Centrala Nucleară din Cernavodă s-a deconectat automat din cauza vijeliei

0
106

Reactorul 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost decuplat din cauza vijeliei, anunță ISU Dobrogea, sâmbătă seară. Constanța se află sub cod roșu de ploi și furtună. IGSU a emis un al doilea mesaj RO-Alert pentru județul Constanța, de data aceasta pentru rafalele de vânt foarte puternice, de 100 km/oră.

Mesajul, de alertă extremă, avertizează populația să evite deplasările și să se adăpostească. Avertismentul este valabil până în 19 noiembrie, ora 01:00.

UPDATE 23:00 Autobuzele electrice au fost scoase din circulaţie în municipiul Constanţa, sâmbătă seara, deoarece carosabilul este inundat în mai multe zone, au anunţat reprezentaţii CT Bus, transmite News.ro. De asemenea, unele linii de autobuz au fost deviate, tot din cauza apei de pe carosabil. Reprezentanţii CT Bus au transmis că se circulă cu dificultate pe mai multe linii şi sunt întârzieri.

Ei au menţionat că din cauza apei acumulate în intersecţia bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu (Fantasio) autobuzele de pe liniile 2 – 43 şi 5 – 40 circulă deviat pe bulevardul Mamaia – strada I.G. Duca în ambele sensuri. Din acelaşi motiv, autobuzele de pe liniile 48 şi 101 circulă deviat astfel: sens Gara – strada I.G.Duca – bulevardul Mamaia – bulevardul Tomis – Poarta 2 – Poarta 1, iar pentru retur Poarta 1- Poarta 2 – strada Negru Vodă – strada Mircea cel Bătrân – strada I.G. Duca.

UPDATE 22:32 Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă seara o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Tulcea şi Constanţa, valabilă până duminică, la ora 4:00.

UPDATE 22:20 ISU Dobrogea anunță că 12 localități au rămas fără apă și curent electric.

UPDATE 22:00 Nuclearelectrica a transmis un comunicat de presă cu precizări referitoare la situația de la Cernavoda:

  • ”(…) La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate. SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național. Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații. Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător (…) Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme (…).
ro alert furtuna

Autoritățile au emis și un mesaj RO-Alert din cauza ploilor. Trei acoperișuri au fost smulse, un balcon se află în pericol de prăbușire, un panou publicitar a căzut într-o intersecție și 20 de copaci au fost rupți, în plin cod portocaliu de vânt și ploaie torențială, a anunțat ISU Dobrogea.

Un stâlp electric a fost de asemenea afectat și două izolații desprinse de mansardele blocurilor.

În mesajul de alertă extremă, autoritățile cer oamenilor să evite deplasările și să se adăpostească. Sunt anunțate averse de 30-50 l/mp, iar avertismentul e valabil până la 23:00.

cod portocaliu la constanta

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod roșu de ploi pentru mai multe localități din județul Constanța, valabil până la ora 23:00.

Este vorba de localitățile Constanța, Năvodari, Ovidiu, Lumina, Corbu: ”Cantitățile de apă vor depăși 30…50 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 50 l/mp”, anunță ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *