Armata română vrea să cumpere internet de la Elon Musk. România nu are sateliți

0
233

Sistemul de comunicații al lui Elon Musk și-a câștigat celebritatea în războiul din Ucraina, dar tot acolo a dovedit și o serie de vulnerabilități în fața hackerilor.

Armata Română intenționează să cumpere, până în 2026, cel puțin 80 de terminale Starlink sau un sistem asemănător cu care vor fi dotați militarii care participă la misiuni în afara teritoriului țării. Activarea serviciilor de internet se va face la cerere, în funcție de necesități.

General în rezervă Virgil Bălăceanu, fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei SEEBRIG: ”Sunt esențiale, sunt folosite în război, pe această cale se transmit ordine, se primesc informații, se cunoaște starea operativă reală, inclusiv imagini se transmit„.

Specialiștii atrag atenția însă că atacurile cibernetice pot apărea în orice moment, iar autoritățile trebuie să evalueze cu mare atenție dacă furnizorul este sau nu de încredere.

SpaceX recunoaște că are probleme de securitate

În Ucraina, unde Elon Musk a oferit inițial gratuit echipamentele, au fost reclamate o serie de breșe de securitate.

Nicolae Cirică, directorul de vânzări al unei companii de comunicații prin satelit: „La începutul războiului, un satelit a fost atacat cibernetic și comunicațiile au căzut pe o perioadă destul de lungă de pe acel satelit, am fost afectați inclusiv aici în România„.

SpaceX, compania care deține sistemul, recunoaște că are probleme de securitate. Așa că a lansat un program de recompense pentru cei care ajută la depistarea acestor breșe.

Ovidiu Toma, CEO companie care ofera soluții de securitate cibernetică: „Incidentele de securitate cibernetică pot apărea și din cauza unei greșeli în administrare sau în proiectarea serviciului, dar pot fi și scurgeri de informații la nivel de utilizator sau de terminal”.

Peste 80 de țări au sateliți în spațiu, România- nu

Autoritățile române au în vedere realizarea unui sistem propriu de telecomunicații prin satelit, pentru armată. Însă recunosc că realizarea acestui obiectiv va dura mulți ani, de acum încolo.

La solicitarea Știrilor ProTV, Ministerul Apărării a precizat că, pentru acest proiect, din anul 2018 până acum nu au fost alocate fonduri.

Peste 80 de țări din lume au sateliți în spațiu, însă România nu se află printre ele. În schimb, Ungaria are 3, Bulgaria 4 și Polonia 10.

Iar Franța și Germania se mândresc cu câte 94, respectiv 79 de sateliți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *