Ambasada Rusiei în Moldova își suspendă serviciile consulare. Ce s-a descoperit pe acoperișul reprezentanței diplomatice

0
232

Rusia își suspendă serviciile consulare din Moldova, în contextul în care Chișinăul a redus drastic personalul ambasadei ruse. Decizia vine după ce presa a relatat că pe acoperișul ambasadei sunt zeci de antene folosite la interceptări și spionaj.

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a anunţat că va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare, în ceea ce oficialii moldoveni spun că este o situaţie legată de ordinul autorităţilor ţării de a reduce personalul diplomatic al Moscovei, relatează Reuters.

Un comunicat transmis sâmbătă seară de ambasadă anunţă că programările consulare vor fi suspendate începând cu data de 5 august „din motive tehnice”.

Decizia vine după ce Chişinăul a decis să reducă personalului de la ambasada rusă la 25 de persoane de la nivelul actual de peste 80, începând cu data de 15 august.

Guvernul prooccidental al Republicii Moldova a arătat că o astfel de măsură va stabili paritatea cu ambasada Moldovei la Moscova.

„Ei nu sunt declaraţi persona non grata. Pur şi simplu li se cere să plece pentru a stabili paritatea”, a declarat reporterilor Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău.

28 de antene pe ambasada Rusiei de la Chișinău, folosite pentru interceptări și spionaj

Reducerea a fost ordonată după ce presa a relatat că pe acoperişul ambasadei ruse de la Chişinău sunt instalate 28 de antene care cel mai probabil sunt folosite la interceptări şi spionaj.

Purtătoarea cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a promis că Moscova va lua măsuri de represalii care vor fi anunţate ulterior.

 

O mare parte din activitatea consulară a ambasadei ruse în Republica Moldova se referă la enclava separatistă pro-rusă din Transnistria, care s-a desprins din Moldova înainte de prăbuşirea regimului sovietic şi unde trăiesc 200.000 de posesori de paşapoarte ruseşti, notează Reuters.

Personalul ambasadei putea anterior să se deplaseze în Transnistrtia pentru a se ocupa de afacerile consulare, dar autorităţile din regiunea separatistă spun că reducerile de personal vor face ca acest aranjament să fie mult mai dificil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *