Bulgaria și România vor să intre in Schengen cât mai repede

0
142

Bulgaria și România dezbat o strategie comună pentru Schengen. Acțiunile comune ale celor două țări pentru a fi primite în spațiul european de liberă circulație au fost discutate la Atena de premierul bulgar Nikolai Denkov și de omologul său român Marcel Ciolacu, scrie publicația bulgărească 24 Chasa, conform Rador. Reamintim că Austria, care blochează intrarea României și Bulgariei în Schengen, nu și-a schimbat decizia.

Denkov a vorbit despre două dintre principalele argumente ale Bulgariei în favoarea aderării la Schengen: ridicarea granițelor dintre Bulgaria și Grecia și dintre Bulgaria și România ar elibera resurse pentru o protecție și mai bună a frontierei externe a Uniunii Europene – dintre Bulgaria și Turcia.

În afară de asta, vor dispărea cozile de mașini la punctele de trecere a frontierei dintre statele membre UE, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de carbon.

Aderarea Bulgariei la Schengen este blocată de Olanda și de Austria, iar cea a României – doar de Austria. Guvernul bulgar consideră că cel mai important este retragerea dreptului de veto al Olandei, care susține că autoritățile de la Sofia nu au arătat rezultate convingătoare în lupta împotriva corupției.

Cei doi premieri și-au confirmat interesul pentru construirea unui nou pod peste Dunăre, deschiderea unei linii de feribot între Ruse și Giurgiu și accelerarea lucrărilor la proiectul Fast Danube, conform 24 Chasa.

Accelerarea activităților legate de studiul limbii și culturii bulgare, precum și a proiectelor educaționale comune între universitățile moldovenești și bulgărești.

Aceste oportunități pentru o prezență mai activă a Bulgariei în rândul comunității bulgare din Taraclia au constituit subiectul întâlnirii dintre Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov, la Atena, a arătat Centrul de presă al Consiliul de Ministri de la Sofia, mai notează Rador, citând publicația bulgărească.

Viena rămâne hotărâtă să blocheze aderarea României în Schengen

Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, vineri, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, potrivit presei austriece. La un an și jumătate de la preluarea mandatului, cancelarul german a făcut vineri prima vizită oficială în Austria.

Referitor la demersul Austriei de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație, cancelarul austriac a spus, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german, că „acum, pentru prima dată, în interiorul Uniunii Europene au fost luate mai mult în considerare extraordinar de marile provocări ale Bulgariei în problema migrației, prin granița sa deosebit de lungă cu Turcia”, scriu Volksblat și Die Presse.

Karl Nehammer a spus însă că asta nu înseamnă însă că Austria își va schimba poziția privind blocarea României și Bulgariei în Schengen.

La rândul său, Olaf Scholz a reiterat poziția Germaniei de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

Amintim că Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins în 8 decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *