Cine va câștiga războiul din Ucraina. Experții au dat verdictul: ”Nu cred că asta va fi vreodată posibil”

0
289

Viitorul Ucrainei continuă să atârne în balanță, pe măsură ce Kievul și-a lansat mult așteptata contraofensivă. Insider a vorbit cu patru experți despre cine cred ei că va câștiga războiul din Ucraina.

Au trecut mai bine de 15 luni de când Rusia a lansat un atac pe scară largă asupra Ucrainei – dar cine câștigă războiul? În timp ce Ucraina are un moral ridicat și sprijinul occidental, Rusia păstrează în continuare teritoriul, au spus experții pentru Business Insider.

Răspunsul cu siguranță nu este simplu. De asemenea, depinde în mare măsură de rezultatul mult-așteptatei contraofensive a Ucrainei, care este încă în stadii incipiente, au adăugat ei.

Deși este încă prea devreme pentru a prezice rezultatul cu vreo certitudine, există unele zone ale războiului în care Rusia sau Ucraina conduc în prezent. Le ptezentăm aici:

Teritoriul

La momentul redactării acestui articol, nici Rusia, nici Ucraina nu au atins obiectivele declarate pe care și le-au propus la începutul războiului.

Chiar înainte ca Rusia să lanseze pentru prima dată invazia asupra Ucrainei, în februarie anul trecut, președintele Vladimir Putin a subliniat obiectivele a ceea ce el a numit a fi o „operațiune militară specială”.

Ei urmau să „denazifice” și să „demilitarizeze” Kievul și să apere Donețk și Lugansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei pe care Rusia le-a recunoscut ca state independente.

Dar oficialii ruși și-au schimbat în mod repetat obiectivele, declarând vara trecută că vor să captureze și alte regiuni dincolo de Donbas, inclusiv Herson și Zaporojie. Rusia a ocupat Herson timp de multe luni, dar orașul a fost apoi eliberat de Ucraina, în noiembrie anul trecut.

Marina Miron, cercetător post-doctoral la Departamentul de Studii de Război de la King’s College din Londra, a declarat pentru Insider că, datorită obiectivelor sale de război în continuă schimbare, Rusia se află în cea mai puternică poziție în ceea ce privește păstrarea teritoriului.

Din perspectiva rusă, cred că sunt puțin mai aproape de a-și atinge obiectivele din cauza teritoriului aflat în prezent sub controlul lor”, a spus ea.

Chiar dacă se țin de el și nu merg mai departe, va fi foarte greu pentru Ucraina să recupereze acel teren”, a adăugat ea.

La momentul redactării acestui articol, Rusia ocupă o porțiune semnificativă din sud-estul Ucrainei, potrivit unei hărți actualizate publicată de Institutul pentru Studiul Războiului.

Pe de altă parte, unul dintre principalele obiective ale Ucrainei – menționat în planul în 10 pași al președintelui Volodimir Zelenski – este eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv a Crimeei, pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o în 2014.

Dar doi experți au spus pentru Insider că acest lucru pare a fi de neatins.

Din punct de vedere al teritoriului, nu cred că Zelenski s-a clintit la obiectivul său de a elibera toate teritoriile ocupate”, a spus Miron pentru Insider. „Și de fapt nu cred că asta va fi vreodată posibil”.

David Lewis, Senior Associate Fellow la think-tank Royal United Services Institute (RUSI), a declarat pentru Insider că planul în 10 pași al lui Zelenski este „foarte restrâns și „foarte greu” de realizat.

Este foarte greu de văzut cum s-ar putea realiza acest lucru pe termen scurt, deoarece se bazează pe o schimbare de politică pentru Rusia și asta înseamnă, în esență, cel puțin o schimbare de regim în Rusia, ceea ce pare foarte puțin probabil în acest moment”, a spus el.

Moralul

Dacă ar fi să judeci cine câștigă războiul pe baza moralului, Ucraina ar ieși învingătoare, potrivit tuturor celor patru experți.

Moralul Ucrainei a fost ridicat de când Rusia nu a reușit să cucerească Kievul în primele zile de război, a declarat pentru Insider Jaroslava Barbieri, expert în Rusia și statele post-sovietice, de la Universitatea din Birmingham.

Moralul ridicat al Ucrainei și rezistența puternică au forțat Rusia să facă unele „ajustări uriașe” la nivelul conducerii sale militare și politice, a adăugat ea.

Există acest sentiment că Rusia se află într-o poziție mai slabă, deoarece par să intre în panică și trebuie să continue să își ajusteze așteptările față de armata ucraineană”, a spus Barbieri.

 

Lewis a spus pentru Insider că rușii au făcut ca obiectivele lor de război să fie foarte neclare încă de la început, ceea ce le-a făcut mai dificil să câștige sprijin pentru război și pentru regim acasă.

Există un număr tot mai mare de oameni, inclusiv în rândul comunității naționaliste din Rusia, care încep să-și exprime îndoieli serioase cu privire la progresul care se face”, a spus Lewis.

Dacă asta înseamnă că va exista vreun fel de amenințare la adresa regimului, cred că este o altă întrebare, dar în mod clar există o nemulțumire destul de răspândită față de modul în care a fost condus războiul”, a adăugat el.

Victorie militară

Este dificil de analizat cine câștigă în prezent din punct de vedere militar, deoarece multe se bazează pe contraofensiva Ucrainei, au declarat toți experții pentru Insider.

Și chiar și cu o contraofensivă, încă nu este clar cât de eficiente vor fi antrenamentele Ucrainei și noile echipamente occidentale, precum și cât de rezistente vor fi forțele ruse, a declarat Lewis pentru Insider. Oficialii occidentali au spus că nu cunosc planurile exacte ale Ucrainei, a informat The Washington Post.

Cred că cele două părți sunt relativ echilibrate”, a spus el. „Nu am văzut schimbări mari în prima linie de mult timp”.

Evident, contraofensiva ucraineană încearcă să schimbe acest lucru, dar Rusia este destul de ”țeapănă”, așa încât chiar și unele victorii localizate pentru Ucraina nu înseamnă neapărat o victorie strategică mare în acest moment”, a adăugat el.

John E. Herbst, care a fost ambasadorul SUA în Ucraina din 2003 până în 2006, a declarat pentru Insider că el crede că în acest moment avantajul revine Ucrainei.

Contraofensiva lor de anul trecut a fost un succes. Ofensiva Moscovei, care s-a încheiat la Bakhmut în urmă cu câteva săptămâni, a fost în cel mai bun caz o victorie pirică„, a spus el. „Vreau să spun că rușii au capturat orașul Bahmut, iar acea poziție este acum amenințată, dar au suferit pierderi masive”.

Bătălia pentru Bahmut a fost cea mai lungă și cea mai mortală din războiul din Ucraina de până acum. Luptele dintre decembrie și mai au provocat aproximativ 20.000 de morți ruși, a declarat luna trecută Yevgeny Prigozhin, șeful grupului paramilitar Wagner.

Negocieri

În această etapă, este dificil de identificat cum ar arăta o victorie pentru Ucraina sau Rusia și toți cei patru experți au declarat pentru Insider că războiul va dura mulți ani.

Barbieri a spus că negocierile depind și de modul în care se desfășoară contraofensiva, spunând că, dacă Ucraina nu obține victorii semnificative, „există un pericol mare ca vor exista mai multe apeluri din partea guvernelor occidentale pentru a pune presiune pe Ucraina să stea la masa negocierilor, pe baza recunoașterea faptului că acest război nu poate fi câștigat prin mijloace militare”.

Dacă Ucraina face unele progrese militare și își ia înapoi un teritoriu, „atunci ecuația politică din Ucraina s-ar putea schimba puțin”, a spus Lewis.

Dar chiar nu văd că opinia publică sau conducerea politică din Ucraina se vor schimba în curând, așa că nu sunt foarte optimist că vom vedea negocieri în curând, cu atât mai puțin să vedem negocieri reușite care să pună capăt conflictului„, a adăugat el.

Herbst, care a avut de-a face personal cu Putin, a fost de acord, spunând pentru Insider: „Dacă Putin și-a dat seama că nu există într-adevăr nicio modalitate în lume de a-și atinge obiectivul, atunci poate că am putea să stăm și să vedem ce este posibil de negociat”.

Dacă se va întâmpla asta, rămâne de văzut”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *