua exporturile de cereale la scară largă, transmite Reuters.

În jurul orei 10:56 GMT, la grâu, cel mai tranzacţionat contract la CBOT a scăzut cu 1,8% până la 7,93 dolari per bushel, în timp ce cotaţia porumbului a scăzut cu 2,2% până la 6,06 dolari per bushel.

Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit luni portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua drumul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbul.

Ucrainenii au recucerit peste 40 de localități din Herson

ACTUALIZARE 16:15 Forțele ucrainene au recucerit peste 40 de așezări în regiunea Herson, în timp ce Kievul încearcă să respingă trupele ruse într-o contraofensivă, a declarat luni guvernatorul local.

Moscova a pus mâna pe aproape tot teritoriul regiunii importante din punct de vedere economic și strategic care se învecinează cu peninsula anexată Crimeea în primele zile ale invaziei sale.

Însă, în ultimele săptămâni, armata ucraineană, întărită de livrările de armament occidental, a căutat să organizeze o contraofensivă în zonă.

Forțele Kievului au efectuat lovituri asupra depozitelor militare rusești și asupra pozițiilor din spatele liniei frontului și au lovit poduri care acționează ca rute cruciale de aprovizionare pentru trupele Moscovei în orașul Herson.

„Astăzi, 46 de așezări au fost deja dezocupate în regiunea Herson”, a declarat Dmitro Butri, șeful administrației regionale ucrainene, pentru televiziunea națională.

Butri a adăugat că majoritatea localităților recâștigate se află în partea de nord a regiunii, în timp ce altele sunt situate în partea de sud, aproape de Marea Neagră și de regiunea puternic bombardată Nikolaev.

Guvernatorul a spus că unele dintre satele recucerite „au fost distruse în proporție de 90% și astăzi sunt încă sub foc constant”.

Butri a spus că situația umanitară din regiune este „critică” și a reiterat apelul autorităților către cei care rămân în zonă „să se evacueze în regiuni mai sigure”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *