Biden salută acordurile de muncă „istorice” din industria auto

0
171

O grevă fără precedent de șase săptămâni la cei trei mari constructori auto americani se încheie datorită acordului de principiu încheiat luni între General Motors și sindicatul UAW, după cele încheiate la Ford și Stellantis, acorduri calificate drept „istorice” de președintele Joe Biden, potrivit AFP.

„Aceste acorduri record îi răsplătesc pe muncitorii din industria auto care au făcut multe sacrificii pentru a menține acest sector în viață” în timpul marii crize economice din 2009, a declarat președintele american.

Biden a făcut din sprijinul acordat sindicatelor o caracteristică a mandatului său, iar sprijinul acordat de UAW pentru candidatura sa în 2020 l-a ajutat să încline Michigan în favoarea sa, în ciuda faptului că statul a votat pentru Donald Trump în 2016.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele a vizitat o linie de pichetare în fața unei uzine General Motors.

Anunțată luni dimineață de surse apropiate negocierilor pentru AFP și presa americană, confirmarea acordului de principiu între GM și UAW a sosit în jurul orei 20:00 GMT, la câteva minute după închiderea ședinței de tranzacționare la Bursa din New York.

Potrivit unui comunicat de presă al sindicatului, constructorul a acceptat – ca și cei doi concurenți ai săi – o creștere a salariului de bază cu 25% pe parcursul celor patru ani ai contractului colectiv.

Această majorare este mai mică decât cea de 40% pe care o cerea președintele sindicatului, Shawn Fain, dar considerabil mai mare decât cea de 9% propusă inițial de Ford, de exemplu, în august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *