Isralelul luat prin surprindere de un atac: Hamas a tras mii de rachete din Fâșia Gaza

0
48

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza.

Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află pe picior de război și mobilizează rezerviști. Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator.

Evenimentele privind războiul-surpriză al Hamas contra Israelului sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

14:46 Arabia Saudită face apel la oprirea „imediată” violențelor dintre Israel și palestinieni

Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a cerut sâmbătă „încetarea imediată a violențelor între israelieni și palestinieni”, potrivit agenței oficiale de presă.

Aceasta citează un comunicat al ministerului, în care se precizează: „Urmărim evoluțiile fără precedent dintre o serie de facțiuni palestiniene și forțele de ocupație israeliene, care au dus la un nivel ridicat de violență pe mai multe fronturi”.

14:33 Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut încetarea imediată a violențelor din Gaza.

Volker Tuerk a declarat că a fost șocat de relatările privind rachetele trase spre Israel și de informațiile conform cărora civili israelieni au fost luați ostatici.

„Acest atac are un impact îngrozitor asupra civililor israelieni.Civilii nu trebuie să fie niciodată ținta unui atac”, a spus Tuerk într-un comunicat.

El a cerut Israelului să ia măsuri de precauție pentru a evita victimele civile în timp ce răspunde atacurilor cu lovituri aeriene în Fâșia Gaza.

Hamas a luat prizonieri israelieni și i-a dus în Gaza

14:05 Autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 790 de români aflați în pelerinaj în Israel, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

„Sunt în jur de 790 de români, în acest moment, pelerini, şi, împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare”, a declarat Ciolacu, întrebat dacă există români care au cerut ajutor pentru a fi repatriaţi.

14:00 Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că poporul palestinian are dreptul să se apere împotriva „terorii coloniştilor şi trupelor de ocupaţie”, informează Reuters, care citează agenţia de presă WAFA.

Mahmoud Abbas a făcut această declaraţie la o reuniune de urgenţă la Ramallah, alături de mai mulţi oficiali de rang înalt ai Autorităţii Palestiniene.

13:54 Există numeroase relatări potrivit cărora militanții Hamas duc civili și soldați israelieni înapoi în Gaza. Informațiile privind capturarea civililor nu sunt confirmate, dar Hamas a distribuit pe conturile sale de socializare imagini care ar arăta soldați israelieni făcuți prizonieri.

Alte videoclipuri de pe rețelele de socializare par să arate militanți Hamas care conduc civili în camioane și camionete sub amenințarea armelor, iar presa israeliană afirmă că aceștia sunt duși înapoi în Gaza ca ostatici.

Armata israeliană nu a comentat încă la aceste afirmații, dar Ministerul de Externe al Israelului a redistribuit pe X opostare a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, care a cerut eliberarea imediată a ostaticilor israelieni care ar fi fost „răpiți și duși în Gaza”.

Iranul felicită Hamas

13:46 Potrivit ultimului bilanț al ministerului israelian al sănătății, aproximativ 545 de israelieni au fost răniți până acum.

13:41 Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a felicitat pe luptătorii palestinieni pentru că au lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, a anunțat site-ul semioficial de știri ISNA.

„Îi felicităm pe luptătorii palestinieni. Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a declarat Rahim Safavi.

13:32 Ministerul Afacerilor Externe a ridicat sâmbătă, nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război și îi atenționează pe românii care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească țara.

„Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, a transmis MAE.

12:40 Cel puțin 22 de israelieni au fost uciși în atacul surpriză lansat sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas, a anunțat postul israelian N12 News, citând serviciul israelian de ambulanță.

Bilanțul de până acum este de circa 250 de morți și răniți. Serviciul de urgență nu a precizat câte dintre victime sunt civili.

Armata israeliană a declanșat operațiunea „Săbiile de Oțel”

12:34 Forțele de Apărare israeliene (IDF) au anunțat că lansează o „operațiune pe scară largă”, denumită „Săbiile de Oțel”, ca răspuns la atacul Hamas.

IDF nu a oferit niciun detaliu cu privire la ceea ce implică operațiunea, dar se știe că forțele aeriene israeliene au efectuat deja lovituri în Fâșia Gaza în această dimineață. De asemenea, trupele IDF sunt încă angajate în lupte pe teritoriul israelian.

12:28 Un purtător de cuvânt al forțelor de apărare israeliene a declarat că de la ora 6:30 în această dimineață, Hamas a lansat peste 2.000 de rachete spre Israel.

„Teroriștii au intrat pe teritoriul statului Israel și se află încă pe teritoriul statului Israel”, a spus acesta. Luptele sunt în curs de desfășurare, iar militanții palestinieni sunt prezenți în mai multe locații, a precizat purtătorul de cuvânt.

Forțele de apărare ale Israelului se concentrează asupra luptelor din comunitățile din jurul Gaza. În paralel, există o mobilizare pe scară largă a forțelor de rezerviști. (The Guardian)

12:20 Ministerul Afacerilor Externe de la București „condamnă cu fermitate” atacurile cu rachete ale Hamas asupra teritoriului Statului Israel, inclusiv împotriva populației civile, înfiltrările teroriste și luarea de ostatici. MAE „exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri, transmite condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire persoanelor rănite.

12:19Pe rețelele de socializare au apărut imagini cutremurătoare din orașul israelian Sderot, unde se pare că forțe Hamas au împușcat civilii pe care i-au prins pe strasă.

Netanyahu: „Suntem în război”

12:02 Hezbollah a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că urmărește îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene”.

În comunicat se spune că atacul dinspre Gaza este „un răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj pentru cei care caută o normalizare cu Israelul”.

Hezbollah este o grupare politică și militantă șiită libaneză care a luptat în mai multe conflicte cu Israelul. De asemenea, grupul are legături puternice cu Iranul.

11:54 UE condamnă „fără echivoc” atacul Hamas asupra Israelului / Reacțiile venite din marile capitale europene, dar și de la București

11:43 „Suntem în război și vom câștiga”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Inamicul nostru va plăti un preț de un fel pe care nu l-a mai cunoscut până acum”, a declarat Netanyahu într-un discurs video.

11:31 Sute de locuitori din nord-estul Fâșiei Gaza și-au părăsit casele sâmbătă dimineața, potrivit unui jurnalist AFP.

Bărbați, femei și copii, cu pături și alimente, au fost văzuți părăsindu-și casele și îndreptându-se către interiorul Fâșiei Gaza, în timp ce sute de rachete continuau să fie lansate din acest teritoriu către Israel.

Cel puțin 100 de răniți în Israel

11:24 Klaus Iohannis a reacționat pe Twitter la ofensiva Hamas:

„România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul în aceste momente teribile. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor și către cei care se află tirul armelor”, a spus președintele român.

11:13 Cel puțin 100 de persoane au fost rănite în Israel în urma atacurilor, potrivit cifrelor furnizate de două spitale, transmite CNN.

Cel puțin 80 de persoane cu răni de diferite grade de gravitate au fost transferate la Centrul Medical Soroka, un important centru medical din orașul Be’er Sheva din sudul Israelului, a precizat spitalul într-un comunicat.

Centrul medical Kaplan din Rehovot, un oraș din centrul Israelului, a declarat că tratează cel puțin 21 de persoane rănite sâmbătă, dintre care două în stare gravă, patru în stare moderată și 15 cu răni ușoare. Unii dintre răniți au suferit răni prin împușcare. Alții au fost răniți de șrapnel, a precizat Centrul Medical Kaplan.

11:05 Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că gruparea Hamas a început un război împotriva Israelului.

În urma unei reuniuni a cabinetului de securitate de la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv, Gallant a avertizat că Hamas „a făcut o greșeală gravă” prin lansarea de rachete în sudul și centrul Israelului.

„Statul Israel va câștiga acest război”, a adăugat Gallant.

Scurtă recapitulare a evenimentelor de azi:

  • Gruparea armată palestiniană Hamas a lansat „Operațiunea Potopul Al Aqsa” împotriva Israelului, cea mai mare ofensivă de acest tip din ultimele decenii. „Al Aqsa” este numele marii moschei din orașul Vechi din Ierusalim, veche de un mileniu.
  • Atacul a început când Hamas a început să lanseze din Fâșia Gaza ceea ce spune că sunt mii de rachete spre Israel. Au fost raportate mai multe victime.
  • Radioul militar israelian a transmis că luptători palestinieni din Gaza s-au „infiltrat” în Israel. Imagini apărute online arată bărbați înarmați pe vehicule în interiorul Israelului și alții care intră cu parapante motorizate pe teritoriul israelian, plus încercări de trecere cu bărci, pe cale maritimă.
  • Există, de asemenea, imagini cu luptători palestinieni care iau ostatici israelieni.
  • Armata israeliană a îndemnat populația care locuiește în apropierea graniței cu Gaza să rămână în case, iar ministrul israelian al apărării a aprobat mobilizarea rezerviștilor militari.
  • Comandantul aripii militare a Hamas a făcut apel la grupurile armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.
  • Armata israeliană a declarat că forțele sale operează în interiorul Fâșiei Gaza, dar nu a oferit detalii despre aceasta.

Mai mulți israelieni au fost luați prizonieri

10:43 Statul Israel „se confruntă cu un atac terorist de amploare” și va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetățenii, a reacționat Ambasada Israelului în România.

10:17 Surse media palestiniene au relatat că mai mulți israelieni au fost luați prizonieri, iar canale Hamas au difuzat o înregistrare video care aparent arată un tanc israelian distrus. Armata israeliană era la curent cu informațiile privindu-i pe cei luați prizonieri, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, fără a da alte detalii.

10:04 Conflictul început sâmbătă vinel a o zi după ce s-au împlinit 50 de ani de la începutul războiului arabo-israelian din octombrie 1973, amintește Al Jazeera.

Războiul a durat doar trei săptămâni, dar a zguduit economia mondială și a culminat cu Acordurile de la Camp David, prin care Egiptul a devenit prima țară arabă care a stabilit legături diplomatice cu Israelul.

Cunoscut de israelieni sub numele de Războiul de Yom Kippur și de arabi sub numele de Războiul din Octombrie, el a început când Egiptul și Siria au lansat un atac pe două fronturi asupra Israelului pentru a-și recâștiga teritoriile pierdute în Războiul de șase zile din 1967, când Israelul a capturat Peninsula Sinai din Egipt și Înălțimile Golan din Siria.

Situație dramatică în orașul Sderot

09:52 Clipuri apărute online arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici și, fapt extrem de neobișnuit, un număr de luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul unor motoparapante, ajungând în orașul Sderot. De asemenea, aceștia au intrat în oraș și cu camionete și motociclete.

09:45 Luptătorii Hamas au preluat controlul secției de poliție din orașul israelian Sderot, iar mai multe persoane au fost rănite într-un schimb de focuri, a anunțat Israel Broadcasting Authority.

Situația pare serioasă în acest oraș, mai multe clipuri apărute online arătând ciocniri între luptători Hamas și forțe israeliene.

09:33 Corespondenta Al Jazeera din Fâșia Gaza, Youmna ElSayed, spune că rețelele de socializare sunt pline cu oclipuri cu soldați israelieni răpiți și luați ca ostatici în Gaza.

„Pe străzi, am văzut, de asemenea, vehiculele militare din Gaza cu tineri palestinieni în vehicule care se plimbau fericiți pe străzi”, a spus ea.

„Răspunsul israelian la toate acestea va fi diferit față de alte dăți, pentru că nimic din ceea ce a venit din Gaza până acum nu a fost atât de puternic. Aceasta este o premieră în istoria Gaza, ca luptătorii să intre în orașele israeliene, să aibă confruntări armate”, a adăugat ea.

Jihadul Islamic a anunțat că se alătură Hamas

09:19 Organizația palestiniană Jihadul Islamic a anunțat că se alătură Hamas în atacul asupra Israelului: „Forțele noastre sunt alături de frații lor din Hamas, umăr la umăr, până la victorie”.

08:43 O femeie a fost ucisă sâmbătă dimineață în Israel de o rachetă trasă din Fâșia Gaza, a anunțat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii. O femeie în vârstă de 60 de ani a fost ucisă „de o lovitură directă”, iar alte 15 persoane au fost rănite în sudul Israelului, a precizat Magen David Adom, în condițiile în care cel puțin sute de rachete au fost lansate de la primele ore ale dimineții din Fâșia Gaza.

08:35 Armata israeliană a transmis că acționează asupra unor ținte Hamas din Fâșia Gaza. Ministrul apărării din Israel a anunțat mobilizarea rezerviștilor în armată

08:29 Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunțat începerea operațiunii într-o transmisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupații de pe pământ”, a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

08:21 Armata israeliană a anunțat că a intrat în stare de război. Hamas va suferi consecințele acestui atac, a adăugat armata israeliană.

08:16 Hamas a revendicat responsabilitatea atacului supriză asupra Israelului. Mohammed Deif, comandant militar Hamas, a făcut apel la forțele armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.

„Teroriști” din Fâșia Gaza s-au infiltrat în Israel

​Sirenele care avertizează că se apropie rachete au sunat timp de mai multe minute în sudul și centrul Israelului la începutul zilei de sâmbătă, iar vuietul continuu al lansărilor a putut fi auzit în Fâșia Gaza, potrivit Reuters și AFP.

Locuitorii din Gaza au spus că au auzit ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropiere de orașul Khan Younis, situat în sudul țării, și au văzut mișcări semnificative de luptători înarmați.

Armata israeliană a anunțat sâmbătă dimineață că „un număr necunoscut de teroriști” din Fâșia Gaza s-au infiltrat pe teritoriul Israelului.

Serviciul de ambulanță israelian a transmis că au fost trimise echipe în zonele din sudul Israelului, în apropiere de Gaza, și că locuitorii au fost avertizați să rămână în locuințe, dar nu au existat detalii, în primă fază, cu privire la eventuale victime.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat că acesta se va întâlni cu oficiali de top din domeniul securității în următoarele ore.

În mai Israelul a atacat Jihadul Islamic

În primă fază, nu a existat nicio revendicare a responsabilității atacurilor din partea Hamas, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza, sau din partea Jihadului Islamic, o organizație mai mică ce a purtat, de asemenea, mai multe războaie cu Israelul. Jihadul Islamic tocmai și-a sărbătorit cea de-a 36-a aniversare.

În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâșia Gaza, declanșând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic și alte grupări armate din teritoriu, care a provocat moartea a 34 de palestinieni și a unei israeliene.

Peste o mie de rachete au fost lansate atunci din Fâșia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian.

La rândul său, Israelul și-a intensificat atacurile aeriene asupra micului teritoriu. Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, s-a ținut departe de conflictul din primăvară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *