Adolescent ucis în Franța: Polițistul care a tras a fost arestat preventiv

0
178

Un polițist francez a fost inculpat joi pentru omor din culpă și plasat în arest preventiv, la două zile după moartea în apropiere de Paris a unui adolescent, Nahel, care a dus la două nopți de violențe în Franța și la un „marș alb” care s-a încheiat joi în confuzie și ciocniri, potrivit AFP.

Vom demonstra că a acționat în conformitate cu legea

„Agentul de poliție deferit astăzi în cadrul unei anchete judiciare pentru omor voluntar a fost inculpat pentru această infracțiune și plasat în arest preventiv”, a precizat parchetul într-un comunicat de presă.

„În această seară, clientul meu a ajuns la închisoare pentru că a tras un foc de armă pe care l-a considerat necesar, cu arma care i-a fost dată de stat pentru a asigura siguranța sa și a cetățenilor”, a declarat pentru AFP avocatul polițistului, Laurent-Franck Liénard.

„Vom contesta și vom lupta împotriva acestei decizii judiciare folosind toate mijloacele legale. Vom demonstra că a acționat în conformitate cu legea, după ce presiunea politică și furia din stradă se vor calma și ne vom putea face auziți”, a adăugat el.

Proteste violente

Marșul în semn de omagiu pentru tânărul de 17 ani a început în jurul orei 14.00 (12.00 GMT) la Nanterre (departamentul Hauts-de-Seine, la vest de Paris), unde Nahel a murit, împușcat în piept de un polițist.

Mama victimei, aflată pe o dubă purtând un tricou cu inscripția „Dreptate pentru Nahel”, a deschis marșul, care a reunit 6.200 de persoane, potrivit unei surse din cadrul poliției. Ei s-au dus la locul tragediei pentru a păstra un minut de reculegere.

Dar manifestația s-a încheiat în confuzie, cu ciocniri, lansarea de gaze lacrimogene și focuri de artificii, câteva incendii și distrugerea de mobilier stradal. Mai multe mașini au fost incendiate, a observat AFP.

În cursul dimineții, procurorul din Nanterre, Pascal Prache, a anunțat că polițistul, un motociclist în vârstă de 38 de ani, va fi prezentat în fața a doi judecători de instrucție în vederea punerii sale sub acuzare, precizând că procurorul a considerat „că nu erau îndeplinite condițiile legale pentru utilizarea armei (de foc)”.

„Polițistul deferit astăzi instanței în legătură cu deschiderea unei anchete judiciare pentru omor voluntar a fost pus sub acuzare pentru această infracțiune și a fost arestat preventiv”, a adăugat Parchetul.

„Declarații false”…

Un avocat al familiei, Yassine Bouzrou, a deplâns faptul că procurorul a „trecut cu vederea posibila complicitate a celui de-al doilea polițist la omor voluntar și posibila falsificare de documente publice rezultată din declarațiile false inițiale ale polițistului care a tras, care a declarat oficial că tânărul Nahel ar fi încercat să-l calce cu vehiculul”.

Potrivit unei înregistrări video autentificate de AFP, unul dintre cei doi polițiști l-a ținut pe Nahel sub amenințarea armei și apoi a tras cu arma de la distanță.

Moartea sa a fost urmată de o explozie de violențe, în special în regiunea pariziană, care a continuat să se agraveze în noaptea de miercuri spre joi.

În fața fațadelor primăriilor înnegrite de flăcări, a numeroaselor carcase carbonizate de mașini și a mirosului de ars care plutea în zorii dimineții în numeroase orașe din Franța, președintele Emmanuel Macron a denunțat violențe „nejustificabile” împotriva „instituțiilor și a Republicii”.

Au fost vizate școli și secții de poliție, precum și autobuze în regiunea pariziană.

Autobuzele și tramvaiele din întreaga regiune pariziană, care au fost vizate miercuri seară, nu vor mai circula joi, începând cu ora 21.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *