Zeci de portughezi și români arestați într-un mega-dosar de trafic de persoane în Portugalia

0
197

Operațiune masivă a poliției judiciare portugheze în zona rurală din Alentejo, regiunea din sudul Portugaliei renumită în timpul dictaturii Salazar pentru vastele sale terenuri agricole, unde astăzi angajarea ilegală, munca nedeclarată și exploatarea forței de muncă a migranţilor în agricultură sunt practici din ce în ce mai frecvente, transmite agenția Ansa, citată de Rador.

După aproximativ un an de cercetări, anchetatorii au descoperit o rețea dedicată traficului de imigranți, efectuând aproximativ patruzeci de arestări de cetățeni portughezi și străini, în principal de naționalitate română, sub acuzația de conspirație infracțională, trafic de ființe umane și reciclare.

Rețeaua avea ca centru operațional provincia Beja și se ocupa cu exploatarea lucrătorilor agricoli din România, Moldova, Senegal, Maroc, Algeria, India și Pakistan.

În majoritatea cazurilor, acești muncitori erau atrași prin propagandă falsă chiar în ţările de origine, pentru ca apoi să fie constrânşi să trăiască și să muncească în condiții de semisclavie, fără niciun fel de regularizare a contractelor, sau a actelor de identitate.

Conform datelor recente, în agricultura portugheză lucrează aproximativ 50.000 de lucrători imigranți, majoritatea fiind angajați în Alentejo, unde cultivarea fructelor şi legumelor în seră este o practică din ce în ce mai răspândită.

Condițiile precare de viață ale migranţilor care muncesc în agricultură sunt cunoscute de mult și au ocupat deja primele pagini ale ziarelor în 2020, în prima perioadă de izolare din cauza pandemiei, când, în locuinţele lor supraaglomerate au izbucnit mai multe focare de contagiune. Însă cea de astăzi este definită de presa portugheză drept una dintre cele mai mari operațiuni din ultima vreme ale poliției judiciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *