Premierul Ciolacu, despre bătrânii torturați în azile: ”Responsabilitatea mea este să meargă la pușcărie toți”

0
169

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că responsabilitatea sa este ca toți cei vinovați în cazul bătrânilor torturați în azilele din Ilfov ”să meargă la pușcărie”. Șeful Executivului i-a cerut ministrului Muncii să demită șefii ANPIS.

”Responsabilitatea mea este să meargă la pușcărie toți cei care au contribuit la acest grup infracțional”, a declarat premierul Marcel Ciolacu vineri, înaintea ședinței de guvern, cu referire la dosarul DIICOT privind azilele groazei din Ilfov.

”Am văzut ce s-a întâmplat în acele azile, unde oameni în vârstă au fost torturați. Nu am putut parcurge toate stenogramele apărute. Cred că acest grup infracțional, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede. Solicit ministrului Muncii azi conducerea ANPIS, să fie destituită și cea din Ilfov”, a mai spus Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către ANPIS lucruri care nu aveau legătură cu realitatea”.

”Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele, un apel la Consiliul Județean Ilfov și la Sectorul 3 să destituie conducătorii DGASP-urilor locale, pentru că era în atribuțiile lor”, a continuat premierul.

”Să pună umărul Poliția, ANSVSA, ANPC”. Controale la toate azilele și centrele din țară

”Aveau atribuții directe în privința funcționării și calitatea serviciilor către persoanele vârstnice și cu dizabilități. Doresc destituitea șefului Autorității pentru Persoanele cu Dizabilități – această instituție având atribuții de a controla ce se întâmplă și trimiterea Corpului de Control”, a mai afirmat Ciolacu.

”Sunt deja trei instituții – două centrale și una locală – cu atribuții de control și s-a ajuns unde s-a ajuns. Rog pe doamna ministru de Justiție să aibă discuții cu DIICOT pentru ca această anchetă să fie o prioritate.

Ministerul de Interne să ceară explicații Poliției de ce nu s-au luat măsuri. Neluându-se măsuri, s-a ajuns la autorizarea definitivă a acestor centre. Vreau o verificare în toată țara a centrelor de stat și particulare pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități.

Să pună umărul Poliția, ANSVSA, ANPC. Duminică, ministrul Muncii, ministrul Justiției, ministrul de Interne și șefii autorității vor avea o întâlnire la Guvern”, a încheiat premierul.

Patru suspecți din dosarul pacienților chinuiți în cămine au fost arestați. Ceilalți 20 sunt în continuare anchetați pentru că ar fi supus unor abuzuri groaznice zeci de oameni, în loc să îi îngrijească.

Bătrânii și-au mâncat hainele de foame

Înregistrările audio difuzate de DIICOT dezvăluie abuzuri greu de imaginat împotriva bătrânilor fără apărare. Vârstnicilor li se schimbau pamperșii odată la 9 zile, erau bătuți, umiliți și înfometați de angajații și patronii celor trei azile din Ilfov.

Martorii vorbesc despre condiții ”ca la Auschwitz”, cu bătrâni care veneau dezbrăcați la gard să cerșească mâncare de la trecători.

Un medic de la Spitalul Gerota mărturisea că bătrânii aduși la unitatea sa pentru a fi îngrijiți erau atât de înfometați încât și-au mâncat până și hainele de pe ei.

Halucinant este că autoritățile știau de toate aceste tratamente inumane de ani de zile, după cum au mărturisit atât oficialii de la Ministerul Muncii, cât și cei de la Ministerul Justiției.

Pentru Firea, totul e o campanie împotriva ei. Azilele- în orașul condus de soțul ei, sora- șefa DGASPC Ilfov

În dosarul celor peste 100 de bătrâni torturați apare și numele unei consiliere și prietene a Gabrielei Firea, ministrul Familiei. Ligia Gheorghe a fost vicepreședinta uneia dintre asociațiile care maltratau vârstnici.

 

Pe de altă parte, azilele groazei funcționau de ani de zile pe teritoriul orașului Voluntari, al cărui primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

 

Mai mult, sora ministrului Familiei era șefa DGASPC Ilfov, care avea în atribuții verificarea condițiilor din acele azile.

În schimb, Gabriela Firea consideră că totul este o campanie orchestrată împotriva ei. ”Care este vina mea? Sunt vinovată că exist?”, s-a revoltat Firea într-o postare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *