Mondialele STIHL Timbersports: echipa României a obținut cel mai bun rezultat din istoria participării sale

0
184

Echipa României de STIHL Timbersports a participat week-end-ul trecut la campionatul mondial organizat în Germania la Stuttgart. Conform clasamentului pe echipe, țara noastră a obținut cel mai bun rezultat din istoria participării la această competiție, clasându-se pe locul 12, din 22 de țări participante.Stihl Timbersports World Championships - Stuttgart

„Așa cum spuneam și înaintea competiției, echipa noastră s-a aflat într-o formă deosebită, după antrenamentele efectuate în străinătate cu multiplul vice campion mondial, Martin Komarek. Au fost detalii tehnice noi pe care Komarek le-a explicat echipei noastre și asta s-a văzut clar în competiție și în atitudinea băieților noștri. În plus, suflul nou adus în echipă de cei doi tineri în vârstă de 19 de ani s-a simțit în probele de ștafetă”, declară Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports România.

România a fost reprezentată pentru al șaptelea an la campionatul mondial STIHL Timbersports. Echipa a fost formată din frații Nagy (Botond și Csongor), Cser Szilard, Balazsi David și triplul campion național, Dan Petrescu, care ne-a reprezentat la individual.

Pe locul întâi s-a situat Australia, urmată de Canada și SUA. „Pentru prima dată de când participăm la mondiale, am reușit să trecem de calificări și să ajungem în finală. Ne-a lipsit o secundă pentru a surclasa Norvegia de pe locul 11 și doar 2 secunde pentru a ajunge între primii 10 la nivel mondial. Este cu adevărat o performanță ceea ce am reușit pentru că ne-am luptat cu țări care au tradiție puternică în această disciplină sportivă”, explică Ioana Ghineț.

Campionatul mondial STIHL Timbersports este la a 12-a ediție, iar disciplina sportivă a împlinit 31 de ani. La mondialele de la Stuttgart au participat peste 100 de atleți, din 22 de țări.

Probele de concurs STIHL Timbersports

Probele de concurs la care s-au întrecut participanţii la mondiale sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661 şi Tăierea verticală. La competiția individuală, la probele menționate mai sus se adaugă Tăierea la înălţime, precum şi una dintre cele mai spectaculoase încercări şi anume Tăierea cu „Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om, în cazul României, de Dan Petrescu.

Echipamentele

Toporul. Fabricat dintr-un oţel special, toporul este lucrat manual, cântăreşte aproximativ 2.5-3 kg şi are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiţie. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Preţul unui topor de competiţie pornește de la 300 Euro si poate ajunge si la 800 Euro. Atleţii menţin şi ascut topoarele lor foarte frecvent.

Team Romania performs during the Team Competition of the Stihl Timbersports World Championships at the Porsche-Arena in Stuttgart, Germany on November 11, 2016.
Team Romania performs during the Team Competition of the Stihl Timbersports World Championships at the Porsche-Arena in Stuttgart, Germany on November 11, 2016.

Super-motoferăstrăul. Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul.

Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unităţi sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiţii sportive, întrucât necesită un efort uriaş şi putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Cântăreşte aproximativ 27 kg şi învârte lanţul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiţia minimă de bază pentru un motoferăstrău pentru proba Tăierea cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

Joagărul. Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în SUA, Canada sau Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinţii lungi de 10 cm sunt lucraţi manual. El cântăreşte aproximativ 5 kg şi preţul de pornire este 1.500 Euro.

Team Romania performs during the Team Competition of the Stihl Timbersports World Championships at the Porsche-Arena in Stuttgart, Germany on November 11, 2016.

Motoferăstrăul MS 661. Motoferăstrăul MS 661 este un model standard STIHL. Cu o putere de 7.3 cp şi capacitate de 91.6 cc, cântăreşte 7.4 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

Lemnul. Plopul este esenţa de lemn folosită în Europa în cadrul competiţiilor STIHL TIMBERSPORTS iar în SUA pinul alb. Lemnul este selecţionat în conformitate cu reguli bine stabilite. Pentru a asigura şanse egale participanţilor, blocurile de lemn folosite sunt calibrate la acelaşi diametru înainte de eveniment. Lemnul este sigilat şi depozitat în condiţii de climă speciale pentru a păstra calităţile sale neschimbate. Acest sistem asigură comparabilitatea timpilor şi recordurilor la nivel internaţional. Plopul tăiat se regenerează rapid, iar cel folosit în competiţii este reciclat după evenimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *