Ce plan are Marcel Ciolacu pentru negocierile de astăzi de la Bruxelles și ce vrea de la Ursula von der Leyen

0
211

Premierul Marcel Ciolacu merge vineri la Bruxelles pentru a o convinge pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să accepte un deficit mai mare decât cel de 4,4% asumat de România pentru acest an, astfel încât țara noastră să nu piardă banii de la UE.

13:00Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, spunând că acesta i-a „reconfirmat, astăzi, susținerea sa totală pentru aderarea României la spațiul Schengen”.

 • „Am căzut de acord că o decizie legitimă, în favoarea României, reprezintă cel mai bun antidot pentru a detensiona actualul cumul de factori care ar putea avansa euroscepticismul în zona de est a continentului.
 • Președintele Charles Michel a mulțumit României și pentru sprijinul puternic oferit de țara noastră Ucrainei și Republicii Moldova. Este dovada că românii probează cu fapte ce înseamnă solidaritatea! De aceea, sper că și Europa va proba, printr-o decizie în favoarea României pe tema Schengen, că solidaritatea europeană există și în realitate, nu doar în declarațiile oficiale!”, a transmis Ciolacu.

Ce vrea Marcel Ciolacu

Șeful Guvernului speră să obțină un deficit în jurul lui 5,5%, practic cu un procent mai mult decât ne-am asumat.

„Avem nevoie de o excepţie de la regulile fiscale”, a declarat recent Marcel Ciolacu, pentru Financial Times, aducând ca argument cheltuielile pe care România le-a făcut pentru a ajuta Ucraina. În plus, susțin surse guvernamentale, premierul vrea și scăderea din deficit a cheltuielilor cu înzestrarea Armatei, fiind vorba de un 0,5% din PIB.

La pachet, vin și măsurile fiscale și din sistemul bugetar pe care Guvernul vrea să le ia pentru reducerea deficitului.

„Un aspect este reforma fiscală prevăzută în cererea de plată nr 4 din PNRR și altul este ce măsuri va lua România ca să închidă deficitul și să ne încadrăm într-un deficit rezonabil, asta înseamnă să ai o scădere de 0,5% față de deficitul de anul trecut, când a fost 6,2%.

Mai mult, dacă nu luăm aceste măsuri și nu convenim cu Comisia Europeană, în Regulamentul european este clar precizat că vom primi o amendă de 0,5% din PIB. Și aici premierul va veni cu argumente în ceea ce privește aportul României și efectele asupra economiei României a războiului din Ucraina.”, au declarat joi surse guvernamentale.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că își va asuma răspunderea pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană, dar că există semnale că și oficialii europeni vor recunoște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova.

Boloș: Sistemul fiscal nu reușește să răspundă în mod adecvat provocărilor economice actuale

Înaintea vizitei lui Ciolacu la Bruxelles, miniștrii Finanțelor, Fondurilor Europene și Muncii au prezentat, la Bruxelles, măsurile fiscale care au fost agreate, dar considerate insuficiente.

„În următoarele zile vor continua discuțiile pe pachetul de măsuri de consolidare fiscal-bugetară, astfel încât Romania să ia rapid acele decizii care să sprijine Guvernul României în eforturile de ajunge să își atingă ținta deficitului bugetar.

Adică în balanța cât producem/cât consumăm să nu ajungem și mai rău decât stăm deja. Comisia ne-a subliniat încă o dată necesitatea continuării discuțiilor privind reforma fiscală din cadrul #PNRR, care trebuie să se completeze prin pachetul de masuri fiscal-bugetar prezentat de noi.

A apreciat eforturile realizate de Guvern și așteaptă în perioada următoare măsuri concrete în domeniul consolidării fiscal-bugetare, care să orienteze finanțele publice pe o traiectorie corectă în raport cu țintele de deficit asumate în anul 2021, prin discuțiile purtate cu structurile UE.

Pentru că sistemul fiscal nu reușește să răspundă în mod adecvat provocărilor economice actuale. Măsurile de consolidare bugetară trebuie să garanteze corectarea pe termen lung a deficitului excesiv, vizând în același timp îmbunătățirea calității finanțelor publice și consolidarea potențialului de creștere a economiei”, a scris, pe Facebook, după întâlnirea de la Bruxelles, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Măsurile fiscale prezentate de miniștrii români la Bruxelles:

 • se introduce impozit pe venit pentru IT, pentru veniturile de peste 10.000 de lei.
 • majorarea accizelor la tutun, alcool și băturile care conțin zahăr.
 • majorarea TVA-ului pentru activități turistice, concerte.
 • eliminarea voucherelor de vacanță pentru angajații care câștigă peste 10.000 de lei.
 • mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoare totală a mașinii.
 • taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. Este în discuție să se elimine valoarea luată pe credit și să se impoziteze valoarea adusă de proprietar.
 • la PFA se plătește CASS ce depășește plafonul de 6, 12 și 24 de salarii. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.
 • impozitul pe dividende crește de la 8%
 • taxa de 1% pentru cifra de afaceri pentru marile companii.
 • creșterea plafonului pentru microintreprinderi
 • angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS.
 • creșterea redevențelor pentru anumite resurse naturale
 • desființarea a 200.000 de posturi neocupate din administrație centrală și locală
 • desființarea unor posturi de șefi de serviciu din administrația publică

Ce discuții au fost despre TVA

La discuțiile de la Bruxelles miniștrii de resort au primit sugestii din partea oficialilor europeni. Una dintre ele s-a referit la TVA mai exact la faptul că în acest moment sunt mai multe cote și ar trebui o taxare unitară. Sugestiile au vizat o eliminare a TVA-ului de 5% pentru anumite produse, cum este de exemplu la manuale și alte publicații, care ar trebui să aibă o taxă pe valoare adaugată de 9%.

De asemenea, s-ar fi pus în discuție eliminarea TVA-ului de 9% la alimentele de bază, în cazul cărora să se opteze pentru 19%. Guvernații români au transmis că impactul bugetar ar fi unul nesemnificativ și că, politic, nu se poate pune în aplicare acest lucru.

Marcel Ciolacu face în perioada 31 august – 1 septembrie 2023 prima vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului de prim-ministru.

Prim-ministrul României va avea întrevederi cu înalți oficiali europeni: președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *