Un armistițiu pentru încetarea focului. ONU: Gaza este „strangulată”

0
238

 După expirarea celui de-al treilea ultimatum, armata Israelului se pregăteşte acum de ofensiva decisivă din Gaza. Înainte de operaţiunile militare, se fac eforturi pentru ca cetățenii străini să fie evacuați. ”Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele noastre terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Cornicus. Armata a precizat că aşteaptă o ”decizie politică”.

240 de români, prinşi în Fâşia Gaza, într-un război care nu e al lor, au cerut ajutorul autorităţilor ca să scape din infern. Mulţi dintre ei sunt copii care aşteaptă ca Egiptul să-şi deschidă frontiera. Dincolo de graniţă, stau autocarele Guvernului care îi vor duce direct la aeroport. Deocamdată, atât Israelul, cât şi Hamas neagă existenţa unui acord de încetare a focului. Până acum, peste un milion de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele din nordul enclavei palestiniene.

De Redactia Observator la 16.10.2023, 13:36

Premierul Benjamin Netanyahu a avut, duminică seara, consultări pe teme de securitate la sediul militar din Tel Aviv cu miniştrii cabinetului şi cu şefii armatei, dar şi cu directorii serviciilor de informaţii intern şi extern, Mossad şi Shin Bet, potrivit biroului său. Printre participanţii la reuniune s-au numărat ministrul apărării Yoav Gallant, ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, ministrul Benny Gantz, ministrul Gadi Eisenkot, parlamentarul Aryeh Deri, şefii NSC, Mossad, Shin Bet, şefii Statului Major şi alţi oficiali de rang înalt din domeniul informaţiilor, menţionează Times of Israel.

Peste un milion de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din nordul Fâşiei Gaza, unde Israelul continuă să-şi mobilizeze trupele în pregătirea unei posibile ofensive terestre împotriva Hamas. În acest timp, comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu şi pentru a proteja civilii. Dar determinarea Israelului de a anihila mişcarea islamistă palestiniană după atacul din 7 octombrie şi tensiunile sporite de la graniţa cu Libanul complică şansele de mediere pe termen scurt. Temerile privind o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas au crescut duminică, Teheranul avertizând cu privire la perspectiva unei ofensive terestre israeliene în Gaza, în timp ce Washingtonul şi Parisul au cerut Iranului să nu extindă conflictul.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat, duminică noapte, că au lovit „infrastructura militară” a Hezbollah în Liban, relatează Times of Israel. Loviturile vin ca răspuns la tirurile îndreptate spre Israel dinspre Liban în cursul zilei de duminică. Şase rachete ghidate antitanc au vizat duminică dimineaţa un oraş israelian şi poziţii militare la graniţa cu Libanul, ucigând cel puţin un civil. Alte nouă rachete au fost lansate, de asemenea, asupra oraşului Nahariya din nordul ţării şi a localităţilor din apropiere, fără a provoca pagube sau răniţi.

UPDATE 13:20 Cum încearcă americanii disperaţi să evite un război total în Orientul Mijlociu. Suntem SUA, pentru numele lui Dumnezeu. Dacă nu noi, atunci cine

Liderii americani depun un efort disperat pentru ca războiul Israelului împotriva Hamas și catastrofa civilă din Gaza să nu se transforme într-un conflict regional extins, care ar putea duce la o criză geopolitică și mai mare după atacurile de pe 7 octombrie.

În timp ce un al doilea portavion american se îndreaptă spre regiune, președintele american Joe Biden a declarat că sprijină Israelul în încercarea de a răzbuna cea mai întunecată zi a poporului din ultimii 50 de ani. Dar, a mai spus el, ulterior, ar fi „o mare greșeală” ca Israelul să ocupe din nou Gaza și a cerut revenirea la negocieri pentru un stat palestinian.

UPDATE 12:30  Antony Blinken face o nouă vizită în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întors în Israel pentru o nouă rundă de discuții diplomatice, potrivit Sky News. Antony Blinken a făcut un turneu fulger prin șase țări arabe, cu scopul de a preveni declanșarea unui conflict regional mai amplu.

SUA au subliniat sprijinul deplin acordat Israelului în urma atacurilor Hamas, dar în ultimele zile au îndemnat liderii israelieni să dea dovadă de reținere în timp ce se pregătesc să lanseze o ofensivă terestră.

UPDATE 12:10 Hamas are aproape 200 de ostatici, anunță armata israeliană

Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice în Gaza, au anunțat luni reprezentanții armatei israeliene, potrivit Sky News. Inițial, se estima că între 100 și 120 de persoane au fost capturate de gruparea palestiniană. Pe listă sunt cetățeni din Israel dar și din alte țări.

Cardinalul Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul latin al Ierusalimului, s-a oferit ostatic în schimbul copiilor care au fost răpiți de Hamas.

Ca răspuns la întrebările puse de jurnaliști, cardinalul Pizzaballa a declarat: „Sunt pregătit pentru un schimb, orice, dacă acest lucru poate duce la libertate, pentru a aduce copiii acasă. Nici o problema. Din partea mea există o disponibilitate totală. Primul lucru de făcut este să încercați să câștigăm eliberarea ostaticilor, altfel nu va exista nicio modalitate a opri asta. Suntem dispuși să ajutăm, chiar și eu personal”.

UPDATE 11:30 240 de cetățeni români cer ajutorul Guvernului pentru a scăpa din Gaza. Cum se va desfășura evacuarea lor

240 de persoane, cetăţeni români, s-au deplasat la graniţa cu Egiptul după ce au solicitat autorităţilor române să fie evacuate din Fâşia Gaza, au precizat surse guvernamentale. Autorităţile române sunt în contact cu cetăţenii români şi sunt pregătite să le ofere transportul cu autocare după trecerea frontierei cu Egiptul, urmând să fie conduşi la un aeroport, de unde vor veni în ţară prin intermediul unor curse aeriene.

UPDATE 11:25 Oficial ONU: „spectrul morţii planează asupra Gaza”

Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a avertizat că „spectrul morţii planează asupra Gaza”, în timp ce UNRWA, agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, a declarat că atacurile Israelului asupra Gaza au dus la o „catastrofă umană fără precedent”, relatează The Guardian.

„Fără apă, fără energie, fără alimente şi fără medicamente, mii de oameni vor muri. Pur şi simplu”, a scris duminică pe platforma X Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă.

Tweetul lui Griffith vine la o zi după ce oficialul deja avertizase că situaţia umanitară din Gaza, „deja critică, devine rapid de nesuportat”.

UNRWA, agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, spune că atacurile Israelului în Gaza au dus la o „catastrofă umană fără precedent”, în timp ce numărul victimelor din Gaza a crescut la 2.670 de morţi şi 9.600 de răniţi.

„În ultimele opt zile, în Fâşia Gaza nu a fost permisă nici măcar o picătură de apă, nici un bob de grâu, nici un litru de combustibil… Trag un semnal de alarmă: începând de astăzi, colegii mei de la UNRWA din Gaza nu mai sunt în măsură să ofere asistenţă umanitară şi se întâmplă chiar în timp ce vorbesc. De fapt, Gaza este strangulată şi se pare că războiul şi-a pierdut orice urmă de umanitate … Dacă ne uităm la problema apei, ştim cu toţii că apa înseamnă viaţă, iar Gaza rămâne fără apă şi Gaza rămâne fără viaţă”, a declarat reporterilor Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

„Astăzi, în ultimele două ore, am căutat apă potabilă. Nici măcar apă potabilă nu mai este disponibilă, este foarte dificil… Nu există electricitate, nu există nici pompare de apă normală. Spitalele abia dacă funcţionează …Au bombardat toată ziua. Nu ştim ce se va întâmpla mâine sau unde vom merge”, a scris şi coordonatorului medical adjunct al organizaţiei Medecins Sans Frontieres, Dr. Mohammed Abu Mughaiseeb, aflat în Gaza.

UPDATE 11:20 Șase lideri Hamas au fost eliminați până acum -IDF

Armata israeliană a anunţat că şase responsabili de rang înalt ai Hamas au fost ucişi până acum în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza, informează luni DPA. Printre cei ucişi se numără atât membri ai aripii politice, cât şi militare a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care conduce Gaza, a precizat luni un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Într-un comunicat sunt numiţi doi comandanţi ai Hamas despre care se spune că ar fi fost implicaţi în masacrul comis în sudul Israelului la 7 octombrie. În plus, un comandant responsabil cu securitatea în sudul Fâşiei Gaza a fost ucis. Doi dintre cei trei au fost ucişi în timpul weekendului. Comunicatul IDF numeşte în continuare două personalităţi de rang înalt ale Hamas despre care s-a anunţat că au fost ucise săptămâna trecută, inclusiv ministrul economiei Hamas, Jawad Abu Shamala, şi Zakaria Abu Maamar, despre care se spunea că ar fi fost responsabil de relaţiile internaţionale.

Israelul îl acuză pe Shamala că gestionează fonduri pentru militanţii Hamas şi operaţiunile Hamas împotriva Israelului. În plus, şeful supravegherii aeriene din oraşul Gaza a fost ucis. Scopul ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, împotriva căreia ţara răspunde la cea mai mare vărsare de sânge civilă din istoria sa, este eliminarea conducerii Hamas din Fâşia Gaza, notează agenţia germană de presă.

Cu toate acestea, o parte importantă a conducerii Hamas nu trăieşte în Fâşia Gaza, ci în străinătate. Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, de exemplu, trăieşte în Qatar. Printre altele, armata israeliană a continuat în noaptea de duminică spre luni bombardamentele intense asupra ţintelor Hamas în Fâşia Gaza, în timp ce sute de mii de palestinienii din enclava de coastă dens populată caută să se refugieze în sud pentru a evita o aşteptată incursiune terestră israeliană, adaugă DPA.

UPDATE 11:10 Orientul Mijlociu se află pe ”marginea prăpastiei” – Secretarul general al ONU

Orientul Mijlociu se află pe „marginea prăpastiei”, a avertizat duminică secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, îndemnând totodată gruparea islamistă Hamas să elibereze imediat toţi ostaticii şi a făcut apel la un acces umanitar rapid în Fâşia Gaza, potrivit dpa.

„Fiecare dintre aceste obiective sunt valabile prin ele însele”, a declarat Guterres într-un comunicat. „Ele nu ar trebui să devină monedă de schimb şi trebuie să fie puse în aplicare pentru că aşa este corect” de procedat, a afirmat el.

UPDATE 10:30 Netanyahu: Nu există un armistițiu pentru a permite cetățenilor străini să iasă din Gaza spre Egipt

Niciun armistițiu care permite cetățenilor străini să iasă din Gaza pe la frontiera cu Egipt nu este în vigoare, au anunțat luni reprezentanții premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Sky News. Israelul a negat că în sudul Fâșiei Gaza este în vigoare un armistițiu care să permită cetățenilor străini să treacă peste granița cu Egiptul. Luni, surse din domeniul securității din Egipt au declarat că un astfel de acord este în curs de implementare, transmite Mediafax.

„În prezent nu există niciun armistițiu și niciun ajutor umanitar în Gaza în schimbul scoaterii străinilor afară”, a replicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah ar fi trebuit să se deschidă la ora locală 7.00.Kamel Khatib, reprezentantul Ambasadei Palestinei pentru frontiera de la Rafah, a declarat în urmă cu o zi că toți cetățenii străini vor putea trece frontiera luni dimineață și că ajutorul umanitar va fi permis.

Un oficial Hamas, Izzat El Reshiq, a declarat luni pentru Reuters că nu s-a ajuns la un acord pentru deschiderea punctului de frontieră Rafah către Egipt sau pentru încetarea temporară a foculuia.

UPDATE 10:15 Numărul morților din Gaza se apropie de 3.000

Numărul de morților din Gaza a depășit 2.750 după atacurile aeriene ale armatei israeliene. Pelângă morți, au fost raportați și 9.700 de răniți începând cu 7 octombrie, a transmis Ministerul Sănătății Gaza, citat de Reuters.

UPDATE 10:10 Israelul evacuează satele de la granița cu Libanul

Israelul a activat un plan de evacuare a locuitorilor din 28 de sate aflate pe o rază de 2 kilometri de la granița cu Libanul. Armata israeliană a anunțat luni că a activat un plan de evacuare a locuitorilor din 28 de sate aflate pe o rază de 2 kilometri de la granița cu Libanul, ca urmare a ostilităților cu Hezbollah, în paralel cu războiul din Gaza, care ia amploare.

Unul dintre sate, Shtula, a fost atacat duminică cu rachete de Hezbollah. Presa israeliană a declarat că un civil a fost ucis.

Sursă Observator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *