Israel reâncepe atacurile

0
114

Suntem în cea de-a 56-a zi de când Hamas a intrat în Israel pentru a distruge locuințe, sedii de instituții și a captura ostatici, armata israeliană răspunzând cu o ofensivă consistentă. Un armistițiu de șapte zile între Israel și Hamas a expirat la ora 7 fără ca Israel sau Hamas să anunțe prelungirea armistițiului.

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 56-a pe HotNews.ro:

11:30O rachetă lansată din Fâșia Gaza în ultima oră a provocat pagube Kibbutzului Mefalsim, spun autoritățile locale. Nu sunt răniți în urma atacului. Comunitățile de graniță din Gaza au fost în mare parte evacuate în timpul războiului.

Sirenele au sunat și în Netiv HaAsara și Yad Mordechai. Se pare că mai multe proiectile au fost interceptate de Iron Dome.

11:00Qatar a confirmat că negocierile continuă între Israel și Palestina în scopul reluării încetării focului. Ministerul de externe a postat o declarație în care spune: „Statul Qatar își exprimă regretul profund față de reluarea agresiunii israeliene împotriva Fâșiei Gaza , după încheierea pauzei umanitare, fără a ajunge la un acord pentru prelungirea acesteia.

„Statul Qatar se angajează, împreună cu partenerii săi de mediere, să continue eforturile care au dus la pauza umanitară și nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru a reveni la calm”.

Acesta a adăugat: „Ministerul subliniază că bombardarea continuă a Fâșiei Gaza în primele ore după încheierea pauzei complică eforturile de mediere și exacerbează catastrofa umanitară din Fâșie și, în acest context, solicită comunității internaționale să sprijine oprirea violențelor.”

Qatar a intermediat cu succes acordul de acum o săptămână care a dus la eliberarea ostaticilor și a prizonierilor. Hamas a declarat vineri dimineață că Israelul a refuzat o ofertă de eliberare a mai multor ostatici și a cadavrelor unei familii ucise în atacurile aeriene.

10:40Brigăzile Al-Quids , aripa armată a mișcării Jihadul Islamic Palestinian, au declarat că au atacat vineri orașe și orașe israeliene. Într-o declarație pe Telegram, gruparea teroristă a spus că atacurile sunt un răspuns la „crimele împotriva poporului nostru”, potrivit Reuters. Treizeci și doi de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene în Gaza de la expirarea armistițiului vineri dimineață, a declarat vineri Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza

CNN și BBC scriu că există discuții în desfășurare pentru a se reveni la un armistițiu în Gaza

10:30Ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir,: Armata israeliană trebuie „să se întoarcă și să zdrobească Gaza cu toată puterea”.

Într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter, în această dimineață, el a scris: „De dragul copiilor care încă nu s-au întors, pentru cei uciși care nu se vor mai întoarce, pentru ca ororile din 7/10 să nu se mai întoarcă niciodată, trebuie să zdrobim Gaza cu toată puterea, să distrugem Hamas și să ne întoarcem în Fâșie, fără compromisuri, fără acorduri, cu putere maximă.”

09:55CNN și BBC scriu că există discuții în desfășurare pentru a se reveni la un armistițiu în Gaza. O sursă palestiniană fără nume spune că discuțiile BBC sunt în desfășurare prin mediatori. Biroul AFP din Qatar citează și o sursă neidentificată care spune același lucru.

09:29O sursă apropiată negocierilor a declarat pentru BBC că Hamas consideră că Israelul este cel care a încălcat acordul de armistițiu nepermițând intrarea combustibilului în nordul Fâșiei Gaza.

08:26Raiduri aeriene israeliene au lovit sudul Gazei, inclusiv comunitatea Abassan de la est de orașul Khan Younis, spun oficialii Hamas. O altă lovitură a lovit o casă la nord-vest de orașul Gaza. Se aud explozii puternice și continue venind din Fâșia Gaza, iar fum negru iese din teritoriu. Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că trei persoane au fost ucise în raidurile aeriene israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei.

08:18Biroul primului ministru israelian a transmis într-o declarație că Hamas „a încălcat acordul și nu și-a îndeplinit obligația de a elibera toate femeile ostatice. În plus, a tras cu rachete în Israel”.

„Pe fondul revenirii la luptă, subliniem că guvernul Israelului este angajat să atingă obiectivele războiului – eliberarea ostaticilor noștri, eliminarea Hamas și asigurarea faptului că din Gaza nu va mai putea fi amenința niciodată poporul Israelului”.

07:55Avioanele militare israeliene atacă ținte Hamas în Fâșia Gaza,potrivit Forțelor de Apărare

07:14Armata israeliană a reluat lupta împotriva Hamas în Gaza, a anunțat armata, spunând că Hamas a încălcat armistițiul și a tras spre teritoriul israelian.

07:06Armata israeliană spune că o lansare a unei rachete a fost detectată vineri devreme din Gaza și a fost interceptată. Forța de Apărare a Israelului a mai spus pe X (fostul Twitter) că cercetează incidentul.

06:30Un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este deschis la prelungirea armitițiului dacă Hamas se angajează să elibereze în continuare ostaticii. „Suntem pregătiți pentru toate posibilitățile… Fără asta, ne întoarcem la luptă”, a declarat consilierul Netanyahu, Mark Regev, la CNN, relatează Reuters.

Înainte ca armistițiul anterior să expire vineri, Hamas și aliatul său, aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian, și-au pus luptătorii în alertă pentru reluarea ostilităților.

05:51Un articol din The New York Times susține că Israelul avea planurile Hamas pentru atacul său din 7 octombrie cu mai bine de un înainte de atacul devastator, dar, în ciuda faptului că documentul a fost văzut de mai mulți înalți oficiali , nu a fost luat în considerare. Potrivit articolului, planul de 40 de pagini, numit „Zidul Ierihonului”, descria aproape exact modul în care Hamas a ajuns în cele din urmă să atace

05:44Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a adâncit disputa diplomatică cu Israelul după ce a declarat că are „îndoieli serioase că Israelul respectă dreptul internațional umanitar”. Comentariile sale au venit la câteva zile după ce a acuzat Israelul de „uciderea fără discernământ a palestinienilor” în timpul operațiunii sale militare din Fâșia Gaza.

Israelul a condamnat ultimele sale remarci drept scandaloase. Pentru a doua oară într-o săptămână, ambasadorul Spaniei în Israel a fost chemat pentru a fi avertizat cu privire la declarații.

01:04Trupele israeliene se pregătesc pentru sfârșitul încetării focului

Trupele israeliene continuă să se pregătească înainte de expirarea iminentă a încetării focului.

Armistițiul se va încheia mâine la ora locală 7.00 (5.00, ora Regatului Unit), iar ostilitățile ar putea fi reluate în orice moment după aceea.

00:46Cetățeni din Uruguay, Mexic și Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberați de Hamas în cea de-a șaptea zi a armistițiului din Gaza, a anunțat vineri Qatar, mediator în cadrul acordului.

„Printre cei opt cetățeni israelieni eliberați astăzi în cadrul acordului se numără doi minori și șase femei”, a declarat Majed Al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Treizeci de palestinieni urmau să fie eliberați din închisorile israeliene în schimbul unui total de 10 ostatici din Gaza, cifră care include „doi cetățeni ruși care au fost eliberați ieri”, miercuri, a adăugat el.

00:14Președintele israelian solicită ajutorul Emiratelor Arabe Unite pentru a asigura securitatea ostaticilor

Președintele Israelului a adresat un apel personal șefului Emiratelor Arabe Unite pentru a ajuta la negocierile pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici din Gaza.

Isaac Herzog a făcut această solicitare atunci când s-a întâlnit joi cu șeicul Mohamed în Dubai, a declarat biroul său.

„Președintele a făcut apel la prietenul său, șeicul Mohamed bin Zayed al Nahyan, să își folosească întreaga greutate politică pentru a promova și accelera întoarcerea acasă a ostaticilor”, a precizat biroul.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *