​Press report: ​Intrare doar cu invitație la întâlnirea lui Iohannis cu românii din Silicon Valley

0
211
press report

Intrare doar cu invitație la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu românii din San Francisco și Silicon Valley ●Dolarul a depășit pragul de 5 lei. Efecte imediate ● Cine dă foc Parcului IOR? ●Parlamentarii și-au mărit salariile, folosindu-se de o ordonanță care nu îi viza. I-a ajutat UDMR ● Proprietarii Dedeman și-au scos la vânzare avionul ●Primăria București nu a restaurat nici o clădire istorică în ultimii 4 ani ●​Despre Califul Nebun și excentricitățile sale ●Tezaur dacic vechi de peste 2.000 de ani găsit în Alba ● Libertatea a ajuns la granița ruso-finlandeză: „Grănicerii noștri sunt de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun rușii care fug de încorporare

Intrare doar cu invitație la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu românii din San Francisco și Silicon Valley

Aflat în vizită în SUA, pentru reuniunea ONU, președintele Klaus Iohannis a zburat până pe Coasta de Vest, în California, pentru o întâlnire cu membri ai comunității românești din această parte a Americii. Nu orice român poate participa la întâlnirea organizată de Ambasada României, ci doar cei aleși, au confirmat mai mulți compatrioți din zonă.

O parte dintre românii de pe Coasta de Vest a Statelor Unite care și-ar fi dorit să-l întâlnească în San Francisco joi seara, de la ora 19.00 (vineri dimineața, ora României), pe președintele Klaus Iohannis nu vor putea să o facă. Nici locul nu este indicat oficial. La discuția organizată de ambasadă cu membri ai diasporei se intră doar pe bază de invitație, potrivit informațiilor Libertatea. Mulți dintre cei care au luat legătura cu ziarul sunt români care lucrează la companiile de înaltă tehnologie din Silicon Valley și Bay Area, două dintre zonele cu o densitate de specialiști români. „Am vorbit cu câțiva oameni care sunt pissed off. A fost o selecție de care nici măcar n-am știut”, a spus unul dintre românii din zonă, plecat din țară de peste 15 ani, scrie Libertatea.

Dolarul a depășit pragul de 5 lei. Efecte imediate: „inflație ridicată și prețuri și mai mari la energie”

BNR a anunțat joi un curs al dolarului de peste 5 lei. Este vorba despre un prag psihologic și un maxim istoric în relația leu-dolar. Cum se explică evoluția monedei americane și cu ce implicații pentru România? Analistul economic Dragoș Cabat a explicat, la RFI, că avem de a face cu o depreciere indirectă, generată de deprecierea euro față de dolar.

„SUA sunt avantajate de contextul mondial dificil generat de conflictul din Ucraina și de criza energetică”, mai spune Cabat, care explică de ce pentru România aprecierea dolarului nu poate însemna decât inflație ridicată și prețuri și mai mari la energie, având în vedere că prețul petrolului și al gazelor naturale este exprimat în dolari.

„De asemenea, și serviciile de telefonie se cotează în dolari, dar impactul major rămâne pe prețul energiei și, implicit, pe inflație care va rămâne ridicată în perioada următoare în România și peste tot în lume”, mai afirmă Dragoș Cabat, citat de RFI.

Cel mai verde sector nu mai e chiar așa de verde: din cenușa Parcului IOR răsar clătite și tiribombe

Cine dă foc Parcului IOR? a întrebat recent PressOne, după ce mai multe incendii de vegetație au afectat o porțiune de spațiu verde de 12 hectare, lipită de domeniul public. Pentru pompieri și polițiști, incendiile din zona retrocedată sunt consecințe ale neglijenței: focul ar fi pornit de la o țigară aruncată aiurea. Felul în care au ars copaci și vegetație (5 mii de mp doar la incendiul din 1 august) arată însă altceva, după cum a relatat deja PressOne.

Arborii au fost găuriți la bază cu burghie, la baza lor s-au turnat substanțe toxice, cel mai probabil benzină, iar incendiile au avut loc în anumite perimetre.

Acum a venit rândul altei întrebări esențiale pentru soarta spațiului verde: De ce se dă foc Parcului IOR? , se întreabă PressOne.

Parlamentarii și-au mărit salariile, folosindu-se de o ordonanță care nu îi viza. I-a ajutat UDMR

Senatul a adoptat, marți, creșterea cu 25% a indemnizațiilor președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale și majorarea sporurilor funcționarilor publici implicați în procesul legislativ.

PSD, PNL, UDMR și AUR au votat pentru mărire. USR a votat împotriva creșterii indemnizației, iar REPER s-a abținut.

Inițial, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că un demnitar român are un salariu de 2.500 de euro, în timp ce în Uniunea Europeană se obțin venituri de 15.000 de euro. Ministrul Cseke Attila, senator UDMR, a justificat votul pentru prin faptul că în administrația locală nu au mai existat majorări în ultimii patru ani, nici măcar cu rata inflației.

„Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile primarilor”, a susținut și senatorul PNL Virgil Guran după adoptarea legii în Senat, scrie PressHub.

Proprietarii Dedeman și-au scos la vânzare avionul

Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii celui mai mare retailer de bricolaj, și-au scos la vânzare avionul cumpărat în urmă cu patru ani. Un avion Embraer Phenom 300 are un preț de listă cuprins între 8 și 9,75 de milioane de dolari, pentru modelele produse în perioada 2016-2020. Proprietarii Dedeman și-au scos la vânzare avionul Embraer Phenom 300 înregistrat YR-DED, potrivit anunțului de vânzare publicat de o companie din SUA. Avionul a aterizat în decembrie 2017 pe aeroportul din Bacău.

Aeronava este operată de Țiriac Air, compania fostului tenismen Ion Țiriac, alături de cele trei avioane pe care le deține, potrivit datelor de la Autoritatea Aeronautică Civilă. Contactați de Economica.net, proprietarii Dedeman nu au răspuns solicitării. Printre milionarii care dețin avioane se numără, pe lângă Ion Țiriac și frații Pavăl, Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și Victor Căpitanu, cofondatorul One United Properties, scrie Economica.

Primăria București nu a restaurat nici o clădire istorică în ultimii 4 ani

Primăria București nu a restaurat nicio clădire monument istoric în ultimii patru ani. PRESShub a încercat să afle câte clădiri de patrimoniu are în administrare instituția, câte au nevoie urgentă de restaurare și câte au fost consolidate în mandatul primarului Nicușor Dan.

Primăria Generală a Capitalei a explicat că a depus cereri pentru finanțare europeană în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență pentru mai multe clădiri, în valoare de 50 de milioane de euro, dar sunt în așteptare. Banii din bugetul local nu au folosiți deloc pentru salvarea clădirilor de patrimoniu.

Din cauza faptului că procesul de restaurare a clădirilor de patrimoniu din București nu a avut ca suport o strategie integrată cu scopul ca aceste clădiri să fie salvate cât mai rapid, PRESShub a adresat câteva întrebări Primăriei București pentru a lămuri câte astfel de clădiri sunt restaurate anual, scrie PressHub.

​Despre Califul Nebun și excentricitățile sale

Despre califul fatimid Abu ʿAlī Manṣur ați auzit? Sau poate îl știți sub numele de Al-Ḥakim bi-Amr Allah? Cel mai probabil nu ați făcut-o, dar să stiți că a fost un tip important la vremea lui, adică prin 985-1021, că atunci a trăit. Noi o să îi spunem Al Hakim, că e mai ușor de reținut. Apropo, al doilea nume pe care l-am dat se traduce prin „Conducător din Ordinul Divinității”, ca să știți ce hram purta.

Foarte pe scurt despre el, vom spune că a ajuns pe tronul Egiptului pe la vârsta de 11 sau 14 ani, și s-a trezit acolo cu niște complexe majore. Spre exemplu, maică`sa fusese sclavă, adusă din Bizanț, dar asta nu era grav, că mai erau destule care făceau copii cu înalți demnitari musulmani. Problema lui Al Hakim era că maică`sa era creștină, și i-au sărit mulți în cap că asta l-ar fi înmuiat, că nu mai are ardoarea islamică șamd, scrie Pictofapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *