Pe o navă capturată de către rebelii din Yemen în Marea Roșie se află un român

0
248

Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo, la bordul căreia se află 25 de marinari, inclusiv din România, deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian” cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, relatează Reuters.

MAE a transmis luni dimineață că la bordul navei „s-ar afla și un cețățean român”.

11:45 Iranul a respins luni acuzațiile Israelului conform cărora rebelii Houthi din Yemen au acționat la îndrumările Teheranului atunci când au confiscat nava deținută de un om de afaceri isrelian, scrie The Guardian, citând AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a declarat că acuzațiile israeliene sunt „nefondate”.

„Am transmis în mod repetat că grupurile de rezistență din regiune își reprezintă țările și iau decizii și acționează pe baza intereselor țărilor lor”, a spus el.

Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat că nava „a fost deturnată sub îndrumarea Iranului de către miliția yemenită Houthi”.

09:30 Un cetăţean român s-ar afla printre membrii echipajului navei Galaxy Leader, potrivit MAE.

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român”, conform ministerului.

A fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români, a mai precizat MAE.

07:55 Rebelii houthi au afirmat că au capturat o navă în zona respectivă, despre care au spus că este israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile şi valorile islamice”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, fără a face referire la Israel.

Rebelii houthi, aliaţi ai Teheranului, au lansat salve de rachete cu rază lungă de acţiune şi drone împotriva Israelului, în semn de solidaritate cu militanţii palestinieni Hamas care luptă în Fâşia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen, adăugând că Japonia face apel la rebelii houthi, solicitând în acelaşi timp ajutorul autorităţilor saudite, omaneze şi iraniene pentru a lucra la eliberarea rapidă a navei şi a echipajului său.

„Condamnăm ferm astfel de acte”, a declarat secretarul-şef al cabinetului Hirokazu Matsuno într-o conferinţă de presă. Printre membrii echipajului nu se află niciun cetăţean japonez, a precizat acesta.

Galaxy Leader este deţinută de o companie înregistrată sub numele Ray Car Carriers, cu sediul în Isle of Man, care este o unitate a Ray Shipping, înfiinţată la Tel Aviv, potrivit datelor LSEG.

Compania japoneză Nippon Yusen (9101.T), cunoscută şi sub numele de NYK, a declarat că a înfiinţat un grup de lucru pentru a colecta mai multe informaţii, inclusiv cu privire la siguranţa celor 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Nava, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvânt.

Săptămâna trecută, liderii Houthi au declarat că forţele lor vor efectua noi atacuri asupra Israelului şi că ar putea viza nave israeliene în Marea Roşie şi în strâmtoarea Bab al-Mandeb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *