Iohanis vrea să rezolve problema consumului de droguri o dată cu începerea anului scolar

0
148

Tema consumului de droguri în rândul tinerilor va fi discutată în următoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a declarat președintele Klaus Iohannis, care în prima zi a noului an școlar a mers, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, la o școală din sectorul 1 al Capitalei.

Iohannis a spus că consumul de droguri în rândul tinerilor este un fenomen alarmant, astfel că pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării va fi inclus acest subiect.

 • „Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.
 • În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.
 • Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări”, a afirmat Iohannis, care a participat, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, la deschiderea noului an școlar la Școala Gimnazială nr. 162 din București.

El a susținut că este „vitală” implementarea unor programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.

Klaus Iohannis, principalale declarații:

 • Vreau să menționez, mai întâi, că, după îndelungi și temeinice dezbateri, avem, în sfârșit, legi ale educației moderne, care transpun în practică viziunea proiectului „România Educată”. Este o etapă esențială pentru a începe să rezolvăm problemele cu care se confruntă învățământul din țara noastră. Cu toții ne dorim o Românie competitivă, iar asta se poate realiza numai printr-o educație de calitate, accesibilă tuturor elevilor și studenților.
 • Sunteți primele generații care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ, care urmărește obiective îndrăznețe. Și îndrăzneți vă îndemn să fiți și voi în a vă urmări visurile, în a învăța cât mai mult despre domeniile care vă pasionează și în care, mai târziu, puteți să aveți contribuții de succes.Viitorul se clădește cu și prin educație, investind în potențialul copiilor și în cel al tinerilor. Este, de departe, cea mai bună investiție pe care o putem face!
 • Școala voastră își îndeplinește foarte serios și constructiv menirea. Am fost impresionat de povestea bazei sportive și vă felicit pentru hotărârea și eforturile voastre și ale cadrelor didactice de a transforma în realitate acest proiect.

Promisiuni pentru profesori

 • Pasiunea pentru cunoaştere şi talentul pentru a o împărtăşi reprezintă trăsăturile celei mai nobile vocații, care mi-aș dori să fie tot mai des o alegere de carieră.Știu că treceți deseori prin provocări care vă pun răbdarea și încrederea la încercare. Vi se cer multe în această perioadă și societatea nu v-a arătat mereu aprecierea și recunoștința care vi se cuvin.
 • Mesajul meu pentru dumneavoastră, dascălii, rămâne același: sunteți indispensabili viitorului țării noastre.
 • Măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl. Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 și vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate.
 • Asistăm, de asemenea, din acest an, la investiții serioase în infrastructura sistemului de învățământ, finanțate atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din bugetul de stat. Vorbim de peste 1 miliard de euro pentru dotări cu mobilier nou, modern, echipamente IT de ultimă generație și laboratoare noi, precum și cu materiale didactice. Astfel, peste 5.600 de școli vor beneficia de un mediu educațional modern.
 • Noua legislație revalorizează cariera didactică. Încurajăm, de exemplu, titularizarea în unitățile de învățământ din zone defavorizate, fiind introduse și o serie de elemente care vor genera predictibilitate în ceea ce privește norma didactică. Toate aceste modificări au fost făcute pentru că avem nevoie de cadre didactice cu vocație.
 • Domnule director, vreau să vă felicit pentru eforturile pe care le-ați făcut pentru îmbunătățirea bazei materiale a școlii, dar și pentru a le crea copiilor o veritabilă comunitate, unde vin cu drag și se pot maturiza armonios. Ați reușit să transformați această școală într-un reper, când vorbim despre participarea școlară. Școala în care mă aflu astăzi este un exemplu al faptului că educația poate transforma destine și că, prin demersuri comune, putem oferi copiilor reale oportunități de dezvoltare.

„Trebuie să depășim paradigma perimată a absolvenților pe bandă rulantă”

 • Dragi părinți și bunici, noul cadru legislativ în domeniul educației oferă toate premisele ca elevii să finalizeze ciclul școlar pe deplin pregătiți pentru o societate aflată într-o permanentă schimbare și adaptați unei piețe a muncii dinamice. Trebuie să depășim paradigma perimată a absolvenților pe bandă rulantă, care obțin toți niște diplome fără ca acestea să îi ajute cu adevărat în viața reală.
 • Dar legile nu sunt suficiente, este nevoie și de participarea dumneavoastră și sunt convins că veți fi mereu alături de copii pentru a-i ajuta să devină adulți activi și responsabili.
 • Respectul pentru școală și importanța acordată educației depind într-o măsură considerabilă și de implicarea dumneavoastră, a părinților și a bunicilor.

Tema consumului de droguri în rândul tinerilor, pe ordinea de zi a CSAT

 • Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel.
 • Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.
 • În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.
 • Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.

Despre legile educației: Sper ca politicienii să dea dovadă de maturitate și să nu intervină imediat cu modificări care pot afecta parcursul

 • Legile educației adoptate recent ne dau șansa unui nou început într-un domeniu fundamental pentru orice societate modernă.
 • Reformele educaționale necesită însă răbdare și perseverență, pentru că rezultatele se văd în timp și nu de pe o zi pe alta.
 • Să acordăm, așadar, noilor legi posibilitatea de a fi implementate. Sper ca politicienii să dea dovadă de maturitate și să nu intervină imediat cu modificări care pot afecta acest parcurs, așa cum, din păcate, multe dintre reformele anterioare au fost diluate prin astfel de ingerințe.
 • Îmi place să cred că scopul nostru comun este să clădim o Românie educată, în care fiecare copil are șansa de a-și explora potențialul și de a evolua profesional și personal.

Ligia Deca: „Educația reprezintă o prioritate națională”

Ligia Deca, principalele declarații:

 • Mă bucur să am ocazia să sărbătoresc acest moment atât de important aici, alături de dumneavoastră.

 • Educația reprezintă o prioritate națională. Mi-am dedicat o bună parte a carierei pentru asta. Schimbarea pe care ne-am dorit-o cu toții începe să se vadă. Trebuie să ne propunem mai mult.

 • Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului sunt o prioritate a mandatului meu. Ne gândim la dificultățile familiilor tinere și vrem creșterea accesului la creșe și grădinițe.

 • Legea prevede că programul școlar se va desfășura în maximum 2 schimburi din anul școlar 2025-2026, dar luăm măsuri pentru a reduce numărul școlilor care se află în această situație.

Consumul de droguri – „Vom pune accent mai mare pe prevenție”

 • Vom pune accent mai mare pe prevenție, prin campanii de conștientizare a efectelor consumului de substanțe interzise.
 • Contez pe sprijinul dvs. pentru ca schimbarea învățământului românesc să devină realitate.

 • Stimați profesori, noul pachet legislativ vine în sprijinul dvs. și vine ca dovadă a faptului că dascălii trebuie prețuiți. Media creșterilor salariale a fost de peste 25% pentru profesori, iar pentru personalul didactic auxiliar de peste 30%.

 • Pentru că ne dorim profesori bine pregătiți, cariera didactică se va profesionaliza și mai mult, prin legile educației.

 • Suntem conștienți de birocrația care vă privează de timpul pentru pregătirea lecțiilor. Vă asigurăm că lucrăm și aici.

 • Distinși profesori, apreciez eforturile pe care le faceți în fiecare zi.

 • Dragi elevi, bucurați-vă de fiecare moment, rămâneți mereu în competiție, mai ales cu voi înșivă.

 • Dragi părinți, am susținut mereu o comunicare între școală și familie. Vă invit să fiți, în continuare, parteneri de încredere ai școlii.

Declarațiile lui Klaus Iohannis în privința consumului de droguri vin în contextul în care, în ultimele săptămâni, s-a vehiculat varianta testării elevilor în școli pentru consumul de droguri. Ideea a fost lansată în spațiul public de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, în urma tragediei de la 2 Mai, unde un tânăr de 19 ani care conducea sub influența drogurilor a omorât doi tineri.

Ulterior, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a înaintat ideea că elevilor li s-ar putea cere la fiecare început de an o adeverință care să ateste că și-au făcut analize de sânge pentru depistarea consumului de droguri (fără a se preciza și rezultatul acestora, însă). Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că trebuie văzute modele din alte școli și a insistat pe importanța educației pentru sănătate. Ligia Deca a declarat chiar săptămâna trecută că „nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli”.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *