Legea pensiilor intră marți la vot final în Senat, cu doar o zi de dezbateri

0
94

Legea pensiilor intră marți la vot final în Senat, potrivit unei decizii luate luni de biroul permanent al Senatului. Proiectul de lege inițiat de guvernul Ciolacu va fi dezbătut marți dimineață în comisiile de specialitate, iar marți la ora 17.00 va intra la vot în Senat. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final.

Legea inițiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD) prevede creștere cu 40% a bugetului pentru pensii, o creștere despre care analiștii au spus că este nesustenabilă, mai ales că România este deja în procedură de deficit bugetar.

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului și chestor al Senatului, a declarat pentru G4Media că ”este inacceptabil ca o lege atât de importantă să treacă atât de repede de camera superioară a Parlamentului, e inacceptabil ca o asemenea lege să nu fie dezbătută suficient”.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a declarat pentru G4Media că ”este o ofensă modul în care Marcel Ciolacu și guvernul PSD-PNL au ales să tranșeze problema sistemului de pensii in România. Acesta nu este o lege pe care să o expediezi de pe o zi pe alta, considerând că Parlamentul este doar o mașinuță de vot.

Ce are degând Ciolacu

Ciolacu a început să aibă reflexele unui mic dictator care forțează legi prin Parlament, dă bani din fondul de rezervă al guvernului după cum ii place și cum ii dictează interesele electorale, ale lui si ale PSD. Este șocant să vezi cum PNL s-a așezat cuminte la remorca PSD și nu mai există. Ciucă a transformat acest partid într-un pluton care ia poziția de drepți și execută toti cei-i cere Ciolacu, de fiecare dată”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, declarase luni dimineață că „modificări la legea pensiilor nu vor fi”. El a spus că pot fi doar mici modificări de tehnică legislativă, care nu vor influența fondul.

Premierul Marcel Ciolacu a promovat legea pensiilor joi, iar în ședința de guvern de vineri proiectul a fost adoptat. Liderii PNL au susținut că legea e nesustenabilă, dar ministrul de Finanțe Marcel Boloș a avizat proiectul.

Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a anunţat în şedinţa de lunea trecută a Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, că noua iniţiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, pe data de 9 noiembrie şi va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie.

Bucura Oprescu anunță o creștere medie a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile de anul viitor.

Simona Bucura Oprescu a declarat ulterior la Antena 3 că cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei în prezent, la 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi cu 4,2 miliarde de lei mai mare decât acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *