Scandalul plăcuțelor de înmatriculare: După luni de tensiuni, Kosovo și Serbia au ajuns la un acord

0
173

Kosovo și Serbia au ajuns miercuri la un acord de ultimă oră pentru a pune capăt unei dispute de aproape doi ani privind plăcuțele de înmatriculare auto în nordul Kosovo, care, potrivit șefului politicii externe a Uniunii Europene, ar putea declanșa violențe etnice, scrie Reuters.

Sarbi din nordul Kosovo, in fata unei baricadeFoto: Agerpres/AP

„Avem o înțelegere”, a postat Josep Borrell pe Twitter după ce s-a ajuns la un acord la Bruxelles, sub medierea UE.

„Foarte încântat să anunț că negociatorii șefi din Kosovo și Serbia, sub facilitarea UE, au convenit asupra măsurilor pentru a evita o nouă escaladare și pentru a se concentra pe deplin asupra propunerii de normalizare a relațiilor lor.”, a spus Borrell.

Kosovo plănuia să înceapă să emită amenzi începând de joi pentru aproximativ 10.000 de șoferi sârbi care continuă să folosească plăcuțe de înmatriculare auto emise de Serbia.

O încercare anterioară, luni, a eșuat când premierul kosovar Albin Kurti și președintele sârb Aleksandar Vucic nu au reușit să ajungă la un acord, iar Kosovo a fost nevoit să amâne începerea aplicării amenzilor pentru șoferi cu 48 de ore, în urma unei solicitări a SUA.

„Serbia va înceta să mai emită plăcuțe de înmatriculare cu denumirile orașelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acțiunile ulterioare legate de reînmatricularea vehiculelor”, a scris Borrell.

Kosovo a încercat în acest an să ceară minorității sale sârbe să își schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare care datează dinainte de 1999, când Kosovo făcea încă parte din Serbia. Sârbii din partea de nord a țării s-au opus, uneori în mod violent.

Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc acolo refuză să recunoască autoritatea Pristinei și se consideră în continuare parte a Serbiei.

Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a mulțumit Washingtonului pentru acest acord.

„Sprijinul lor pentru procesul de dialog dintre Kosovo și Serbia este indispensabil. Kosovo este recunoscător”, a scris Osmani pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *