Acasă Zilnice Ministerul Apărării a primit aprobarea pentru cumpărarea a 32 de avioane F-35

Ministerul Apărării a primit aprobarea pentru cumpărarea a 32 de avioane F-35

0
99

Comisiile de apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate cumpărarea a 32 de avioane F-35, conform unui document consultat de G4Media. Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei ajunge la 6,5 miliarde de dolari fără TVA. (Articol actualizat.

În versiunea inițială era menționat acordul întregului Parlament. E vorba despre acordul comisiilor reunite de apărare.

În document se arată că cele două comisii de Apărare, din Camera Deputaților și Senat, semnat de președinții Laurențiu Dan Leoreanu și Nicoleta Pauliuc, aprobă cu unanimitate ”să aprobe prealabil inițierea de către Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru armamente, a procedurii de atribuire a acordurilor aferente programului de înzestrare menționat anterior”.

Context 

Ministerul Apărării a cerut, la finalul lunii septembrie, aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA, potrivit unui document transmis conducerii legislativului.

Suma destinată programului este de 6,5 miliarde de dolari. Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată în ședința din aprilie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Programul aprobat de CSAT prevede două achiziții de avioane F-35. În prima fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o scadrilă (16 avioane).

Suma de 6,5 miliarde de dolari va fi folosită pentru achiziția de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor.

De asemenea, în acest preț este inclusă și muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre).

Ministerul Apărării este obligat prin lege să ceară aprobarea Parlamentului pentru orice achiziție cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro.

Ce se întâmplă în România cu Forțele Aeriene

În acest moment, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia. O altă flotilă de F-16 ar urma să fie cumpărată din Norvegia.

Avioanele de luptă F-35 sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Sunt avioane de luptă multirol cu un singur loc, cu un singur motor, pentru toate condițiile meteorologice. Sunt capabile să furnizeze capacități de război electronic și de informații, supraveghere și recunoaștere.

Lockheed Martin este principalul contractant al F-35, iar partenerii principali sunt Northrop Grumman și BAE Systems. Avionul are trei variante principale: F-35A, cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B, cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) și F-35C, cu baza pe portavion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *